Εξιλαστήριο θύμα η νεολαία
Από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα έως τα μέσα Αυγούστου έφτασαν συνολικά στην Ελλάδα 2.592.853 τουρίστες, εκ των οποίων ελέγχθηκαν μόλις οι 319.379. Από αυτούς εντοπίστηκε ότι 615 είναι φορείς του κορονοϊού. Κάτι που σημαίνει –βάσει στατιστικής– ότι εφόσον έχει ελεγχθεί μόλις το περίπου 8%, περισσότεροι από 5.000 τουρίστες που περνούν τις διακοπές τους στη χώρα πιθανόν να είναι φορείς της νόσου.
Από την άλλη, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς διατείνεται ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, παραβλέποντας να προσμετρήσει στα δεδομένα τους πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες που δεν έχουν ελεγχθεί.
Κι όμως, η κυβέρνηση, η οποία άνοιξε τα σύνορα –ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης καλούσε τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα– προβαίνοντας μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σπεύδοντας και σε αυτήν τη συγκυρία να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επενδύει και πάλι στον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας τη νεολαία για τη διάδοση του κορονοϊού. Δεν υπάρχει άλλωστε πιο εύκολο θύμα για να εξυπηρετηθούν οι δόλιοι επικοινωνιακοί σκοποί της κυβέρνησης από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα και σε αυτή την κρίση.
«Μπορεί να βρέθηκες αυτό το καλοκαίρι σε πάρτι και να αγνόησες τα μέτρα προστασίας. Να αμφισβήτησες τους κινδύνους. Να ξέχασες τον κορονοϊό. Επιστρέφοντας στο σπίτι σου να αγκάλιασες τη μητέρα σου. Να πήρες το λεωφορείο χωρίς να φορέσεις μάσκα… Μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα» αναφέρεται σε κυβερνητικό σποτ που απευθύνεται στους νέους ανθρώπους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα νέα παιδιά να προσέξουν «ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που θέλουμε, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις». Οι νέοι, αυτοί που ζουν εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια χωρίς όραμα, έρμαια των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, αυτοί που και σε αυτή την κρίση είναι οι πρώτοι που απολύονται, βγαίνουν σε αναστολή και μειώνεται ο μισθός τους, είναι αυτοί που η κυβέρνηση αποφάσισε να στοχοποιήσει, σε μια προσπάθεια να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους μεταθέτοντας τις δικές της ευθύνες.
Στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης επιστρατεύτηκε και ο γνωστός τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα αποκλειστικά στη νεολαία, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας, αγκάλιασε την υπευθυνότητα σε κάθε σου βήμα». Αυτό που δεν είπε βέβαια ο διεθνούς φήμης τενίστας είναι ότι λίγες εβδομάδες πριν είχε απαθανατιστεί να διασκεδάζει σε κέντρο στη Μύκονο χωρίς να… αγκαλιάζει τα μέτρα προστασίας. Το χειρότερο είναι ότι κυβερνητικοί παράγοντες που κουνούν το δάχτυλο στη νεολαία έχουν θεαθεί σε εκδηλώσεις, εκκλησίες, μαγαζιά και φιέστες να έρχονται σε επαφή με πλήθος κόσμου ακόμη και χωρίς μάσκα.
Η δική της ευθύνη
Ολα αυτά θα ήταν μια ρατσιστική και φαιδρή αντιμετώπιση της νεολαίας, αλλά είναι κάτι παραπάνω. Γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή που άνοιξε τα καταστήματα προκειμένου να επέλθει η «κανονικότητα», αλλά τώρα κατηγορεί τους νέους –όχι όμως τους τουρίστες– που πάνε σε αυτά.
Είναι αυτή που δεν πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους εκεί που πρέπει, όπως για παράδειγμα στη βίλα του εφοπλιστή Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα, όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας zougla.gr παρευρέθηκαν σε εκδήλωση περισσότεροι από 200 καλεσμένοι αλλά δηλώθηκαν μόλις 99!
