Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Όσα ειπώθηκαν στην Ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ


Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ

Όσα ειπώθηκαν στην Ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ

© Sputnik /
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ματθαίος Παπαοικονόμου-Σιδέρης
Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος βρέθηκε στο επίκεντρο της 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σήμερα, Τετάρτη.
Εξαιρετικά επιτυχή χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στις κοινές δηλώσεις σε ΜΜΕ. Δεν ήταν απλά μια μεμονωμένη συνάντηση, εξήγησε ο υπουργός.
«Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια μόνιμη και δομική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και αποφασίσαμε τη σύσταση μια μόνιμη, τεχνική επιτροπή που θα αναφέρεται συχνά στους υπουργούς. Συμφωνήσαμε σε μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που θα καλύπτει παράλληλα την κυβερνοασφάλεια, την ασφάλεια των υποδομών και περιβαλλοντικά θέματα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Πρόσθεσε ότι αυτή η συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, αλλά στόχο έχει την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Σε δύο θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση επέλεξε να σταθεί ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης:Στην επιθυμία των χωρών για τη δημιουργία ενός διαδρόμου αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερθείς στον νέο ενεργειακό διάδρομο, εξήγησε ότι στόχος είναι να «διαφοροποιήσει τις ενεργειακές παροχές και πηγές».
Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε, επίσης, τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. «Με χαρά δέχτηκα την έκφραση αλληλεγγύης και πλήρη υποστήριξη των συναδέλφων μου, αλλά και των ΗΠΑ, στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους», δήλωσε.
«Η Ελλάδα ηγείται ως σημαντική ενεργειακή πύλη στην Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι επί τάπητος τέθηκε η ανάπτυξη αγωγών με στόχο την «ενεργειακή διαφοροποίηση και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
«Καλύτερη από ποτέ» χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Γιουβάλ Στάινιτζ. «Μιλήσαμε για την προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τουρισμό, βιομηχανία, ενέργεια», δήλωσε.
Αναφερθείς στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση, ο κ. Στάινιτζ στάθηκε στον αγωγό East Med, στη συνεργασία των χωρών για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων στις εξορύξεις φυσικού αερίου, καθώς και στη συνεργασία για την ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τον αγωγό East Med, συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία των υπογραφών της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας.
«Η συμφωνία είναι έτοιμη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ελέγχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2019 και εκκρεμεί η υπογραφή της. Η διαδικασία έχει πολλά στάδια, μελέτες, κτλ. Οι Ιταλοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις που δεν αφορούν το έργο αυτό καθαυτό», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης, μιλώντας σε δημοσιογράφους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ζητάει την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο

  Δεν υπάρχει λόγος κατάργησης των επιδομάτων από τη στιγμή που η χώρα έχει περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή. Αίτημα-βόμβα από την Έν...