Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Και τώρα η ώρα των ποινών

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που διήρκεσε έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (07/10), συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής και, μετά την ιστορική καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης, άρχισε η «μάχη των ελαφρυντικών».

Η 7η Οκτωβρίου 2020 ήταν ιστορική καθώς τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχα για τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και, την Πέμπτη (08/10), αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών των καταδικασθέντων.

Στις 12:30 η νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου

Η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών καθώς αργά χτες βράδυ ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων των κατηγορούμενων και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο, θα ανακοινώσει την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Η ίδια διαδικασία με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις συνηγόρων και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλει το δικαστήριο. 

Εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα και για τις αναστολές, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, θα διαταχθεί η προσαγωγή των κατηγορουμένων στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι και σήμερα, Πέμπτη, κλειστοί θα είναι δρόμοι γύρω από το Εφετείο και συγκεκριμένα οι εξής οδοί:

  • Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Τι αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο την Τετάρτη

Λίγο μετά τις 11:40 το πρωί της Τετάρτης (07/10), η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ετυμηγορία της περί εγκληματικής οργάνωσης και το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Τριμελές Εφετείο, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι για τη συγκεκριμένη κατηγορία οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες, οι Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής, κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικά, ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι εξής 11 πρώην βουλευτές: Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νικος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης.

Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.

Νωρίτερα, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ο καθ' ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Παράλληλα, από τους υπόλοιπους 17, ένοχοι κρίθηκαν οι 15 για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα, καθώς δύο εκ των κατηγορουμένων απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής άτομα: Ιωάννης Άγγος, Μάριος Αναδιώτης, Γιώργος Δήμου, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρρύτης, Ιωάννης Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχαλάκος, Γιώργος Πατέλης, Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Ένοχους έκρινε το Εφετείο Αθηνών και τους τέσσερις κατηγορουμένους για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ.

Σχετικά με την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζηδάκης.

Όσο για τους υπόλοιπους, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Ενοχή των πέντε κατηγορουμένων για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν όσοι κρίθηκαν ένοχοι και πότε αναμένεται να ανακοινωθούν

Άγνωστο παραμένει, προς το παρόν, τι θα γίνει με τις ποινές που θα επιβληθούν στα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται και ακολουθεί η λεγόμενη «μάχη των ελαφρυντικών».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον λόγο λαμβάνει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Από τα ελαφρυντικά που θα αναγνωριστούν αναμένεται να διαμορφωθούν και οι ποινές που τελικά θα επιβληθούν, όπως εξηγεί στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης:

«Το πλαίσιο ποινής χωρίς ελαφρυντικό είναι από 5 έως 15 χρόνια για αυτούς που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και από 5 έως 10 χρόνια για αυτούς που καταδικάστηκαν απλά για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Αυτό το πλαίσιο ποινής μπορεί να μειωθεί αρκετά αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά».

Αναφορικά με την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ, ο Ραχιώτης εξήγησε ότι «το γεγονός ότι η κατηγορία μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην παραγραφή της. Από τη στιγμή που μετατράπηκε σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, οι ποινές θα είναι ήσσονος σημασίας».

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ανακοίνωση των ποινών, ο Ραχιώτης ανέφερε:

«Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το δικαστήριο θα προσδιορίσει δικασίμους. Αν το δικαστήριο τις προσδιορίζει για την επόμενη ημέρα κάθε φορά, διαδοχικά, τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν υπάρχουν κάποιες ημέρες διακοπής ανάμεσα στις δικασίμους, τότε θα γίνει μια πιο χρονοβόρα διαδικασία».

Ο δικηγόρος επισημαίνει, τέλος, ότι η υπόθεση στοιχειοθετήθηκε με την παλιά αντιτρομοκρατική νομοθεσία του 2001, η οποία, όπως υποστηρίζει, «δίνει μεγάλη ευελιξία στο δικαστήριο».

«Αυτή η νομοθεσία δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία στο δικαστήριο, τόσο για να τους καταδικάσει όσο και για να τους αθωώσει στον δεύτερο βαθμό πλέον, αν το κρίνουν, χωρίς φοβερή δυσκολία, αφού διώκεται η πρόθεση τέλεσης εγκλήματος και όχι το ίδιο το έγκλημα για το οποίο δεν διώχθηκαν».

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον λόγο έλαβε η υπεράσπιση των ενόχων, αιτούμενη την αναγνώριση ελαφρυντικών και η διαδικασία αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά και υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Σε ένα μακρύ σερί αγορεύσεων για τα ελαφρυντικά επιδόθηκαν επί ώρες οι συνήγοροι των κατηγορούμενων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υψώνοντας συχνά τη φωνή τους και δημιουργώντας τεχνηέντως ένταση, επιμένοντας στην αγιογράφηση μέσω των πιο μελό χαρακτηριστικών των πελατών τους.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στο εφετείο
© SPUTNIK /
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στο εφετείο

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο Ρουπακιάς «ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. και δεν μπορεί να πάει στον οδοντίατρο για το δόντι του, στο οποίο βάζει ούζο».

Ο πρώην βουλευτής, Γερμενής, απέκτησε δυο παιδιά και δεν μετέχει πια στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, «προσπαθώντας τη ζωή του να την τακτοποιήσει» και ο Δασκαλάκης φροντίζει τον γέρο πατέρα του, που έχει άνοια.

