Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Ερντογάν: Δεν θα υποκύψουμε στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο


ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (311)
0 14
Βρείτε μας

Το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέες δηλώσεις του.

Για «εισβολείς» που όμως δεν θα κατορθώσουν να αποκλείσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την εθνική γιορτή της νίκης, το 1922. Η Τουρκία γιορτάζει σήμερα την επέτειο της νίκης στο Σαγγάριο εναντίον του ελληνικού στρατού.

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες» δήλωσε ο Ερντογάν, σήμερα, Κυριακή.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε εκφωνήσει τον καθιερωμένο του λόγο για την τουρκική εθνική εορτή, κάνοντας λόγο για «εισβολές» που πριν έναν αιώνα προσπάθησαν να εισβάλουν στην Τουρκία και σήμερα «επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο».

Παρότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατονόμασε ρητά τους Έλληνες, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα αποτρέψει τις κινήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Ο αγώνας της Τουρκίας για ανεξαρτησία και μέλλον συνεχίζεται και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι εισβολείς με αυτούς που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν έναν αιώνα. Ακριβώς όπως το έθνος μας πέτυχε τη νίκη στον αγώνα για ανεξαρτησία, παρά τη φτώχεια και τη στέρηση, δεν θα διστάσει ποτέ να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις στη “Γαλάζια Πατρίδα”» τόνισε ο Ερντογάν.

Τουρκικές προειδοποιήσεις για «casus belli» και νέες έρευνες του Oruç Reis

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Χτες, Σάββατο, Τούρκοι αξιωματούχοι επανάφεραν προειδοποιήσεις για «casus belli», δηλαδή «αιτία πολέμου», σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προαναγγέλλοντας την παράταση των ερευνών του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση λίστας πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, κατά την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του χτες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε στο «casus belli» λέγοντας:

«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;»

Την προειδοποίηση για «casus belli» επανέλαβε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για τρεις μήνες.

Όπως είπε, θα εκδίδονται «τμηματικές» NAVTEX για την παραμονή του πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα αναφέρονται στην κάθε περιοχή ξεχωριστά, αλλά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Οι πρώτες έρευνες, πρόσθεσε, θα γίνουν στις λεγόμενες δυτικές περιοχές, δηλαδή τις περιοχές που δεσμεύονται με το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα» τόνισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...