Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ελλείψεις σε περισσότερα από 500 φάρμακα στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας
Ελλείψεις σε περισσότερα από 500 φαρμακευτικά σκευάσματα σημειώνονται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει στο Sputnik ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι ασθενείς στην καλύτερη των περιπτώσεων κάνουν υπομονή επί 25 ημέρες, μέχρι να βρεθεί το φάρμακό τους, αλλιώς επιστρέφουν στον γιατρό για να τους χορηγήσει άλλη συνταγή.
Σε απόγνωση βρίσκονται ασθενείς και φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων που καταγράφονται καθημερινά, για περισσότερα από 500 φαρμακευτικά σκευάσματα!
Τα σκευάσματα αφορούν μια σειρά από παθήσεις και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται γυρνώντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να τα βρουν. Αν σταθούν… τυχεροί, θα καταφέρουν να τα βρουν με καθυστέρηση 25 ημερών, αλλιώς επιστρέφουν στους γιατρούς τους, προκειμένου να τους χορηγήσει διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.
«Οι ελλείψεις σκευασμάτων αφορούν όλες τις ασθένειες και αφορούν σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον», δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Διονύσης Ευγενίδης.
Οι ελλείψεις καταγράφονται εδώ και μήνες, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΘ, οι έμποροι φαρμάκων στην Ελλάδα αγοράζουν τα φάρμακα από τις πολυεθνικές και στη συνέχεια τα εξάγουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού, μιας και πληρώνονται σε υψηλότερες τιμές από ότι στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα είναι διττό. Το ένα πρόβλημα είναι οι αυξημένες εξαγωγές. Δηλαδή, οι έμποροι στην Ελλάδα αγοράζουν φάρμακα και, μετά, τα στέλνουν στο εξωτερικό, αντί να τα αφήσουν στη χώρα μας, γιατί τα πωλούν ακριβότερα εκεί. Από την άλλη έχουμε μειωμένες εισαγωγές, καθώς οι εταιρείες δεν φέρνουν πολλά φάρμακα και, από αυτά, τα περισσότερα φεύγουν, επίσης, στο εξωτερικό, επειδή τα πωλούν ακριβότερα», σημείωσε ο κ. Ευγενίδης.
Οι ελλείψεις έχουν αναγκάσει τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης να αναζητούν για τους ασθενείς τα σκευάσματα, ακόμα και σε άλλους νομούς ενώ έχουν δημιουργήσει ομάδες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προκειμένου να διευκολυνθούν στην αναζήτηση.
Η κατάσταση είναι τραγική και όπως παραδέχεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος  «σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Επίσης συχνές είναι οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν».
«Πρόκειται για περισσότερα από 500 σκευάσματα που έχουμε πρόβλημα. Είναι πάρα πολλά και ψάχνουμε από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρούμε το φάρμακο που χρειάζεται ο ασθενής. Αν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο με αυτό που έγραψε ο γιατρός στον ασθενή μπορεί να πάρει κάτι αντίστοιχο. Αν όμως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο τότε ο ασθενής κάνει υπομονή μέχρι να βρεθεί ή να του δώσει ο γιατρός κάτι άλλο το οποίο δεν ήταν αυτό που είχε σε πρώτη επιλογή» επισήμανε ο κ. Ευγενίδης.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ενημερώσει για το θέμα των ελλείψεων αρκετές φορές τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου έχει στείλει και τη λίστα με τα φάρμακα, αναμένοντας λύση στο μείζον πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

  AP Photo ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 03.10.24 19:30 efsyn.gr Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει πως τυχόν ισραηλινή επίθεση θα συναντούσε μια «μη σ...