Είναι αυτή που επιβάλλει μειωμένο ωράριο στα μαγαζιά αλλά δεν αποζημιώνει τους καταστηματάρχες. Είναι αυτή που ζητάει καραντίνα για όσους επιστρέφουν από διακοπές, αλλά έχει υποστελεχώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έτσι οι εργοδότες που απαιτούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά ακόμη και αν εμφανίζουν συμπτώματα δρουν ανεξέλεγκτοι.
Είναι αυτή που κατηγορεί τη νεολαία ότι μπαίνει σε λεωφορεία χωρίς μάσκα ενώ τα δρομολόγια είναι τόσο αραιά που τα μέσα είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Είναι αυτή που υπέκυψε στα αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων να μην ανακοινώνονται τα κρούσματα σε τουριστικούς προορισμούς γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Είναι αυτή που υπέκυψε στα αιτήματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών αυξάνοντας την πληρότητα στα πλοία και πλέον προβαίνει σε ανεφάρμοστα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Είναι αυτή που υπέκυψε στα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών, αφού περίπου μόλις ένας στους δέκα τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα υποβάλλεται σε έλεγχο.
Είναι αυτή που παρά τις παραινέσεις της αντιπολίτευσης δεν ενίσχυσε τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού.
Είναι αυτή που στρέφει όλες τις ελπίδες της σε ένα εμβόλιο που ακόμη δεν έχει αρχίσει να παρασκευάζεται.
Είναι αυτή που κατασκευάζει ενόχους και αποποιείται τις ευθύνες της κρυπτόμενη πίσω από την «ατομική ευθύνη». Την «ατομική ευθύνη» της όμως την απέδειξε ήδη η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας όταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας, υιοθέτησε τα μέτρα προστασίας, δίνοντας στην κυβέρνηση τον χρόνο να προετοιμαστεί για την επερχόμενη νέα έξαρση της νόσου.
Χρόνος που δεν αξιοποιήθηκε αφού μια από τις πρώτες –και κύριες– πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η οικονομική ενίσχυση των φιλικών της ΜΜΕ, που δεν χάνουν ευκαιρία να προπαγανδίζουν υπέρ των κυβερνητικών πρακτικών αντιμετώπισης της πανδημίας και να δημοσιοποιούν ρεπορτάζ για την… ανεύθυνη νεολαία.
Είναι αυτή η υπεύθυνη να εξηγήσει σε όλη την κοινωνία την επικινδυνότητα της κατάστασης, όμως εξαιτίας –και– της στρεβλής επικοινωνιακής κυβερνητικής καμπάνιας πληθαίνουν οι… αρνητές της επικινδυνότητας του κορονοϊού, που βλέπουν μια παγκόσμια συνωμοσία. Η μάχη που δίνει η κυβέρνηση απέναντι στον κορονοϊό όμως είναι πρωτίστως επικοινωνιακή και προϋποθέτει την κατασκευή ενόχων…
«Δεν φταίει η νεολαία»
«Από τα μέσα Ιουλίου είχε δοθεί γραπτή εντολή από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών προς τα κέντρα υγείας των τουριστικών προορισμών να σταματήσουν να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες –όπως έκαναν μέχρι τότε– για την πορεία της επιδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή. Οπως αναφερόταν σε αυτή την εντολή, αυτή την ενημέρωση θα την έκαναν μόνο ο ΕΟΔΥ και οι ίδιες οι υγειονομικές περιφέρειες. Από όταν υπήρξε αυτή η εντολή καμία σχετική ενημέρωση δεν υπήρξε από τον ΕΟΔΥ και τις υγειονομικές περιφέρειες σε κανέναν ταξιδιωτικό προορισμό» ανέφερε στο Documento ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
«Αυτή η τακτική είχε αποτέλεσμα να δυσφημούνται τόσο οι ταξιδιωτικοί προορισμοί όσο και οι κάτοικοι και επισκέπτες». Παράλληλα, «δεν υπήρξε κανένα απολύτως μέτρο για ενημέρωση προς τη νεολαία και ιχνηλάτηση. Οπως αναμενόταν, μόλις εξαγγέλλονται αυτά τα μέτρα, η νεολαία φεύγει από το ένα νησί και πηγαίνει στο διπλανό για να συνεχίσει τις ολιγοήμερες διακοπές. Επίσης υπάρχει σωρεία καταγγελιών από εργαζόμενους νέους –δεν είναι όλοι πορφυρογέννητοι γόνοι, όπως θεωρούν ορισμένοι– οι οποίοι δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμη και με συμπτώματα ιογενούς ίωσης. Εργοδότες που είναι τελείως ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι από τις επιθεωρήσεις εργασίας που έχουν υποστελεχωθεί, αποψιλωθεί και αποδυναμωθεί. Επίσης, για να πάνε οι νέοι στην εργασία τους θα πρέπει να επιβιβαστούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς που λόγω της αραίωσης των δρομολογίων είναι γεμάτα από κόσμο».
«Είναι σαφές», σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, «ότι δεν φταίει η νεολαία που το ΕΣΥ όλους αυτούς τους μήνες δεν θωρακίστηκε. Δεν φταίει η νεολαία για τις παλινωδίες και τις αντιφατικές οδηγίες του κράτους, το οποίο μετά το lockdown ακολουθεί επί τρεις μήνες μια τακτική που έλεγε ότι στο μετρό κολλάει, στο αεροπλάνο δεν κολλάει, στις πλατείες κολλάει, στα μπουζούκια δεν κολλάει, από φουκαρά κολλάει, από τουρίστα δεν κολλάει. Δεν φταίει η νεολαία που δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους. Δεν φταίει η νεολαία που υπήρξε υποταγή της κεντρικής πολιτικής σε οικονομικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες και όχι σε υγειονομικά κριτήρια. Δεν φταίει η νεολαία για τα λάθη και τις αδυναμίες του κράτους και είναι δειλία εκ μέρους του κράτους να της επιρρίπτει ευθύνες για να δικαιολογήσει τις δικές του».
«Δημιουργούν τέρατα»
«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης μακριά της. Ετσι και τώρα, που έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη διόγκωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την υποτιθέμενη ευθύνη της νέας γενιάς» ανέφεραν στο Documento μέλη της συλλογικότητας Reworkers, ένα δίκτυο προστασίας των εργαζομένων.
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κοινωνία κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά της νόσου και να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί γι’ αυτό που όλοι περιμέναμε: το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Η κυβέρνηση όμως «δεν έκανε απολύτως τίποτε για να θωρακίσει το σύστημα υγείας και την οικονομία. Αντιθέτως, εκλαμβάνει την κρίση σαν ευκαιρία για να συνεχίσει το βάρβαρο πολιτικό της σχέδιο. Και τώρα κουνάει το δάχτυλο στη νέα γενιά και επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθώντας να δημιουργήσει τέρατα και να στρέψει την προσοχή του κόσμου αλλού από τις δικές της ευθύνες». Κι όλα αυτά ενώ «ένας νέος άνθρωπος δεν έχει βιώσει ευημερία και θα συνεχίσει να ζει σε κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Είναι αδιανόητο να επιρρίπτονται ευθύνες στους νέους ανθρώπους για τη διασπορά του ιού και παράλληλα να αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία».
«Στο εργασιακό κομμάτι η κυβέρνηση έχει απελευθερώσει την αγορά και τους εργοδότες από κάθε μέτρο περιοριστικό της ασυδοσίας τους. Δεν δίνεται άδεια καραντίνας στους εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα και οι οικονομικές απολαβές συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα. Σε μια κατάσταση επερχόμενης –αν δεν έχει φτάσει ήδη– οικονομικής και κοινωνικής κρίσης βλέπουμε ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο» σημειώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου