Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ολοκληρωτική σύγκρουση Γαλλίας-Τουρκίας: Σφήνα Μακρόν & στην Κυπριακή ΑΟΖ

O Mακρόν τα δίνει όλα για όλα για την Α. Μεσόγειο, καθώς βλέπει πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις στην περιοχή.
Το Παρίσι είναι η μοναδική χώρα που στηρίζει έμπρακτα την χώρα μας, καθώς οι υπόλοιποι ''σύμμαχοι'', απλά παρακολουθούν τις κινήσεις της Τoυρκίας.  

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle αναμένεται θα βρεθεί νότια της Κρήτης επικεφαλής της Γαλλικής αρμάδας στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα ‘’ΣΠΕΤΣΑΙ’'



Θα πάει και στην Κυπριακή ΑΟΖ   

 


Με εντολή Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία απαντά στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» σε περιοχή της νότιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, που διαθέτει 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, δύο μαχητικά E-2C Hawkeye, ένα NH90 NFH και δύο ελικόπτερα Dauphin, μαζί με τη μάχιμη μονάδα της, απέπλευσε από την Τουλόν με αρχικό προορισμό τα διεθνή ύδατα πλησίον της Λιβύης.  

 


Έτοιμη για διπλωματική αντεπίθεση η Αθήνα Από χθες βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πολεμικό πλοίο «Dixmude», το οποίο συμμετείχε σε ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.  Στην πραγματικότητα, η ολοένα στενότερη σχέση με τη Γαλλία αποτελεί ένα μόνο τμήμα της ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας, η οποία πλέον εκτείνεται και στον αραβικό κόσμο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μεταφορά μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις ολοένα στενότερες επαφές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.   


Oπως αποκάλυψε η «Κ» την Πέμπτη, η Αθήνα είχε σε βάθος συζητήσεις με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και εμφανίζεται διατεθειμένη να υποστηρίξει τη Βεγγάζη, στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η «Κ» είχε αποκαλύψει, συγκεκριμένα, ότι ο κ. Χαφτάρ ζήτησε από τους Ελληνες συνομιλητές του τον έλεγχο του FIR Αθηνών, ώστε να μην πετούν τουρκικά αεροσκάφη προς ενίσχυση του καθεστώτος της Τρίπολης. Πρακτικά, η Αθήνα ρίχνει το βάρος της προς την πλευρά Χαφτάρ η οποία στηρίζεται επίσημα και ανοικτά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο και, εμμέσως, από τη Γαλλία, αλλά και τη Ρωσία

 



Από χθες βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πολεμικό πλοίο «Dixmude», το οποίο συμμετείχε σε ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.  Στην πραγματικότητα, η ολοένα στενότερη σχέση με τη Γαλλία αποτελεί ένα μόνο τμήμα της ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας, η οποία πλέον εκτείνεται και στον αραβικό κόσμο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μεταφορά μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις ολοένα στενότερες επαφές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο παράγων ΗΠΑ 

 


Ενας παράγων που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Αθήνα είναι και η σχέση Αγκυρας - Ουάσιγκτον σε μια περίοδο σκληρής προεκλογικής διαμάχης στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο λήγει η τελική προθεσμία που έχει η Αγκυρα προκειμένου να μην ενεργοποιήσει τους πυραύλους S-400, διαφορετικά θα αποκλειστεί οριστικά από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Οσο καλά και αν λειτουργεί ο προσωπικός δίαυλος Τραμπ - Ερντογάν, δύσκολα ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκηρύξει τις ψήφους που μπορεί να μοχλεύσει το ισραηλινό λόμπι (AIPAC), αλλά και η διακομματική αντίδραση που υπάρχει κατά της Τουρκίας για το ζήτημα των S-400.
Κοινώς, ο κ. Τραμπ δύσκολα θα μπορέσει να πάρει το κόστος αντιστροφής της διακοπής του προγράμματος των S-400 για την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στο γραφείο του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

  Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ Έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το  Al Jazeera  ως το ντε φάκτο γραφείο του, ...