Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Μέτρα και αλλαγές στο άνοιγμα των σχολείων φέρνει το επιδημιολογικό φορτίο

Μέτρα και αλλαγές στο άνοιγμα των σχολείων φέρνει το επιδημιολογικό φορτίο
AP Photo/Petros Giannakouris

Μέτρα και αλλαγές στο άνοιγμα των σχολείων φέρνει το επιδημιολογικό φορτίο


Έκδηλη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι τριψήφιος και μεγαλύτερος του 250, ενώ αυξάνονται σταδιακά και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού και με το βλέμμα στο άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων, αλλά και την παράταση ήδη εφαρμοζόμενων σε πολλές περιοχές. Το ζήτημα της επιστροφής των οικογενειών από τις διακοπές απασχολεί τις αρχές, καθώς αυτός ο ιός έχει περίοδο επώασης 6 έως 13 ημέρες και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά που θα πάνε σχολείο θα είναι υγιή και ασφαλή.

Αυξημένη διασπορά στα αστικά κέντρα

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής και για ένα 24ωρο είχαν καταγραφεί 270 νέα περιστατικά κορονοϊού, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι πλέον 35. Η διασπορά του κορονοϊού είναι όλο τον μήνα υψηλή στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου στις 28 Αυγούστου είχαν αντίστοιχα 112 και 27 κρούσματα, ενώ τα εισαγόμενα περιστατικά ήταν 32.

Υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές: 9 στην Κοζάνη, 10 στις Κυκλάδες, 8 στη Λέσβο, 10 στην Πέλλα.

Σχολεία στις 14/9;

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει σοβαρά τη μετάθεση της ημερομηνίας που ξεκινήσει η σχολική χρονιά κατά μία εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε:

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1 του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση».

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επισήμανε ότι «με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση».

Παράταση μέτρων από την Πολιτική Προστασία

Κατά την ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων για διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ανακοίνωσε και μια σειρά από ταξιδιωτικές οδηγίες.

Σε καθεστώς ειδικών μέτρων μπαίνουν από αύριο Σάββατο, στις έξι το πρωί, Λέσβος, Ζάκυνθος και Ημαθία, ενώ παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων. Επίσης παρατείνονται για άλλες 14 ημέρες και τα μέτρα στις Π.Ε. Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας, Πιερίας και στους Δήμους Βόλου, Ρόδου, Κω.

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

AP Photo/Yorgos Karahalis

Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές οδηγίες, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά μέτρα για την είσοδο στην χώρα μόνιμων κατοίκων Ισραήλ, ενώ αυξημένοι έλεγχοι θα γίνονται σε ταξιδιώτες από Σουηδία, Βέλγιο, Ρουμανία, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία. Δεν ισχύει πλέον το αρνητικό τεστ κορονοϊού για όσους έρχονται από την Ολλανδία, αλλά επιβάλλεται διακοπή πτήσεων από Καταλονία.

Μέτρα για τα γηροκομεία

Επισημαίνοντας πόσο ευάλωτοι στον κορονοϊό είναι οι ηλικιωμένοι, και για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία της χώρας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ίδια ενημέρωση παρουσίασε μια σειρά επιπλέον μέτρων για τους οίκους ευγηρίας. 

Τα μέτρα αυτά κινούνται σε τρεις άξονες και επικεντρώνονται στην επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας ΜΦΗ και χρονίως πασχόντων, δεύτερον, την εντατικοποίηση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες του ΕΟΠΥ και τρίτον την εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...