Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ελλάδα: Ο εφησυχασμός της Ευρώπης για τον κορονοϊό και τι κάναμε διαφορετικά


Ο Σέρμαν Κούο μας εξηγεί πώς η χώρα του ξεχωρίζει στη μάχη κατά της πανδημίας, "αξιολογεί" τα μέτρα σε Ελλάδα και Δύση και τους αρχικούς ενδοιασμούς λόγω οικονομίας και διατρανώνει το αίτημα της Ταϊπέι να ενταχθεί επιτέλους η χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

HUFFPOST GREECE
Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη που με περίμενε όταν πήγα στο ραντεβού με τον επικεφαλής του Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κ.Σέρμαν Κούο, (εάν η Αθήνα διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν η σωστή προσφώνηση θα ήταν πρέσβης), ήταν μια χειροτεχνία.
Οι κάτοικοι της Ταϊβάν βλέπετε έχουν αναπτύξει ένα είδος λατρείας προς το πρόσωπο του Υπ.Υγείας της χώρας, που καθημερινά τους ενημερώνει για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊο. «Είναι κάτι σαν το δικό σας τον κ.Τσιόδρα!», όπως μου εξήγησαν. Έτσι το πρόσωπο του υπουργού βρήκε τώρα μια θέση σε όλα τα σπίτια με αυτή την δημοφιλή πλέον χάρτινη κατασκευή που έφτιαξαν και για την HuffPost Greece με δύο μηνύματα στα ελληνικά «δια στόματος» του υπουργού της. «Μένουμε σπίτι» και «Έξω φοράμε μάσκα».
Ήταν το τέλειο δώρο αφού αυτό ούτως ή άλλως που με έκανε να βγω από το σπίτι για αυτό το ραντεβού -εν μέσω του «Μένουμε Σπίτι»- ήταν μια σειρά από ερωτήματα που είχα σχετικά με τις αρχές στην Ταϊβάν και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πανδημία κορονοϊού.
Για παράδειγμα: Πώς είναι δυνατόν όταν εν μέσω μιας πανδημίας που κοστίζει χιλιάδες ζωές γονατίζει εθνικά συστήματα υγείας και οικονομίες, κανείς να μην θέλει να «κλέψει» λίγη από την εμπειρία και την γνώση της Ταϊβάν, που επί τρεις σχεδόν μήνες έχει  επιδείξει αξιοπρόσεκτες επιδόσεις στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο (δύο νεκροί και 153 κρούσματα μέχρι την Κυριακή); Και μάλιστα ενώ αυτό το νησιωτικό κράτος των 23εκατ. πολιτών, η παλιά αγαπημένη «Φορμόζα» των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 81 μιλίων από την Κίνα-από και προς την οποία εκτελούνταν μέχρι τον Δεκέμβριο 600 με 700 πτήσεις εβδομαδιαίως.
Διαθέτει κάποιο μαγικό τρόπο για να εξαλείψει τον ιό; Όχι βέβαια. Είναι η μόνη χώρα με πολύ καλή αντιμετώπιση του προβλήματος; Και πάλι όχι. Είναι όμως η μόνη χώρα που αφενός δεν της επιτρέπεται να ανταλλάξει επισήμως απόψεις σε διεθνές επίπεδο -αφού η Κίνα μπλοκάρει τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- και η μόνη που καταφέρνει να σταθεί όρθια όντας αποκλεισμένη από τον Οργανισμό και στερούμενη βασικών, κρίσιμων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. 
Πως γίνεται όμως όταν ο ένας μετά τον άλλο οι αρχηγοί κρατών δηλώνουν πως «είμαστε σε πόλεμο» και προφανώςουδείς περισσεύει σε μια τέτοια μάχη, να στερούμαστε όσων η Ταϊβάν έχει να προσφέρει και παράλληλα να καταδικάζονται εκατομμύρια άνθρωποι να στερούνται της βοήθειας ενός Οργανισμού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Υγείας;
ΤAIPEI REPRESENTATIVE OFFICE IN GREECE
Ο κ. Κούο θα μου έλυνε πολλές απορίες στη συνέχεια αφού πρώτα συζητήσαμε για τα νέα από την πατρίδα του και μου είπε πως δυστυχώς ένα από τα τελευταία κρούσματα, ήταν ένας 20χρονος φοιτητής από την Ταϊβάν που επισκέφθηκε την Ελλάδα.
«Βλέπω όμως πως πλέον και στην Ελλάδα ο κόσμος είναι πολύ προσεκτικός τις τελευταίες ημέρες. Τηρούν αποστάσεις, χρησιμοποιούν απολυμαντικά για τα χέρια, φορούν μάσκα», είπε χαμογελώντας μετά από έναν χαιρετισμό αγκώνα με αγκώνα, ο κ.Κούο. Ωστόσο ακόμη του φαίνεται περίεργο που οι Έλληνες όταν βλέπουν κάποιον να φορά μάσκα αντιδρούν σαν να φοβούνται πως είναι άρρωστος. «Στην Ταϊβάν δεν είναι έτσι. Τη μάσκα πρέπει να τη φοράμε για να προστατέψουμε τους άλλους ακόμη και εάν δεν είμαστε άρρωστοι. Ο ιός είναι ύπουλος. Δεν ξέρεις πάντα πότε και πώς μπορεί να κολλήσουμε. Άρα η εικόνα της μάσκας δεν μας τρομάζει. Την θέλουμε». 

Ούτε μέρα χαμένη

Η πρώτη ερώτηση φυσικά, προς έναν αξιωματούχο που η χώρα του δίνει μια νικηφόρα -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού, είναι πως αξιολογεί την κατάσταση σε Ευρώπη και Αμερική και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Αν προσπαθούσα να συνοψίσω την απάντηση του σε μια πρόταση και σε ελεύθερη μετάφραση θα ήταν «μην ξοδεύετε ούτε λεπτό, πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα όσο σκληρά και φαντάζουν».
Και αυτό προσπάθησε να επισημάνει εστιάζοντας στα μέτρα που ελήφθησαν επιτυχώς στη χώρα του. 
«Δεν ξοδέψαμε πολύτιμο χρόνο. Το πρώτο καίριας σημασίας μέτρο που λάβαμε ήταν η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων με έμφαση, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε όσους έρχονταν από τη Γουχάν και στη συνέχεια απαγορεύσαμε τελείως την είσοδο στη χώρα από Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο. Οι δε επισκέπτες από άλλες χώρες άρχισαν να υποβάλλονται επίσης σε θερμομέτρηση και να συμπληρώνουν έγγραφα σχετικά με το ταξιδιωτικό τους ιστορικό κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Εάν ασθενούν μπαίνουν σε απομόνωση στο σπίτι».
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν παρά το γεγονός πως τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και οι ειδικοί, όπως λέει ήταν καθησυχαστικοί λέγοντας «είναι σαν μια γρίπη», «δεν χρειάζεται να επιβληθούν απαγορεύσεις σε Κινέζους ταξιδιώτες» κ.λπ. 
Εκτιμώ πως υπήρχε εφησυχασμός. Οι χώρες της Ευρώπης ίσως έβλεπαν την κρίση στην Κίνα ως κάτι πολύ μακρινό. Ο ιός όμως είχε μεγάλη δυναμική. Η μη άμεση απαγόρευση ταξιδιωτών από Κίνα δεν βοήθησε. Το ίδιο βέβαια έκαναν και οι περισσότερες ασιατικές χώρες».
PAULA BRONSTEIN VIA GETTY IMAGES

Οικονομία και ανθρώπινες ζωές: Υπάρχει μόνο μια προτεραιότητα

Σπεύδει ωστόσο να αναγνωρίσει πως η κάθε χώρα έχει συχνά να αντιμετωπίσει τις ίδιες τις ιδιαιτερότητες της. «Στην Ε.Ε. π.χ. έχετε ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, οπότε σίγουρα δεν ήταν εύκολο να κλείσετε τα σύνορα».
Ο παράγοντας «οικονομία» ίσως έπαιξε επίσης βασικό ρόλο. «Φυσικά η οικονομία θα πληγεί από τα μέτρα. Και αυτός ήταν και ένας λόγος που ίσως αρκετές χώρες δεν έκλεισαν άμεσα τα σύνορα», παρατηρεί ο κ. Κούο. 
Όμως όταν τα μέτρα λαμβάνονται άμεσα, η εξάπλωση περιορίζεται και η κρίση αντιμετωπίζεται επίσης πιο γρήγορα άρα και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι μικρότερες.
Εναλλακτική εξάλλου, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει. Τα μέτρα αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να ληφθούν. «Η μη λήψη μέτρων, σημαίνει εξάπλωση της επιδημίας και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις και να τεθούν σωστές προτεραιότητες. Αλλά η υγεία και η ανθρώπινη ζωή έρχεται πρώτη».

Η Ελλάδα κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκφράζεται με ικανοποίηση για τα μέτρα που ελήφθησαν. «Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει. Λαμβάνονται απαραίτητα περιοριστικά μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας, πολλοί πλέον εργάζονται από το σπίτι κ.α. Στοχεύουν αφενός στον περιορισμό των μετακινήσεων και των επαφών, που σημαντικοί παράγοντες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, αλλά παράλληλα επισημαίνουν και το μέγεθος του κινδύνου. Που ίσως πριν τη λήψη των μέτρων να μην ήταν τόσο ξεκάθαρος για πολλούς». (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν τη λήψη μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας). 
«Έλαβα και εγώ το κινητό μου το μήνυμα της ΓΓΠΠ» λέει χαμογελώντας ενώ του εξηγώ πόσο μας τρόμαξε ο ήχος-σειρήνα στα κινητά μας και τα αστεία που ακολούθησαν στα social media.  Αμέσως όμως σοβαρεύει και τονίζει πως «Το να λάβει ο πολίτης ένα τέτοιο μήνυμα στο κινητό του είναι ένας τρόπος να επισημανθεί ο κίνδυνος και η σοβαρότητα αυτού για όλους μας».
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κούο, «Έχουμε απευθύνει επιστολές στους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας μετά τα πρώτα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη δηλώνοντας πως θα θέλαμε να παράσχουμε τεχνογνωσία στη χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και παρουσιάσαμε και το αίτημά μας για συμμετοχή στον Π.Ο.Υ. στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος.  
SAM YEH VIA GETTY IMAGES

Όλοι έχουν τις μάσκες που χρειάζονται. Αλλά ούτε μία παραπάνω

Και κάπως έτσι η συζήτηση περνά και στο θέμα της τήρησης μέτρων προστασίας και το πως οργανώθηκε, και σε αυτό τον τομέα η Ταϊβάν από πολύ νωρίς και το κράτος.
Από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τις αρχές ήταν αυτό της επάρκειας μασκών. «Τον Ιανουάριο είχαμε 14 εκατ. μάσκες. Δεν ήταν αρκετές. Σταματήσαμε τις εξαγωγές, παρά κάποιες αντιδράσεις που υπήρχαν, καθώς γνωρίζαμε πως εάν ο κόσμος πανικοβληθεί θα αγοράσει 100 μάσκες και κάποιοι 2.000 για να τις πουλήσουν στην συνέχεια πολύ πιο ακριβά και να βγάλουν χρήματα». 
Έπρεπε λοιπόν να ελέγξουμε την διάθεση των μασκών από την αρχή. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα η ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε σε 10εκατ.
Η κυβέρνηση δε έχει το δικαίωμα να διαθέσει ένα συγκεκριμένο απόθεμα αποκλειστικά σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε παιδιά.
Στην Ταϊβάν όλοι έχουν τις μάσκες που χρειάζονται αλλά όχι περισσότερες. Η αγορά γίνεται από τα φαρμακεία με τη χρήση της ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για να μην επιτρέπεται το γνωστό «στοκάρισμα» και «Κοστίζει μόλις 0,15 λεπτά του ευρώ» (τη στιγμή που στην Ελλάδα η τιμή έχει φτάσει το 1.60 ευρώ).
Επίσης υπάρχει εφαρμογή για κινητά που ενημερώνει τον χρήστη σε ποια φαρμακεία υπάρχει διαθεσιμότητα μασκών-αν και δεν υπάρχει θέμα επάρκειας.

Τεχνολογία και big data: Τα μεγάλα υπερόπλα

Η Ταϊβάν βέβαια διαθέτει και ένα άλλο μεγάλο ατού, που όμως έχουν στη διάθεσή τους και πολλές χώρες της Δύσης. Την πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες.
Αυτή επιστρατεύτηκε για την ιχνηλάτιση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. «Χρησιμοποιούμε πληροφορίες που μας παρέχει ο ασθενής αλλά και το GPS των κινητών που μας δείχνει σε ποιους χώρους, περιοχές κινήθηκε. Ακολουθούν ψεκασμοί, ενημέρωση και οι επαφές του ασθενή τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες. Έτσι όλα τα περιστατικά ελέγχονται διεξοδικά. Εκτός βέβαια εάν υπάρχουν άτομα που δεν αναφέρουν ότι παρουσιάζουν πρόβλημα ή είναι ασυμπτωματικοί. Αλλά και πάλι, η χρήση της μάσκας βοηθά στην εξάπλωση του ιού».
Έκανε όμως και χρήση big data αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας την οποία ενσωμάτωσε στη μεταναστευτική και την τελωνειακή βάση δεδομένων. Έτσι σε πραγματικό χρόνο παρήγαγε προειδοποιήσεις, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής επίσκεψης, βάσει του ταξιδιωτικού ιστορικού και των συμπτωμάτων, για την ταυτοποίηση κάθε κρούσματος.

Τεστ για τον κορονοϊό με αποτελέσματα εντός 15 λεπτών

Και φυσικά υπήρξαν αρκετές καινοτομίες. Όπως εξηγεί ο κ.Κούο, μια από τις τελευταίες αφορά την εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων. 
Τα αποτελέσματα των τεστ αργούσαν. Αρχικά ήθελαν δύο ημέρες μετά μία, τώρα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το χρόνο σε μόλις 15 λεπτά. Εν μέσω μια πανδημίας και με έναν ιό που έχει υψηλή μεταδοτικότητα αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τόσο άμεσα τα αποτελέσματα
Στην Ταϊβάν εξετάζονται μόνο τα άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα- συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών.
Επίσης οι επιστήμονές εργάζονται επίσης πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου όπως επίσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.α.

Κανένα περιθώριο για fake news

Η άλλη μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός στην Ταϊβάν ήταν στο μέτωπο της ενημέρωσης, έχοντας πλήρη επίγνωση πόσο εύκολο είναι υπό συνθήκες μια εν εξελίξει πανδημίας οι άνθρωποι να πέσουν θύματα των fake news και της παραπληροφόρησης.
Για μία ακόμη φορά χρησιμοποιήθηκαν big data «για να επικοινωνήσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στον τελευταίο πολίτη μέσω της διαρκούς, καθημερινής και σταθερής ενημέρωσης». Όλες τις νεότερες ενημερώσεις μπορεί να τις λάβει κανείς μέσω και επίσημης εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο. 
SAM YEH VIA GETTY IMAGES
Το βάρος σήκωσαν το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης Υγείας όσο και το Επιδημιολογικό Κέντρο Διοίκησης ενώ «η βασική αρχή ήταν πως η ενημέρωση πρέπει να είναι ξεκάθαρη και ειλικρινής».
Όπως τονίζει με έμφαση ο κ.Κούο «Δεν κρύψαμε τίποτα. Γιατί αν το κάναμε θα επικρατούσε πανικός. Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε γιατί η Ταϊβάν είναι μια Δημοκρατία που υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία ενώ η αρχή της ειλικρινούς επικοινωνίας με τους πολίτες έχει χτιστεί σε περιόδους ομαλότητας. Ξέρουν πια πως η κυβέρνηση είναι εξοπλισμένη και ικανή να χειριστεί μια κρίση».

H Κίνα και το σκληρό μάθημα με τον SARS

Βέβαια όλος αυτός ο μηχανισμός άμεσης ανταπόκρισης για την ανάγκη άμεσου περιορισμού της εξάπλωσης του ιού δεν φτιάχτηκε σε μια ημέρα, όσο ευρηματικές και εάν είναι οι αρχές της Ταϊβάν.
«To 2002-2003, στην Κίνα και πάλι, είχαμε την εμφάνιση του SARS. Για αρκετό καιρό οι άνθρωποι ταξίδευαν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, από εκεί στην Ταϊβάν, από το Χονγκ Κονγκ στον Καναδά κ.ο.κ. Η εκτίμηση μας ήταν και είναι πως η Κίνα τότε δεν  ήταν απόλυτα ειλικρινής με την έκταση του προβλήματος και εμείς πήραμε το μάθημά μας. Γνωρίζουμε την Κίνα καλύτερα από κάθε άλλη χώρα και αντιμετωπίζουμε τις πληροφορίες που έρχονται από εκεί με προσοχή. Από τότε ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για μια επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Γι αυτό και τώρα, ήμασταν έτοιμοι και εφαρμόσαμε μέτρα που άλλες γείτονες χώρες της Κίνας δεν εφαρμόσαν υποτιμώντας αρχικά τον κίνδυνο», επισημαίνει ο κ.Κούο.

Ισχυρό σύστημα υγείας

Η Ταϊβάν βέβαια έχει και ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και χαμηλού κόστους για τον πολίτη.
Στην Ταϊβάν το 95% του συνολικού πληθυσμού καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.  
Ένας πολίτης με μισθό 1.000 € πληρώνει κατά μέσο όρο 70 €, εκ των οποίων ο ίδιος καλύπτει μόνο το 30% το μήνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η επίσκεψη σε έναν γιατρό κοστίζει περί τα 3 ευρώ μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται
ASSOCIATED PRESS
H δε  η πολιτική του χαμηλού κόστους στην παροχή υπηρεσιών υγείας αφορά και ασθενείς με σοβαρές παθήσεις. Όπως τονίζει ο κ.Κούτο, το κόστος είναι προσιτό για όλους.
Ακόμη και εκείνοι που θέλουν απευθυνθούν σε μια ιδιωτική κλινική, σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο δεν χρειάζεται να πληρώσουν υψηλά νοσήλια, γιατί το κόστος παραμένει το ίδιο με το δημόσιο σύστημα. «Είναι κρίσιμο το θέμα του κόστους των υπηρεσιών στην υγεία για τον πολίτη. Έχω ζήσει στις ΗΠΑ για παράδειγμα και γνωρίζω πόσο υψηλό είναι το κόστος στην υγεία. Και εδώ στην Ελλάδα στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι επίσης πολύ υψηλό».
Όλες αυτές οι αξιοπρόσεκτες επιδόσεις της Ταϊβάν όμως δεν είναι αρκετές για να κερδίσει η χώρα μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Αποκλεισμός από τον Π.Ο.Υ. 

«Αποδεικνύουμε πως ξέρουμε πώς να χειριστούμε τέτοιου είδους κρίσεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία. Κι όμως η Ταϊβάν δεν είμαι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Κίνα».
Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ.Κούο, πως «δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε ευρέως και άμεσα σε άλλες χώρες την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, να ανταλλάξουμε απόψεις. Επίσης όμως, με την κατάσταση αυτή η  οποία διαιωνίζεται δεν στερούμε μόνο από άλλες χώρες οτιδήποτε καινοτόμο εφαρμόζουμε ως μέτρο, στρατηγική κ.λπ. 
Υπάρχει και ένα μεγάλο κόστος και για τη χώρα μας γιατί και εμείς δεν ενημερωνόμαστε άμεσα για τις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς, κάτι που συμβαίνει και τώρα φυσικά με την πανδημία».
Η Ταϊβάν ακόμη και εν μέσω αυτής της πανδημίας πρέπει να περιμένει  να γίνουν ενημερώσεις από τον Π.Ο.Υ προς τα κράτη μέλη τουκαι μετά, με καθυστέρηση, να ενημερωθεί πχ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στις ΗΠΑ για όποια νέα εξέλιξη, όσο κρίσιμη και εάν είναι για την υγεία των πολιτών της.
«Από την πρόσβαση στην πληροφορία για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία δεν είναι δίκαιο ούτε συνετό να αποκλείονται κάποιες χώρες για πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες. Η Υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό για όλους τους ανθρώπους και οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα.Ελπίζουμε βέβαια, μετά από αυτή την πανδημία που έχει πλήξει σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη, να αλλάξει αυτό και να έχουμε τη στήριξη άλλων χωρών για να συμμετάσχουμε στον Π.Ο.Υ. Νομίζω από μια τέτοια εξέλιξη όλοι θα βγαίναμε κερδισμένοι».
ΤAIPEI REPRESENTATIVE OFFICE IN GREECE
ΤAIPEI REPRESENTATIVE OFFICE IN GREECE

Τι αξίζει να γνωρίζετε για την Ταϊβάν

Το 1912 το Κουομιτάνγκ (KMT, Εθνικό Κόμμα) καθιέρωσε τη Δημοκρατία της Κίνας στην ηπειρωτική Κίνα. Το 1949 το KMT νικήθηκε από το κομμουνιστικό κόμμα στον εμφύλιο πόλεμο και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας (ΚΜΤ) επέστρεψε στην Ταϊβάν. Κατά συνέπεια, το επίσημο όνομα της Ταϊβάν είναι «Δημοκρατία της Κίνας» και δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την κομμουνιστική Κίνα (ΛΔΚ).
Το 1996 στην Ταϊβάν διεξήχθησαν οι πρώτες προεδρικές εκλογές και το 2000 το DPP κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με την πρώτη αλλαγή κυβερνόντος κόμματος ύστερα από χρόνια. Το 2016 η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουεν (DPP) εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα ηγέτης της χώρας. Η Ταϊβάν είναι από τις πιο δημοκρατικές χώρες στην Ασία με σεβασμό στην ελευθερία του λόγου, της θρησκείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων.
Από τη δεκαετία του 1960 εισήλθε σε μια περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης με πολλούς οικονομολόγους να κάνουν λόγο για το «Θαύμα της Ταϊβάν». Η οικονομία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές διαπρέπει στον τομέα της τεχνολογίας και σήμερα είναι η 21η μεγαλύτερη οικονομία στην κόσμο ενώ και έρχεται 15η στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλών ΑΕΠ.
Ωστόσο οι πολιτικές της διαφορές με την Κίνα την καταδικάζουν σε μια διπλωματική απομόνωση. Η Ταϊβάν δεν είναι μέλος το ΟΗΕ και δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με πολλές χώρες.

Ελλάδα και Ταϊβάν

Μεταξύ των χωρών που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν είναι και η Ελλάδα. Η χώρα εκπροσωπείται από το «Γραφείο Εκπροσώπησης της Ταϊπέι στην Αθήνα» ωστόσο υπάρχει συνεργασία σε τεχνικό, κατά βάση επίπεδο, στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της υγείας.
Στην δε Ταϊβάν ζουν σήμερα περίπου 100 Έλληνες. «Εστιάτορες, δάσκαλοι, καθηγητές, μουσικοί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι όμως αυτή την περίοδο νιώθουν ανασφάλεια. Γι’ αυτό και απεύθυναν και ένα αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας να ανοίξει ένα γραφείο στην Ταϊβάν για να μπορούν σε περίπτωση ανάγκης  να έρθουν άμεσα σε επαφή με τις αρχές της χώρας τους. Και επίσης ζητούν από την Ελλάδα να στηρίξει το αίτημα της Ταϊβάν να  συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...