Για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, μιλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή.
Οι συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ έχουν «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση των δύο συμφωνιών τις οποίες χαρακτήρισε «εμβληματικές».
«Η Βουλή καλείται να κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Δύο επίσημα κείμενα που οριοθετούν τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των χωρών μας, στα οποία καταγράφονται ρυθμίσεις καθοριστικές για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Έχουν μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος. Γι’ αυτό ο λόγος μας πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας. Να είμαστε -ειδικά σήμερα- ιδιαίτερα προσεκτικοί γι’ αυτό πρόθεσή μου είναι να μη δευτερολογήσω» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι δύο συμφωνίες αναγνωρίζουν εθνική ΑΟΖ με υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα «διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή».
«Οι δυο συμφωνίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ με υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή» είπε.
Οι δυο συμφωνίες «σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του εγγυητή, του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας» παρατήρησε, επίσης, ο πρωθυπουργός.
Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν, λέγοντας ότι «για τον λόγο ο κ. Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας, ενώ και η κα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
«Η συστηματική διπλωματία μπορεί να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.
Αποκάλυψε δε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Αναλυτικά, για τη συμφωνία με την Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί ένα «ξεχωριστό ορόσημο»: Είναι η πρώτη που θεσπίζει τα όρια της ΑΟΖ με μια γειτονική χώρα και απαντά θετικά στα εθνικά ζητούμενα.
Περισσότερα σε λίγο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου