Σε μια δήλωση που προκαλεί ανησυχία προχώρησε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Μόσχα φαίνεται να είναι θετική σε μια τέτοια εξέλιξη και εφόσον υλοποιηθεί θα προκαλέσει την αντίδραση ΗΠΑ-Ισραήλ και πιθανώς θα πυροδοτήσει μια σειρά δύσκολα ελεγχόμενων εξελίξεων και θα δημιουργηθεί μια νέα εποχή έντασης στην ευρύτερη περιοχή.
Αν είναι εμπορικά βιώσιμο και επωφελές για όλες τις πλευρές, οι ρωσικές εταιρείες ίσως πάρουν απόφαση να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.
«Υπάρχουν επιτυχημένα έργα ενεργειακής συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην περιοχή της Μεσογείου. Για παράδειγμα, η Rosneft συμμετέχει στην ανάπτυξη του τομέα Zorh. Τέτοιες πρωτοβουλίες διαμορφώνονται από συμφέροντα οικονομικής προτεραιότητας», εξήγησε.
O ίδιος συμμετείχε σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας στο πλαίσιο της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Ρωσίας-Τουρκίας.
Ο Νόβακ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν την εξέλιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στη συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί υπό την συμπροεδρία του Υπουργού Εμπορίου Ruhsar Pekcan.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο, είδηση η οποία «θάφτηκε» πίσω από τις παράνομες έρευνες των Τούρκων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε ερώτηση για το αν γίνονται συνομιλίες με τις χώρες αυτές, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα.
«Η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου είναι άλλο, η προώθηση και μεταφορά του είναι άλλο πράγμα. Από τη στιγμή που θα βρεθεί, θα πρέπει να φτάσει στις αγορές από τον πιο σύντομο δρόμο. Ο πιο σύντομος και ο πιο οικονομικός δρόμος για να φτάσει το αέριο της ανατ. Μεσογείου στις αγορές είναι η Τουρκία, γιατί μπορεί να περάσει από την Ανατολία. Στο θέμα της συνεργασίας με άλλες χώρες, τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν ήδη κάποιες επαφές και μπορεί να γίνουν κάποια βήματα για κοινά projects. Δεν είναι σωστό να ανακοινώσω ονόματα τώρα, αλλά τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν κάποιες επαφές». Όπως αποκάλυψε ο Φατίχ Ντονμέζ, «γίνονται επαφές για ενεργειακή συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην Α.Μεσόγειο».
Εάν αυτό ισχύει θα οδηγήσει σε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση που μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε στρατιωτική σύρραξη. Οι Ρώσοι σήμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την ανατρεπτική είδηση, η οποία και αλλάζει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.
Ερντογάν: Για κάθε βήμα που θα κάνουν εκείνοι, εμείς θα κάνουμε δέκα
«Όσοι επιτίθενται στην πολιτική μας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι σαν να ρίχνουν αλάτι και πιπέρι στις πληγές μας» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα Παρασκευή σε περιφερειάρχες των νομών της χώρας του.
Όπως μεταδίδει η κυπριακός τ/σ ΣΙΓΜΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε με νόημα, ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται στην ανατολική Μεσόγειο με τις ενέργειες της Τουρκίας, ωστόσο η Άγκυρα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας. «Πλέον έχουμε δύο δικά μας γεωτρύπανα. Από τη μια υπάρχουν πλοία μας, που κάνουν έρευνες και επιχειρούν στην περιοχή. Οι κύριοι ενοχλούνται. Γιατί; Εκεί εμείς επιχειρούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» υποστήριξε.
«Στην Κύπρο υπάρχουν ομογενείς μας και εμείς για την Κύπρο δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Για την Κύπρο η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία, είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως παρατηρητής. Αλλά ποτέ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε», τόνισε ο Ερντογάν, κατηγορώντας την Ευρώπη, ότι δεν τηρεί ποτέ αυτά που έχει υποσχεθεί. «Έδωσαν υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια. Ούτε και αυτές τις τήρησαν. Αυτοί είστε εσείς. Αυτοί δεν είστε; Ποτέ δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στους Ευρωπαίους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «μεγάλο εμπορικό εταίρο και συνοδοιπόρο της Τουρκίας στα ανθρώπινα ζητήματα», ωστόσο συμπλήρωσε «η άλλη πλευρά δεν βλέπει έτσι την Τουρκία». «Η οδός για τη συνέχιση αυτής της πρόθεσης είναι και η ΕΕ να έχει την ίδια αντίληψη. Δεν ξεχάσαμε αυτά που μας υποσχέθηκε η ΕΕ, για την πλήρη ένταξή μας. Παρότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας στο μεταναστευτικό, η απέναντι πλευρά έδωσε υποσχέσεις τόσο για οικονομική βοήθεια, όσο και για άρση των θεωρήσεων, που ωστόσο δεν εκπλήρωσε και γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της», συνέστησε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Για κάθε βήμα που θα κάνουν εκείνοι, εμείς θα κάνουμε δέκα. Θέλω να ελπίζω, ότι στο άμεσο μέλλον θα πετύχουμε έναν ευρύ συμβιβασμό με την ΕΕ, όσον αφορά στην πολιτική στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αυτό που μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν ξεχνά τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ και τη συνέχεια έπειτα με το δημοψήφισμα και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Στο δημοψήφισμα το 65% των Τουρκοκυπρίων είπε «ναι» στις αποφάσεις του Μπούργκενστοκ και η απέναντι πλευρά είπε «όχι» με 75%. Το 75% που είπε «όχι», το ενέταξαν στην ΕΕ και τους αδελφούς μας της βορείου Κύπρου δεν τους ενέταξαν», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου