Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Συζήτηση για την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ [LIVE]

Συζήτηση για την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ [LIVE]
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συζήτηση για την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ [LIVE]


Στη σκιά της κρίσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας,. και με την ένταση και μεταξύ των κομμάτων να αυξάνεται, πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση για την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει προαναγγείλει παρέμβαση για το θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για την αποτροπή υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και ΗΠΑ χτίζουν κοινό συμφέρον

«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής. Υποστήριξε ότι με τη συμφωνία, τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Επισήμανε ότι η συμφωνία «αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία» της Ελλάδας «στον αμερικανικό σχεδιασμό» και είναι «ευκαιρία» που μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα:
  • Με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών ΕΔ σε υποδομές που θα γίνουν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, κατόπιν συμφωνίας με τις ελληνικές ΕΔ.
  • Επειδή είναι πλέον δυνατή η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών και στις άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ, πέραν της αμερικανικής ευκολίας Σούδας. Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία. Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια. Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ.
Οι ΕΔ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πεπαλαιωμένου κύριου υλικού, δυνάμει αυτής της συμφωνίας, θα καλύπτουν αμυντικές δαπάνες. «Θα συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τι θα θελήσουμε», είπε ο υπουργός.

Ν.Δ.: «Σημαντικά τα πλεονεκτήματα»

Την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, επισήμανε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, λέγοντας επίσης ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε το 1990, «προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση».
Σύμφωνα με τον βουλευτή, τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας αφορούν τη «συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».

«Πάγωμα» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
«Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», σημείωσε επικαλούμενος και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».
Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», ανέφερε.
Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: H κυβέρνηση έδωσε πολλά και πήρε μόνο υποσχέσεις

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγκίδης, επισήμανε ότι η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. «Η απαίτηση βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αμυντικής θέσης μας είναι αυτονόητη. Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή», είπε.
Με δεδομένες τις τελευταίες και εντεινόμενες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε ότι  «η διπλωματία, μέσω της εξασφάλισης συνεργασιών είναι κρίσιμη, είπε και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική σημασία της χώρας για το ΝΑΤΟ που θέλει να αξιοποιήσει τον αεροναυτικό χώρο της Ελλάδας».
Για τον λόγο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής, «έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας», θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο Γιώργος Φραγκίδης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

ΚΚΕ: «Να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα»

Κατάπτυστη χαρακτήρισε τη συμφωνία ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, που τόνισε ότι σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας χιλιάδες πολίτες θα την καταδικάσουν και θα την καταψηφίσουν μαζί με το ΚΚΕ.
«Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις» και «βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους».
Επίσης, ανέφερε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. «είναι δεδομένοι για τους ιμπεριαλιστές» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «αξιοποιεί την στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων».

ΜέΡΑ25: «Δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας»

«Είναι οι ΗΠΑ που καλλιέργησαν την επιθετικότητα του Ερντογάν», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.
«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας. Είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας η συμφωνία. Δεν έχει ούτε πρόνοιες ούτε εγγυήσεις κατά της απειλής της ασφάλειας της ελληνικής κυριαρχίας», σημείωσε ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν κανένα αντάλλαγμα γι΄αυτά που παίρνουν με τη συμφωνία.
«Η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναμη, θέτει στις ΗΠΑ απαιτήσεις που οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν. Οι ΗΠΑ όμως δεν θέλουν να δυσαρεστούν την Τουρκία με την αναβαθμισμένη γεωπολιτική της θέση και το τίμημα της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης πληρώνεται με ελληνικά έξοδα. Παράδειγμα αποτελούν τα Ίμια και οι γκρίζες ζώνες», είπε η κ. Σακοράφα και τόνισε «ο Λευκός Οίκος δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή».

Ελληνική Λύση: «Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο»

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Εμείς δεν απορρίπτουμε τους πάντες. Θέλουμε όμως σε μια συνεργασία να κερδίζει και η Ελλάδα. Επιβεβαιώνετε τους χειρότερους φόβους μας», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να κατανοήσει «τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους βάζετε την Ελλάδα. Άσκηση εξωτερικής πολιτικής σημαίνει ύπαρξη εθνικής στρατηγικής, καλός προγραμματισμός, συντονισμένη και οργανωμένη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
«Πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η κυβέρνηση θυσιάζει εθνικά συμφέροντα στους Αμερικανούς», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «φτάσαμε εδώ γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τη βρόμικη δουλειά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στο γραφείο του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

  Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ Έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το  Al Jazeera  ως το ντε φάκτο γραφείο του, ...