Επίσης, ο Μαριάς «έχει μάνα που πάλευε να ζήσει τα τέσσερα παιδιά της», σύμφωνα με την υπεράσπιση, τη στιγμή που ένας καταδικασθείς «περιμένει παιδί» και άλλος «ετοιμάζεται να παντρευτεί και για του λόγου το ασφαλές έχει δημοσιεύσει την αγγελία σε εφημερίδα», όπως και ο Στεργιόπουλος, ο οποίος «ετοιμάζεται και προσπαθεί να φτιάξει οικογένεια».

Σχεδόν όλοι τους, βάσει των αγορεύσεων, είναι φτωχοί βιοπαλαιστές, από τα 14 ή 15 τους και βεβαίως χωρίς ναζιστική ή νεοφασιστική ιδεολογία.

Το ελαφρυντικό του έννομου προτέρου βίου ακουγόταν, στο μεταξύ, συνεχώς στην αίθουσα, ενώ από τον συνήγορο του Χατζηδάκη τέθηκε ως ελαφρυντικό και η «ανωριμότητα ενός 20χρονου».

Ο συνήγορος του Δασκαλάκη, που επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο, σε ένα παραληρηματικό λογύδριο, στο οποίο έκανε λόγο για «παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας» από το δικαστήριο, φώναξε: «Οι κατηγορούμενοι εδώ μέσα έχουν καταδικαστεί προτού τους δικάσετε».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Κασιδιάρη, είπε πως ο πελάτης του «είναι ένα πρόσωπο παρεξηγημένο, προβεβλημένο αρνητικά, που υπέστη ορυμαγδό επιθέσεων έναν ορυμαγδό κυνηγητού μαγισσών και λοιδορήθηκε όσο κανένας, προπηλακίστηκε όσο κανένας, παρ' όλ' αυτά άντεξε».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Κασιδιάρης «καταδικάστηκε για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά τι ακριβώς διηύθυνε, διότι δεν του καταλογίζεται κάτι άλλο του κ. Κασιδιάρη για να μπορέσω να ζητήσω ελαφρυντικά».

Ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου προέταξε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Μιχαλολιάκο για μη σύννομο βίο. Δεν έχει σύννομο βίο ο κ. Μιχαλοκιάκος; Αν δεν έχει ο κ. Μιχαλολιάκος, τότε ποιος έχει; Δεν έχει επειδή πήγε στις Θερμοπύλες; Επειδή έχει αντιπολιτευτικό, αντισυστημικό λόγο; Αυτό να το συζητήσουμε. Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο, τότε φταίω εγώ».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ζαρούλια ανέφερε πως «δεν τίθεται καμία αμφιβολία για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της», ζητώντας να αναγνωριστεί για αυτήν το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου, καθώς, «η κα Ζαρούλια έκανε το καθήκον της ως Ελληνίδα βουλευτής, δεν περιφρόνησε τη Βουλή, δεν περιφρόνησε το έργο της, δεν περιφρόνησε τους πολίτες της χώρας».

«Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του Μίχου, για τον οποίο μάθαμε στο μεταξύ για τη μεγάλη ζωοφιλία του και το ότι νυμφεύθηκε δυο φορές και, μάλιστα, την ίδια γυναίκα!

Ειδικότερα για τον Παναγιώταρο, ο δικηγόρος του επικαλέστηκε εκτός από τις τις αρετές της προσωπικότητάς του, τις 2.000 ερωτήσεις που υπέβαλε στη Βουλή, «πολλές από τις οποίες ήταν για τα ΑμεΑ», κάτι που «αντικατοπτρίζει την πολιτική του δράση», αλλά και το γεγονός ότι «λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε, αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του».

Επιπλέον, ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση ανέφερε: «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε, αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Όσον αφορά στον Λαγό, ο συνήγορός του υποστήριξε ότι ο καταδικασθείς «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής», ενώ αναφέρθηκε τόσο στα φιλοζωικά αισθήματα όσο και στη χριστιανική πίστη του.

Τι ισχύει και τι θα γίνει με τον ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό

Μετά την ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, δημιουργούνται ερωτήματα για το μέλλον του Γιάννη Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. 

Αναφορικά με αυτές ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα δράσει αφού ολοκληρωθούν οι ενέργειες του κράτους-μέλους, εν προκειμένω οι ενέργειες της Ελλάδας:

«Αρχικά, πρέπει να ολοκληρώσει το δικαστήριο τη διαδικασία επιμέτρησης των ποινών, να τις ανακοινώσει και, στη συνέχεια, η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τις αποφάσεις και να υποβάλλει το σχετικό αίτημα. Απ' ό,τι γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο, να έχει καταδικαστεί κάποιος Ευρωβουλευτής ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης. Η συνέχεια εξαρτάται από το κράτος-μέλος της Ε.Ε. (εν προκειμένω η Ελλάδα) που θα ζητήσει πράξεις από το Ευρωκοινοβούλιο με βάση τη δικαστική απόφαση. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για το αν η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ ή ανασταλτικό χαρακτήρα. Επίσης, παραμένει ανοιχτό το τι θα γίνει σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα του καταδικασθέντος».

Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι «να θεωρηθεί δεδομένο ότι υπάρχει μια συντριπτικότατη πλειοψηφία εντός του Ευρωκοινοβουλίου που έχει αντιφασιστικό-αντιναζιστικό χαρακτήρα και μια στάση σεβασμού υπέρ της δημοκρατίας και της νομιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...