Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Κεντρική Τράπεζα Γερμανίας: «H γερμανική οικονομία πέφτει σε ύφεση»! - Βόμβα στην ευρωζώνη!

Κεντρική Τράπεζα Γερμανίας: «H γερμανική οικονομία πέφτει σε ύφεση»! - Βόμβα στην ευρωζώνη!

 Γράφει: Πέτρος Αναστασίου

Aμεσο κίνδυνο να εισέλθει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, διατύπωσε σήμερα για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευρωζώνη!
Η Bundesbank ανακοίνωσε στη μηνιαία έκθεσή της ότι η γερμανική παραγωγή θα παραμείνει «ασταθής» κατά το τρίτο τρίμηνο και «όλα δείχνουν ότι θα μειώθεί ελαφρά».
Αυτό είναι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης - μια σαφής ένδειξη ύφεσης - μετά από μείωση 0,1% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Η πρόβλεψη αυτή ακολουθεί μια σειρά από χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, όπου μεταξύ άλλων, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο του 2019 και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW κατέρρευσε σε χαμηλό 8 ετών τον Αύγουστο.
Η Bundesbank ανέφερε ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμία, και αυτός είναι λόγος για τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσκολία, και πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές εάν η εγχώρια ζήτηση θα δεχτεί πλήγμα απ' αυτό.
Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πακέτο οικονομικών προβλημάτων το οποίο συνηθίζουν να αποκαλούν οι αναλυτές «τέλεια καταιγίδα». Η Bundesbank αναφέρει ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις της για το ΑΕΠ «οφείλονται κυρίως στην συνεχιζόμενη πτώση στη βιομηχανία». 
Ο δείκτης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέρρευσε την Πέμπτη στο σημείο που βρισκόταν το 2012, όταν η κρίση κορυφωνόταν στην ευρωζώνη.
Η Deutsche Bank το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε ζημιές 2,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Deutsche Bank πριν από την κρίση ήταν στα 90 ευρώ, αλλά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο ανοίγει σαμπάνιες εάν η τιμή της κλείσει στη Φρανκφούρτη πάνω από τα 7 ευρώ, αλλά αυτή την στιγμή υποχωρεί κάπου 15% από τα 7 ευρώ και βρίσκεται στα 6,16 ευρώ. Μια τιμή που κάνει την τράπεζα ευάλωτη σε κάθε απόπειρα εχθρικής εξαγοράς.
Σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άνοσο κατά 3,6%, συμβάλλοντας στην άνοδο του δείκτη DAX κατά 1,1%, αλλά αυτό οφείλεται περισσότεροι στο ότι ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές της γερμανικής τράπεζας θέλουν την άμεση παραίτηση του προέδρου της τράπεζας, Πάουλ Αχλάιτνερ, πριν τη λήξη της θητείας του το 2022.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,9% πριν από λίγο, έχοντας ανακάμψει την Παρασκευή από τα χαμηλά επίπεδα έξι μηνών, με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο.
Ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να μην έχει φτάσει στον πάτο του 2008, αλλά έχει χάσει συνολικά το 84% της αξίας του από το υψηλότερο σημείο του 2007. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1980, όταν το ευρώ ήταν ακόμα όνειρο και μερικές από τις χώρες που το χρησιμοποιούν σήμερα, τότε χρησιμοποιούσαν σοβιετικά ρούβλια.
Οπως σημειώνει το Reuters ευρύτερος τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αξίζει σήμερα λιγότερο από μισό τρισ. δολάρια - όσο αξίζει περίπου η μισή Microsoft.
Την Τετάρτη, με την γερμανική οικονομία λίγο πριν την ύφεση και την αμερικανική αγορά ομολόγων να δείχνει ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, η αξία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είχε πτώση 3%.
Το 2007, την εποχή των παχέων αγελάδων, οι τράπεζες της ευρωζώνης άξιζαν 1,7 τρις δολάρια. Η σημερινή αξία τους φτάνει μόλις το 1/3 των αμερικανικών.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περαιτέρω αυτό το τετράμηνο. Το περασμένο τρίμηνο, η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 5% σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η «καταιγίδα» αφρικανικής σκόνης γεμίζει νοσοκομεία: «Τοξικό και επικίνδυνο μείγμα»

  SHARE TWEET VIBER WHATSAPP EMAIL Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το κοκτέιλ  αφρικανικής σκόνης  και ζέστης, που επικρατεί τις τελευταίες μέρες...