Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Γιατί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία ανησυχεί τους επιστήμονες

Γιατί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία ανησυχεί τους επιστήμονες
AP Photo

Γιατί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία ανησυχεί τους επιστήμονες


Η πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη καταγράφεται στη Γερμανία, όπου ένας άνδρας μολύνθηκε από συνάδελφός του, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κίνα. Το κρούσμα αυτό αυξάνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο παγκόσμιας διάδοσης του ιού.
Ειδικοί αναφέρουν στον Guardian ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γυναίκα από την Κίνα που είχε αρχικά τον ιό δεν παρουσίασε συμπτώματα όταν τον μετέδωσε στον συνάδελφό της. Υπάρχουν, άλλωστε, προειδοποιήσεις από το Πεκίνο πως οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό πριν αρχίσουν οι ίδιοι να αρρωσταίνουν.
Ο 33χρονος που μολύνθηκε από τον ιό δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα, αλλά μία Κινέζα συνάδελφός του, η οποία βρέθηκε στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να αισθάνεται άρρωστη κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής, στις 23 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο Αντρέας Ζαπφ, επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της Βαυαρίας. Η γυναίκα έμαθε ότι πάσχει από τον κοροναϊό όταν επέστρεψε στην Κίνα και έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις.
Οι υπηρεσίες υγείας ελέγχουν περίπου 40 άτομα οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους δύο μολυσμένους ανθρώπους, ενώ ανάμεσά τους είναι συνάδελφοι και συγγενείς τους.
Ειδικοί επισημαίνουν στον Guardian ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας προκαλεί έκπληξη. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε παρόμοια περιστατικά εκτός Κίνας, όμως οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή είναι πως η μετάδοση θα περιοριστεί, οπότε δεν θα υπάρξουν πολλά περιστατικά π.χ. στην Ευρώπη, και σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με αυτά που παρατηρούμε στην Κίνα» δήλωσε ο Μάικλ Χερντ, επικεφαλής ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Σουθάμπτον.
Προς το παρόν υπάρχει πολύ μικρή εξάπλωση εκτός Κίνας, καθώς κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε: Γαλλία (3), ΗΠΑ (5), Καναδά (2), Γερμανία (1), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Σιγκαπούρη (7), Μαλαισία (4), Ταϊλάνδη (14), Αυστραλία (5), Νότια Κορέα (4), Ιαπωνία (6).
Η συντριπτική τους πλειονότητα, περισσότερα από 4.000 περιστατικά, είναι στην Κίνα, ενώ έχουν μέχρι στιγμής πεθάνει 106 άνθρωποι. Στο επίκεντρο, φυσικά, βρίσκεται η Γουχάν, η πόλη στην οποία εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός.
Το περιστατικό στη Γερμανία, όμως, είναι αρκετά ανησυχητικό, καθώς ο ιός δείχνει να μεταδόθηκε από κάποιον που δεν παρουσίαζε συμπτώματα, σημειώνει από την πλευρά του ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Άρον άρον απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Κίνα οι άλλες χώρες

Διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο καταρτίζουν σχεδιασμούς για την κατεπείγουσα απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού και των πολιτών τους από περιοχές της Κίνας που πλήττονται από τον νέο κοροναϊό ο οποίος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.
  • Η Γερμανία σχεδιάζει να απομακρύνει 90 πολίτες της, πιθανόν με την αξιοποίηση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.
     
  • Το Μαρόκο θα απομακρύνει 100 υπηκόους του, κυρίως φοιτητές.
     
  • Η Γαλλία σκοπεύει να επαναπατρίσει αρκετές εκατοντάδες από τους περίπου 800 υπηκόους της που ζουν στη Γουχάν. Οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν στη Γαλλία, θα χρειαστεί να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα, για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού στη γαλλική επικράτεια.
     
  • Η Ιαπωνία αναμένεται να αρχίσει να επαναπατρίζει με πτήσεις τσάρτερ ήδη από σήμερα Τρίτη πολίτες της από τη Γουχάν που το επιθυμούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, περίπου 430 ιάπωνες υπήκοοι έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι.
     
  • Η Ισπανία συνεργάζεται με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της που βρίσκονται στη Γουχάν, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονσάλεθ Λάγια.
     
  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Χουμπέι και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες στην πτήση. Κάποιοι Αμερικανοί θα μπορέσουν να επιβιβαστούν στη «πτήση άνευ επιστροφής» από τη Γουχάν προς το Σαν Φρανσίσκο την 28η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
     
  • Η Βρετανία συζητά με εταίρους της, προκειμένου να βρεθεί λύση για την απομάκρυνση Βρετανών και άλλων ξένων από τη Γουχάν, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
     
  • Κάπου 167 υπήκοοι του Καναδά βρίσκονται στη μολυσμένη περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν χθες Δευτέρα και πρόσθεσε ότι οκτώ εξ αυτών ζήτησαν προξενική συνδρομή, η οποία τους προσφέρεται. Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού, αλλά δεν έκανε λόγο για σχέδια υπό κατάρτιση αυτή τη στιγμή. Είπε πως κάθε αίτημα προξενικής συνδρομής θα εξετάζεται «κατά περίπτωση».
     
  • Η Ρωσία συζητά με την Κίνα την απομάκρυνση υπηκόων της από τη Γουχάν και τη Χουμπέι, γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.
     
  • Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση περίπου 20 ολλανδών πολιτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
     
  • Οι αρχές της Μιανμάρ ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση 60 φοιτητών από τη χώρα που φοιτούν στη Γουχάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της Μανταλέι, από όπου κατάγονται οι φοιτητές, ελήφθη η «οριστική απόφαση» να επαναπατριστούν έπειτα από 14 ημέρες, αφού τερματιστεί η περίοδος επώασης του κοροναϊού, εάν δεν νοσούν.

Σε ανοιχτή γραμμή ΠΟΥ - Πεκίνο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Στη συνάντηση που είχε με τις αρχές του Πεκίνου, ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς δήλωσε ότι εγκρίνει τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κινεζική κυβέρνηση, για να περιορίσει το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, πρόσθεσε το Xinhua.
Ο Τέντρος συνέστησε ηρεμία, σημειώνοντας ότι δεν συνηγορεί υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Κίνα.
Η Κίνα «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας», διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική μόνιμη αντιπροσωπεία.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των Τζανγκ Τζουν και Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Οργανισμού, ο κινέζος διπλωμάτης αναγνώρισε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «κρίσιμη στιγμή», εκθέτοντας στον Γ.Γ. την κατάσταση και τα μέσα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον νέο κοροναϊό.
Η Κίνα «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα με ανοικτό πνεύμα, με διαφάνεια και επιστημονικό συντονισμό», διαβεβαίωσε ακόμη τον Γκουτέρες ο πρεσβευτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. Με «συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τζανγκ.
Πάντα σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ο Γκουτέρες σχολίασε ότι ο ΟΗΕ έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κίνας να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και είναι έτοιμος να προσφέρει όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστεί».
Στην Κίνα, οι αρχές αποφάσισαν να αναβάλλουν επ' αόριστον την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα — σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα —, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.
Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.
Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης της Κίνας προέτρεψε σήμερα τους πολίτες, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν ταξίδια που προγραμματίζουν στο εξωτερικό, γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις, για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αντιδράσεις στα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, Ντέιφ που εξέδωσε το ΔΠΔ

  ΚΌΣΜΟΣ  / Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, 18:49:46 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις χωρών και οργανώσεων στα εντάλματα...