Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Μακρόν: Η Άγκυρα σέβεται μόνο τα λόγια που συνοδεύονται από πράξεις

ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Νωρίτερα σήμερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να καταφύγουν σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας εάν αποτύχουν οι συνομιλίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υιοθέτησε σκληρή στάση σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα σέβεται μόνο τα λόγια που συνοδεύονται από ενέργειες.

«Όσον αφορά την κυριαρχία της Μεσογείου, πρέπει να είμαι συνεπής σε πράξεις και λόγια. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μονάχα αυτό... Αυτό που έκανε η Γαλλία το φετινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα και στη Συρία» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυναν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα στο Βερολίνο. Και οι δύο κάλεσαν την Άγκυρα να μην επιμείνει την προκλητική της στάση.

Ο Μπορέλ κάλεσε επίσης την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες, ενώ -αναφερόμενος στις πιθανές κυρώσεις- σημείωσε πως υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν. 

Έντονη φαίνεται πως ήταν η ενόχληση της τουρκικής πλευράς από το αποτέλεσμα της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, να προχωρά σε αιχμηρή ανακοίνωση. «Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά, με τις μαξιμαλιστικές τους κινήσεις και τους ισχυρισμούς που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...