Η κυβέρνηση, η οποία άνοιξε τα σύνορα –ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης καλούσε τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα– προβαίνοντας μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σπεύδοντας και σε αυτήν τη συγκυρία να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επενδύει και πάλι στον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας τη νεολαία για τη διάδοση του κορονοϊού.
Δεν υπάρχει άλλωστε πιο εύκολο θύμα για να εξυπηρετηθούν οι δόλιοι επικοινωνιακοί σκοποί της κυβέρνησης από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα και σε αυτή την κρίση.
Διαβάστε επίσης: Εξιλαστήριο θύμα η νεολαία
«Μπορεί να βρέθηκες αυτό το καλοκαίρι σε πάρτι και να αγνόησες τα μέτρα προστασίας. Να αμφισβήτησες τους κινδύνους. Να ξέχασες τον κορονοϊό. Επιστρέφοντας στο σπίτι σου να αγκάλιασες τη μητέρα σου. Να πήρες το λεωφορείο χωρίς να φορέσεις μάσκα… Μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα» αναφέρεται σε κυβερνητικό σποτ που απευθύνεται στους νέους ανθρώπους.
Το Documento απευθύνθηκε και σε νέους ανθρώπους προκειμένου να σχολιάσουν τη στοχοποίηση της νεολαίας από την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κατασκευαστεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος στον οποίο θα φορτωθούν όλες οι ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων.
Νέοι άνθρωποι, η φωνή των οποίων δεν ακούγεται αφού πνίγεται από τις κραυγές της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ, που τους κατηγορούν ως ανεύθυνους και τη μεγαλύτερη απειλή της κοινωνίας.
«Επαίσχυντη δικαιολογία το ρίξιμο ευθυνών στους νέους»
Σοφία Κ. 21 ετών, φοιτήτρια στο ΙΦΕΣ
«Στα καράβια και τα ΚΤΕΛ οι συνθήκες ήταν επιεικώς απαράδεκτες. Ο κόσμος ήταν στοιβαγμένος ο ένας πάνω στον άλλο. Θερμομέτρηση μας έκαναν μόνο μια φορά στο λιμάνι του Πειραιά. Και μάσκα να φοράς, όταν ο άλλος κάθεται 20 εκατοστά από εσένα πώς να προστατευτείς; Στη Σαντορίνη περπατούσαμε και ακούγαμε κόσμο να βήχει. Οι ντόπιοι είναι τρομοκρατημένοι. Εγώ και μάσκα φοράω και απόσταση κρατάω όπου μπορώ (ΚΤΕΛ, στο καράβι ήταν παντελώς αδύνατο, όπως αδύνατο είναι και στα ΜΜΜ της Αθήνας, ειδικά με τα αραιωμένα δρομολόγια) και το τεστ το έκανα τώρα που επέστρεψα για να προστατέψω τους γύρω μου παρά το γεγονός ότι δεν μου περισσεύουν χρήματα (δωρεάν τεστ για φοιτητές χωρίς εισόδημα ή για εργαζόμενους που επιστρέφουν στις δουλειές τους ούτε για δείγμα ασφαλώς). Το ρίξιμο των ευθυνών στους νέους φαντάζει φτηνή, επαίσχυντη δικαιολογία από κάποιον που δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς να διαχειριστεί την πανδημία και αντί να παραδεχτεί τα κυβερνητικά λάθη, ψάχνει απεγνωσμένα τον πιο αδύναμο αποδιοπομπαίο τράγο».
«Δεν χρειάζεται να πέφτει το βάρος στις δικές μας πλάτες»
Σοφία Κουτσού 18 ετών, φοιτήτρια Νομικής
«Οι νέοι άνθρωποι, οι μεσήλικες και οι υπερήλικες μπορούν να διασπείρουν με τον ίδιο τρόπο τον ιό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πέφτει το βάρος στις δικές μας πλάτες. Ναι μεν τα παιδιά έχουν ίσως περισσότερες επαφές απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, αλλά θεωρώ πως υπάρχει υπευθυνότητα και στη νεολαία, όση ακριβώς και στους μεγαλύτερους ανθρώπους».
«Η νεολαία έγινε ακόμη μια φορά αποδιοπομπαίος τράγος»
Κατερίνα-Ηλέκτρα Τελμετίδη 19 ετών, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας
«Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να φτιάξει κατάλληλες δομές υγείας για την υποδοχή των κρουσμάτων του κορονοϊού, προσπαθεί να μας πείσει ότι η προστασία από τον ιό είναι καθαρά υπόθεση της νεολαίας, η οποία για ακόμη μια φορά έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος. Καλή η ατομική ευθύνη, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή».
«Οι νέοι είναι εύκολη ομάδα απόδοσης ευθυνών»
Λορένα Καμπεράι 20 ετών, φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΠΑΠΕΙ
«Υπάρχουν περιστατικά που δείχνουν ότι άτομα υψηλού κινδύνου ήταν πιο χαλαρά και ελαστικά στα μέτρα σε σχέση με τους νέους. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι οι νέοι είναι εύκολη ομάδα για απόδοση ευθυνών».
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχτεί λάθη που είναι ξεκάθαρα δικά της»
Μαριλού Φλετορίδη 19 ετών, Bachelor of Science
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού στους νέους με θλίβει αλλά και με απογοητεύει, γιατί οι νέοι δεν είναι οι μόνοι που θέλουν να βγουν έξω, να περάσουν καλά. Το θεωρώ όμως κάτι αρκετά αναμενόμενο, καθώς οι νέοι αποτελούν το μικρότερο μέρος του αριθμού των ψηφοφόρων της κυβέρνησης, που θέλει να τους βάλει την ταμπέλα της ανευθυνότητας ώστε να μην παραδεχτεί λάθη ξεκάθαρα δικά της, ρίχνοντας κάπου αλλού τις ευθύνες».
«Ανεύθυνο που η κυβέρνηση ρίχνει το φταίξιμο στη νεολαία»
Αλέξανδρος Παπασχοινάς 20 ετών, φοιτητής Νοσηλευτικής
«Πιστεύω ότι είναι ανεύθυνο που η κυβέρνηση ρίχνει ακόμη μια φορά το φταίξιμο στη νεολαία, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να είναι υπαίτια για κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε αυτή την κυβέρνηση. Ισως η νεολαία σήμερα να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη από τους μεσήλικες».
«Εύκολη λύση να ρίχνεις το φταίξιμο στη νέα γενιά»
Ερικα Πρίντζου 19 ετών, φοιτήτρια Νομικής
«Το ότι η κυβέρνηση μετακυλίει τις ευθύνες στη νέα γενιά αποδεικνύει άλλη μια φορά την ανευθυνότητά της, που όταν ήταν να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει μια λύση, η κατάσταση δεν θεωρήθηκε σοβαρή. Τώρα που δεν ξέρει τι να κάνει, η εύκολη λύση είναι να ρίξει το φταίξιμο στη νέα γενιά, για την οποία θεωρεί ότι δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
«Πιο δύσκολη περίοδος για τους νέους»
Ελενα Γεωργαλή 21 ετών, μηχανικός περιβάλλοντος
Μαίρη Γεωργαλή 19 ετών, Bachelor of Science
«Αυτή η περίοδος ήταν πιο δύσκολη για τους νέους γιατί στοχοποιήθηκαν περισσότερο από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, όπως το μειωμένο ωράριο στα μαγαζιά, όπου εργάζονται κυρίως νέοι. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί έχουμε μια συντηρητική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από συντηρητικούς ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να στοχοποιήσει αυτούς που την έφεραν στην εξουσία, γιατί θέλει να την κρατήσει στα χέρια της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου