Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μία «περίεργη» δήλωση σε πρωινή εκπομπή, σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο υποστήριξε πως η Ελλάδα «δεν το έχει τελείως αρνηθεί» μη δίνοντας παραπάνω διευκρινήσεις.
Όταν ρωτήθηκε αν το τουρκολιβυκό μνημόνιο εμποδίζει έναν διάλογο με την Άγκυρα είπε:
«Για μας είναι τελείως ανύπαρκτο, η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την Κρήτη, δεν αντέχει σε κριτική, βεβαίως εμείς δεν το έχουμε τελείως αρνηθεί(;) από κει και πέρα όμως το θεωρούμε ανύπαρκτο».
Τι εννοεί ακριβώς ο υπουργός; Πως γίνεται η Ελλάδα να το θεωρεί ανύπαρκτο και ταυτόχρονα να μην το έχει αρνηθεί τελείως; Μήπως ο κ.Δένδιας προσπαθεί να μας πει πως η κυβέρνηση θα μπει σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο εν ισχύ;
Επιπλέον αποκάλυψε έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Τουρκία αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα «συμπεφωνημένο πλαίσιο διαλόγου», με λίγα λόγια δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τι θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Άγκυρα.
«Δεν υπάρχει ακόμα τέτοια κατανόηση με την τουρκική πλευρά, είναι μία που η ελληνική πλευρά το επιδιώκει αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σας λέω αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά την οριοθέτηση με την Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο μίας μερικής οριοθέτησης: «Θα μπορούσε η συμφωνία με την Αίγυπτο να έχει φάσεις, και η πρώτη φάση να είναι μία μερική οριοθέτηση».
Με λίγα λόγια η Αθήνα δεν θα ενοχλήσει την Άγκυρα με μία συμφωνία με την Αίγυπτο και θα αφήσει τα νησιά απ'έξω, ίσως αυτό εννοούσε ο κ.Δένδιας πως «δεν έχουμε αρνηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε μήνυμα εγκατάλειψης της Κύπρου(!) ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρήσεων αποδεσμεύοντας πλήρως την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα. Όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές γεωτρήσεις απάντησε:
«Είναι απαράδεκτο, θα στηρίξουμε την Κύπρο στην ΕΕ , αλλά δεν θα την αντικαταστήσουμε, είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν μας έχει καθόλου ανάγκη».
Για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, δήλωσε ο υπουργός, όμως -όπως είπε- δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα.
Σε όλη την διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσε να υποβαθμίσει όλα τα ζητήματα που θα παρεμπόδιζαν έναν διάλογο με την Άγκυρα όπως η Αγία Σοφία, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου