Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη - Giuseppe ConteΜητσοτάκης: Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος

Μητσοτάκης: Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος

Την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά και τη μη συμμόρφωσή της στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό στηλίτευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή που είχε, σήμερα, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε.
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, κυριάρχησαν η διαχείριση του προσφυγικού αλλά και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ειδικά στον τομέα της ενέργειας,
Ειδικά για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επισήμανε πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές.
«Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας.
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως «ακριτικό» κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας.
Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος», επισήμανε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.
Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Μητσοτάκης και Κόντε, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν ότι στη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο Ε.Ε. ενώ αποδοκιμάστηκε η εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων.

Συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε η σημασία της γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών, η οποία ενδείκνυται και για επιχειρηματικές κοινοπραξίες με στόχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζερικό φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και για τα υπό σχεδιασμό σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα όπως ο EastMed.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι.
Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου.
Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.
Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.
Επίσης, κοινή υπήρξε η παραδοχή των δύο ομολόγων ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Remaining Time -12:24
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά.

Κόντε: «Έχουμε τα ίδια νότια σύνορα και πρέπει να δράσουμε ενωμένοι»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αφού μίλησε για συγκλίνουσα δράση και κοινές απόψεις των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, την επιρροή της ΕΕ στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις και το περιβάλλον τόνισε: «Έχουμε τα ίδια νότια σύνορα και πρέπει να δράσουμε ενωμένοι. Υπάρχουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες και χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων με ανακατανομή στις χώρες μέλη».
Επισήμανε ότι η Ιταλία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για την ενίσχυση οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας και πρόσθεσε «στόχος είναι να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις».
Ο κ. Κόντε εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ιταλίας για τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «που φέρνουν» όπως είπε «αδιάψευστα αποτελέσματα και στοχεύουν στην αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων και των εξωτερικών επενδύσεων». «Ζητώ από τους Ιταλούς επενδυτές να πάρουν μέρος στη διαδικασία αυτή» είπε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησαν επίσης την αύξηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική αυτή η συνεργασία, όπως ήταν σημαντική και η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του διευθύνοντος συμβούλου του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP).
Ολοκληρώνοντας ο κ. Κόντε επανέλαβε ότι η Ιταλία ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των Ιταλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και είπε ότι συμφώνησαν η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Ιταλίας να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία καθώς η πρώτη είχε διοργανωθεί το Σεπτέμβριο του 2017 στην Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των αρχών που διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα

  ΚΌΣΜΟΣ  / Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, 15:26:05 /   Τελευταία Ενημέρωση: 16:03   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τ...