Τα προγνωστικά και η ανατροπή.
Ένας γνήσιος εκπρόσωπος της «σχολής της διχοτόμησης» αναλαμβάνει καθήκοντα κατοχικού «προέδρου» στην Κύπρο, εγκαινιάζοντας νέα εποχή στο νησί.
Αυτό προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο που κόντρα στα προγνωστικά, τα οποία έδιναν τεράστιο προβάδισμα στον Μουσταφά Ακιντζί (αν και είχε αναδειχθεί δεύτερος στον α′ γύρο πίσω από τον Τατάρ), δίνουν τη νίκη στον Ερσίν Τατάρ. Με τη βοήθεια του καθεστώτος Ερντογάν και τη συμβολή 67.385 Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εκλογέων, αναδείχθηκε ο νικητής με 51,74% έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί.
Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στην Λευκωσία έναν απόλυτα ελεγχόμενο πολιτικό εντεταλμένο, επιβάλλοντας πρακτικά δια της ψήφου των εποίκων την δική του γραμμή στο ψευδοκράτος. Το αποτέλεσμα συνιστά πλήρη ανατροπή των προγνωστικών, καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί - μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης και υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης για την επανένωση του νησιού - αποτελεί παρελθόν. Ο Ακιντζί αν και δεύτερος στον πρώτο γύρο (με διαφορά της τάξης των δυόμιση ποσοστιαίων μονάδων από τον Ερσίν Τατάρ) έμπαινε στην τελική ευθεία ως φαβορί με την υποστήριξη του τρίτου κόμματος και με τα προγνωστικά υπέρ του, καθώς το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχε διαμορφωθεί το 2015 και τον βρήκε τελικό νικητή.
Ωστόσο, η γενική κινητοποίηση των εποίκων από την Άγκυρα οδήγησε αυτή τη φορά στην ανατροπή και ο Ερσίν Τατάρ θα σιγοντάρει στο εξής τον Ερντογάν, με τον οποίο σχεδίασε και υλοποίηση την πρόσφατη παρανομία στα Βαρώσια, παραβιάζοντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το άνοιγμα μέρους της παραλίας. Παράλληλα, η εκλογή Τατάρ ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες σοβαρής συζήτησης για επίλυση του ζητήματος της Κύπρου, καθώς ο ίδιος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της διχοτόμησης. Πρόκειται για νέο σκηνικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αφού την ίδια ώρα ο Ερντογάν πυροδοτεί εντάσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, κόντρα σε κάθε λογική Διεθνούς Δικαίου και αδιαφορώντας μέχρι στιγμής για τα (πολλά) διπλωματικά διαβήματα που έρχονται στην Άγκυρα από την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον.
Η συμμετοχή
Μέχρι τις 19:00 δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο.
Το 61,03% έφτασε η συμμετοχή στις 17.00 στην «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα, ξεπερνώντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής την πρώτη Κυριακή.
Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες». Η Λευκωσία κατέγραφε ποσοστό 61,57%, η Αμμόχωστος 59,05%, η Κερύνεια 56%, η Μόρφου 59,9%, το Τρίκωμο 62% και η Λεύκα 67,59%. Oι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.
Οι δύο υποψήφιοι
Θυμίζουμε ότι ο Τατάρ, εκτός από εκλεκτός του Ερντογάν, ήταν και ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, και αρχηγός του κόμματος εθνικής ενότητας και δηλωμένος υποστηρικτής της ιδέας της διχοτόμησης της Κύπρου.
Ο δεύτερος υποψήφιος, ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Μουσταφά Ακιντζί που ασκεί ήδη τα «προεδρικά» καθήκοντα στο ψευδοκράτος από τον Απρίλιο του 2015 και διεκδικεί την επανεκλογή του. Ο Ακιντζί διαχώρισε τη θέση του ως προς την συγκεκριμένη κίνηση, κάνοντας λόγο για ενέργεια με στόχο την προεκλογική εκμετάλλευση και «ντροπή». Η αντίδρασή του δεν αποτέλεσε έκπληξη. Δηλώνει ανοιχτά υποστηρικτής της επίλυσης του Κυπριακού με ομοσπονδιακό μοντέλο και επανένωση του νησιού. Δεν ταιριάζει με τον Ερντογάν ιδεολογικά και αποκλίνουν σταθερά.
Οι δηλώσεις της ήττας και της νίκης
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες».
Ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των κατεχομένων.
Γραπτή ήταν η πρώτη δήλωση του Ερσίν Τατάρ, ως νέου κατοχικού ηγέτη. Μιλώντας για «νέο μέλλον», εξέφρασε βαθύτατη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους, αναφέροντας ότι θα εφαρμόσει όλες τις υποσχέσεις του. Όπως δήλωσε, θα είναι «πρόεδρος» όλων και θα εργαστεί με ενότητα. Εκφράζοντας ετοιμότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο εκλεκτός του Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση.
(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου