Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Στα «μαχαίρια» Αίγυπτος-Τουρκία για τη Λιβύη: Πως η νίκη του Χ.Χαφτάρ οδηγεί την Άγκυρα στην κατάρρευση – Το διακύβευμα της «τουρκικής» ΑΟΖ


Η ενεργός στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας με μεγάλες ενισχύσεις εφοδιασμού προς την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (PNS), έχει αναγκάσει ήδη την Αίγυπτο να πάρει σοβαρά στρατιωτικά μέτρα, ενώ δημιουργεί ανησυχίες για κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης σε μια χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα από τον πόλεμο, γράφει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Libya Herald.

Ο αρχισυντάκτης της λιβυκής έκδοσης της εφημερίδας Herald τονίζει ότι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας προς υποστήριξη του PNS αυξάνεται κατακόρυφα. Η Άγκυρα προμηθεύει τις αρχές στην Τρίπολη με όπλα αιχμής και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων.
«Η Τουρκία επιδιώκει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, επειδή η χώρα έχει χρεωθεί πολλά δις. δολάρια. Επιπλέον, η Άγκυρα έχει πολλές συμβάσεις με την κυβέρνηση στην Τρίπολη, και μπορεί να αποκλειστεί από τη συμμετοχή της σε μπίζνες στην Λιβύη στο απώτερο μέλλον», γράφει ο Cousins, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να εγκαταλείψει την αγορά της Λιβύης, κάτι που είναι πολύ πιθανό εφόσον ο στρατηγός επικεφαλής του LNA Χαλίφα Χαφτάρ κερδίσει τον πόλεμο, και έτσι η Άγκυρα θα κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.
«Η στρατιωτική κλιμάκωση θα καταστεί αναπόφευκτη εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει την στρατιωτική της υποστήριξη στο PNS», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε το Σάββατο την υποστήριξη του στην κυβέρνηση της Τρίπολης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Fayez al-Sarr στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Χαφτάρ «πειρατή» και τον κάλεσε να σταματήσει τις επιθέσεις του LNA.

Αξιωματούχοι των ΗΑΕ, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, φέρονται να έχουν συνάψει συμφωνίες για την παροχή μαχητών από το Σουδάν και τις γειτονικές χώρες, στον στρατιωτικό διοικητή της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, στην προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Η εφημερίδα Al-Jadeed, επικαλούμενη πηγές σε Λιβύη και Αίγυπτο αναφέρει την κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων σε όλο το μήκος των δυτικών συνόρων της Αιγύπτου αλλά και  στα νότια σύνορα της Λιβύης, με την χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη αιγυπτιακή πηγή, γράφει ότι οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί τις τελευταίες ημέρες με αφρικανικές πολιτοφυλακές από χώρες που γειτνιάζουν με το Σουδάν για να συμμετάσχουν στον στρατό του Χαφτάρ με στόχο να καταλάβουν την Τρίπολη έναντι χρημάτων.
Η πηγή είπε ότι οι συμφωνίες έχουν συναφθεί με μαχητές από το Τσαντ, και χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να «μειωθεί η τουρκική παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας».

Τα σχέδια της Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη

«Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη για αμοιβαίες συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της αντί μονίμως να κάνει ενστάσεις για τις συμφωνίες ΑΟΖ που σύναψαν άλλα κράτη», φέρεται να δηλώνει ο γνωστός Τούρκος αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος έχει εκδώσει ειδική μελέτη με την οποία ενώνει την τουρκική ΑΟΖ με την λιβυκή, κατηγορώντας την Ελλάδα για κλοπή θαλάσσιων περιοχών.
Ο ίδιος ζητά στην Ανατολική Μεσόγειο τουρκική ΑΟΖ.
Ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. επικαλούμενος την υπογραφή συμφωνιών για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σκιαγραφεί ουσιαστικά το σενάριο μιας πιθανής ελληνοτουρκικής εμπλοκής.
Επισημαίνει δε ότι το αξίας 3 τρισ. δολαρίων φυσικό άεριο που φέρεται να υπάρχει στην Α. Μεσόγειο μπορεί να τροφοδοτήσει την Τουρκία για 500 χρόνια και την ΕΕ για 30 χρόνια.
Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με δεδομένο τον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη, την τουρκική και αιγυπτιακή στρατιωτική εμπλοκή η οποία είναι πλέον σοβαρή, και τις ορέξεις για ΑΟΖ της Άγκυρας, μπορεί να έχουμε πιθανή περίπτωση ακόμα και πολεμικής σύρραξης, ανάμεσα σε δύο ή παραπάνω χώρες. Τα συμφέροντα από τα κοιτάσματα είναι κάτι παραπάνω από τεράστια και αφορούν την επιβίωση χωρών ολόκληρων.
Αν είτε από ατύχημα είτε από σχέδιο ξεκινήσει κάποια στρατιωτική συμπλοκή στο λιβυκό έδαφος μεταξύ Τούρκων και Αιγυπτίων για παράδειγμα, αυτή θα επεκταθεί και στην θάλασσα και μετά από εκεί όλα είναι πιθανά.Pentapostagma Enimerosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου