Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Διά χειρός Βρούτση η εξαίρεση επιχειρήσεων από κλαδική σύμβαση



Διά χειρός Βρούτση η εξαίρεση επιχειρήσεων από κλαδική σύμβαση

Σίγουρα ξημερώνει μια διαφορετική αγορά εργασίας - Με δική του απόφαση θα εξαιρούνται από την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων οι επιχειρήσεις."Είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν" δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ
«Τον Δεκέμβριο του 2020 θα δείτε μια διαφορετική αγορά εργασίας υπέρ του εργαζόμενου» υποστήριξε χθες από τη φιλόξενη συχνότητα του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, χωρίς όμως να ερωτηθεί διεξοδικά και να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις για το πώς θα γίνει αυτό.
Μάλιστα, υπερθεματίζοντας για τον καλό σκοπό του νομοσχεδίου, είπε ότι «αν δεν υπήρχαν οι ακραίες αντιλήψεις και σκέψεις 'να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση', αυτό το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα»! Μάλιστα συμπλήρωσε ότι όχι μόνο δεν συμπιέζονται οι μισθοί, αντίθετα εξορθολογίζεται ένα σύστημα με έξυπνες και πρωτοφανείς διαρθρωτικές αλλαγές.
Ειδικότερα για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, με το εν λόγω νομοσχέδιο, η Ν.Δ. επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό και ευδιάκριτο τρόπο ότι είναι υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως επίσης η συρροή και η επεκτασιμότητα.
«Επιβεβαιώνουμε την πολιτική θέληση και τη βούληση της Ν.Δ. ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας ότι παράλληλα ενσωματώνονται και ευρωπαϊκές πρακτικές.
Με δική του υπογραφή η εξαίρεση
Το ενδιαφέρον πάντως θα ήταν (αν μπορούσε να ερωτηθεί) ο κ. υπουργός να απαντήσει για παράδειγμα: Πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις όταν, πέρα από τις άλλες εξαιρέσεις που προβλέπονται, είναι δυνατή η εξαίρεση επιχειρήσεων από την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με απόφαση του υπουργού Εργασίας, δηλαδή δική του; Και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα έχουν εξαιρεθεί προηγουμένως από τις κλαδικές συμβάσεις είτε για λόγους βιωσιμότητας είτε λόγω της υπερίσχυσης κάποιας τοπικής συλλογικής σύμβασης;
Επίσης πώς λειτουργούν «υπέρ του εργαζομένου» μια σειρά διατάξεις που αφορούν την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου κατά τη διαδικασία μεσολάβησης και Διαιτησίας; Διότι ο κ. υπουργός γνωρίζει ότι, αν για παράδειγμα το ένα μέρος αρνηθεί να προσέλθει στη διαπραγμάτευση και τη μεσολάβηση στον ΟΜΕΔ, δηλαδή έχει κακόπιστη στάση, δεν υφίσταται καμία συνέπεια, ενώ το άλλο μέρος δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία. Και όλοι φανταζόμαστε ποια είναι τα δύο μέρη που το ένα αρνείται και το άλλο δεν θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής.
Επίσης ο κ. υπουργός στάθηκε στο θέμα των πλασματικών μορφών απασχόλησης τονίζοντας ότι «αυξάνουμε κατά 12% την επιπλέον ωρομίσθια απασχόληση έκτος της συμφωνηθείσας». Ναι, αλλά είναι ο ίδιος που καταργεί τα ενδιάμεσα πρόστιμα και ρίχνει τη χρηματική ποινή κατά 30% (πέφτει στα 2.000 ευρώ) αν ο εργοδότης προχωρήσει σε σύναψη δωδεκάμηνης σύμβασης. Άλλωστε ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο εργοδότης έχει τρεις επιλογές: η πρώτη να δώσει το 12% ή να διευρύνει τη σύμβαση -το τρίωρο να το κάνει πεντάωρο ή εξάωρο (χωρίς πρόστιμο)- ή να τη μετατρέψει σε πλήρη (με έκπτωση 30%).
Και μετά από όλες αυτές τις κραυγαλέες υπέρ των εργοδοτών (ακόμα και των μπαταχτσήδων) ρυθμίσεις, υποστήριξε ότι «το δεύτερο όπλο μας είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους τον ερχόμενο Δεκέμβριο».
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση: Νέο αντεργατικό Μνημόνιο
«Διά χειρός ΣΕΒ μπαίνει ταφόπλακα σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργατικά δικαιώματα»
«Διά χειρός ΣΕΒ μπαίνει ταφόπλακα σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργατικά δικαιώματα και τη λειτουργία των συνδικάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σχετικά με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάλιστα η παράταξη χαρακτηρίζει το ν/σ ένα «νέο αντεργατικό Μνημόνιο». Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Μετά την κατάργηση, με αιφνιδιαστικές τροπολογίες, σημαντικών ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων μέσα στο κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση ενέταξε στο υπό διαβούλευση αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο κρίσιμες ρυθμίσεις που, μεταξύ άλλων, συνιστούν ανατροπή στο δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επίσης δυσκολεύουν (στα όρια της κατάργησης) τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία.
Το μαύρο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - εργοδοτών, που άρχισε να λειτουργεί με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες την επομένη των εκλογών και φυσικά στηρίζεται από τους δανειστές, έρχεται τώρα με το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» να βάλει την προαναγγελθείσα ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει από τις κλαδικές ΣΣΕ και την επεκτασιμότητά τους, την ουσιαστική κατάργηση της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, αλλά και να βάλει το μακρύ χέρι του κράτους στην οργάνωση και εσωτερική λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» περιλαμβάνει 20 άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις, με την κυβέρνηση κυριολεκτικά να εξαπολύει γενική ρεβανσιστική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, νομοθετώντας ουσιαστικά ένα νέο αντεργατικό Μνημόνιο, το οποίο έχει καθαρά τη σφραγίδα του ΣΕΒ (είναι σαν να γράφτηκε στα γραφεία του) και την ιδιοκτησία του (δηλαδή την εφαρμογή του) την αναλαμβάνει η κυβέρνηση" καταλήγει η ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Την άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η Βουλή

  Αντιγόνη Πανέλλη  - CNN Greece   Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025 17:09 Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Λωνσταντοπούλου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝ...