Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Προς ανάφλεξη: Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας

Ελληνοτουρκικά 
 Ενημερώθηκε στις: 

Προς ανάφλεξη: Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας

Ετοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου είναι η Αθήνα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. 
Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα είχε ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς. 
Όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται πλησίον του Σίσι, επιβεβαιώνουν πως η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ελλάδα πλησιάζει και εκτός από τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κίνηση για τον τερματισμό της τουρκική επιθετικότητα και των παράνομων διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο στρατηγός Samir Farag, Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι στρατηγική κίνηση οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας έπεται και πρόκειται να ακυρώσει δια παντός τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σχεδιάζει η Άγκυρα

Με βάση το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της 30ής Μαΐου για έρευνες στα νέα οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, από τη Ρόδο έως την Ανατολική Κρήτη, οι άδειες μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. 
Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονείται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί για την περιοχή που βρίσκεται εγγύτερα στο Καστελλόριζο είναι ενεργές ήδη από το 2012. Υπενθυμίζεται ότι οι έως τώρα κινήσεις της Αθήνας έχουν γίνει με βάση αυτό το άτυπο τελεσίγραφο των 90-100 ημερών από το αίτημα της ΤΡΑΟ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''.
Αυτό το γεγονός οδηγεί την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι και οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το σημείο το οποίο θα επιλέξουν. Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα που διαθέτουν για αυτό τον σκοπό βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε λιμάνια της νότιας Τουρκίας. 
Από τα πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας, το «Γιαβούζ» μετακινήθηκε ελαφρώς νοτιότερα στην κυπριακή ΑΟΖ και θα παραμείνει εκεί ώς τις 18 Αυγούστου. Το «Φατίχ» βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Αγκυρα και έχει ονομαστεί «Κανουνί», βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο, στο Τασουτσού, μαζί με το ερευνητικό «Μπαρμπαρός», χωρίς αποστολή.
Το έτερο μεγάλο ερευνητικό, το «Ορούτς Ρέις», παραμένει στην Αττάλεια, επίσης χωρίς να έχει αναλάβει κάποια αποστολή.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα έχει παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων. 
Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που εκπέμπουν οι γείτονες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη καταστρώσει το σχέδιο αντίδρασης και επεξεργάζονται όλα τα σενάρια ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης τον οποίο θα επιλέξει η Τουρκία. Με δεδομένο ότι η Άγκυρα φροντίζει να προαναγγείλει όσα πράττει στη συνέχεια η έξοδος ερευνητικού σκάφους συνοδεία πολεμικών πλοίων είναι το πλέον πιθανό σενάριο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Αθήνα, σύμφωνα με το Newpost.
Το έχει άλλωστε τονίσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι ότι η χώρα τους  σκοπεύει να προχωρήσει σε έρευνες και να δηλώσει παρούσα στη μοιρασιά των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Για το Ελληνικό επιτελείο η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στους δύο ναυστάθμους του Αιγαίου, στο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο αλλά και στη Σμύρνη αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι ενδεχομένως έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια πιθανή ενέργεια.
Πλοία επιφανείας αλλά και υποβρύχια έχουν αναπτυχθεί με στόχο εάν παρατηρηθεί κίνηση ερευνητικού να βρεθούν άμεσα κοντά του και να το παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο να απλώσει καλώδια. Τόσο η περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί όσο και ο αριθμός των πολεμικών πλοίων τα οποία θα το συνοδεύουν θα δείξουν όπως εκτιμά η Αθήνα τον βαθμό κλιμάκωσης τον οποίο θα επιλέξουν οι γείτονες και φυσικά θα ανάλογη θα είναι η αντίδραση.

Πιθανό είναι ακόμα και το ενδεχόμενο η Τουρκική ενέργεια να εκδηλωθεί έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης της Τρίπολης και navtex για έρευνα ακόμα και στη θαλάσσια περιοχή η οποία σύμφωνα με το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο ανήκει στη δικαιοδοσία της Λιβύης και όχι της Τουρκίας. Άλλα ενδεχόμενα είναι η Άγκυρα να επιλέξει μια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο ώστε να έχει εγγύτητα στις Τουρκικές ακτές ή ακόμα και νότια της Κρήτης εκεί όπου βρίσκεται το οικόπεδο 20 σύμφωνα με την Ελληνική οριοθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...