Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Oruc Reis: Η επικοινωνία με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μέσω ασυρμάτου

: Βαλένθια - Παναθηναϊκός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ το απόγευμα άρχισε να κινείται ανατολικά.
Να αλλάξει ρότα ζήτησε από τον κυβερνήτη του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», μέσω ασυρμάτου.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όταν η ελληνική φρεγάτα έσπευσε στο σημείο όπου βρισκόταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, κάλεσε μέσω ασυρμάτου τον κυβερνήτη του Oruc Reis, τονίζοντάς του: ««Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;».
Κατά το ίδιο μέσο, δεν ελήφθη κάποια απάντηση από το Oruc Reis, με τη φρεγάτα να στέλνει νέο μήνυμα: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε πως βρίσκεται στην τουρκική ΑΟΖ.
«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η φρεγάτα, με το συγκεκριμένο μήνυμα να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Κινείται ανατολικά με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Το απόγευμα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Oruc Reis κατευθυνόταν ανατολικά, με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι το πλοίο παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Φλώρος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του Oruc Reis.

Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και αναφερόμενος στην παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για συγκυριακό γεγονός που δεν προκαλεί ανησυχία, αποδίδοντάς το στις κακές καιρικές συνθήκες.
Όπως είπε, το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, ενώ δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου και ερευνητικές δραστηριότητες, με το περιστατικό να οδεύει σε στάδιο αποδρομής. Πρόσθεσε εξάλλου ότι έχουν υπάρξει δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και υπάρχει έλεγχος της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στο γραφείο του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

  Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ Έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το  Al Jazeera  ως το ντε φάκτο γραφείο του, ...