Αυτοψία του Sputnik στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα δείχνει πως η πρόσφατη υπόθεση με τα πολλαπλά κρούσματα στο γηροκομείο, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και ο συνωστισμός τα βράδια στην τεράστια πλατεία έχουν δυναμιτίσει ξανά το κλίμα στην «εύφλεκτη» περιοχή.
Μια σειρά από «εκρηκτικά» στοιχεία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή η μεγάλη και -εδώ και χρόνια- δύσκολη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.
Στην αρχή, ήταν τα δεκάδες (πάνω από 40) κρούσματα στο γηροκομείο. Μετά η παραδοχή του υψηλού φορτίου του κορονοϊού στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Παράλληλα, η ασφυκτικά γεμάτη πλατεία κάθε βράδυ δίνει την εντύπωση ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται. Κερασάκι στην τούρτα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα οποία στάθμευσαν το Σαββατοκύριακο στην πλατεία πραγματοποιώντας rapid test.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν 487 rapid test και βγήκαν 20 θετικά αποτελέσματα. Από αυτά τα 20, τα 15 αφορούν σε αλλοδαπούς πολίτες και τα πέντε σε Έλληνες. Τα 12 είναι άντρες και τα οκτώ γυναίκες. Όπως ακούγεται, θετικός είναι και ο ιερέας και ο ψάλτης του ναού. Σε κάθε περίπτωση, τα 20 θετικά κρούσματα στα 487 τεστ έχουν ήδη σημάνει καμπανάκι στις Αρχές, μιας και το νούμερο δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση καλό, σε μια περιοχή όμως που εδώ και καιρό όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι «σηκώνει» υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Αυτοψία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες μπορεί η κίνηση στην πολύ μεγάλη πλατεία να μοιάζει συνηθισμένη, όμως όλα εντός της αλλά και περιμετρικά της «κοχλάζουν» και προετοιμάζονται για άλλη μια δύσκολη νύχτα στη σειρά.
Το μαρτυρούν τα ίδια τα λόγια των ανθρώπων που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή καθώς κι όσων μένουν εδώ.
Η Νάνα Ονασβίλ, ιδιοκτήτρια ενός μικρού ταχυφαγείου παραπλεύρως της πλατείας και το πρωί εργαζόμενη στο διπλανό καφέ, μένει στην Ελλάδα εδώ και εννέα χρόνια και κατάγεται από τη Γεωργία. Όπως μας εξηγεί: «Χθες το βράδυ κάλεσα την Αστυνομία στη 01:00. Έκλεισα το μαγαζί στις 22:00 και μετά καθόμουν κι έβλεπα αυτή την κατάσταση από το μπαλκόνι μου, στην Αχαρνών. Η αστυνομία ήρθε, τους έδιωξε, μετά από 5, 10 λεπτά, πάλι εδώ ήταν. Κι όλα αυτά μέχρι το πρωί. Στις 22:00 γίνεται ήδη χαμός...».
Λίγα μέτρα παρακάτω, στην κάτω ακρώρεια της πλατείας, μια παρέα ηλικιωμένων πίνουν τον ελληνικό τους σπαστά σε ομάδες των δύο και των τριών, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Από τότε που έκλεισε η «Λέσχη Φιλίας» (σ.σ. τα γνωστά ΚΑΠΗ) λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας, ένας καφές το πρωί στην ηλιόλουστη πλατεία είναι η μόνη τους παρηγοριά.
«Κάθε βράδυ γίνεται εδώ χαμός, η μουσική τέρμα και 50 άτομα να χορεύουν πάνω στα σκαλιά της εκκλησίας. Σχεδόν όλοι είναι ξένοι» μας εξηγεί μια ηλικιωμένη κυρία που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της γιατί, όπως λέει, «φοβόμαστε να πούμε έστω και μισή κουβέντα επώνυμα για την κατάσταση στην περιοχή, με όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως εξηγεί η ίδια, ήταν και η είδηση για το γηροκομείο που έσκασε σαν χειροβομβίδα και τους φόβισε ακόμα περισσότερο. «Φοβόμαστε πολύ τον κορονοϊό. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι σε μια δύσκολη περιοχή. Και τις Κυριακές που κάπου πηγαίναμε, κάπου μια εκδρομή, με το πούλμαν, τρώγαμε, χορεύαμε, τα κόψαμε όλα, όλο σπίτι μας είμαστε».
Ο Ηλίας Βαρότσης, 82 χρόνων μένει στην πλατεία εδώ και 30 χρόνια και προτιμά να πίνει το καφεδάκι του μόνος του. Όπως μας λέει: «Η πλατεία γεμίζει κλιμακωτά από τις 19:00 και μετά. Χθες ήρθε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τα τεστ. Πήγα, το θεώρησα ευκαιρία να ελεγχθώ στην ηλικία μου. Είμαι αρνητικός! Είχε κόσμο στα τεστ, ήμασταν και Έλληνες και ξένοι».
Η λεπτή ισορροπία μιας δύσκολης πλατείας
Πριν από μερικά χρόνια, η συγκεκριμένη πλατεία βρισκόταν σχεδόν παραδομένη στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής -στα πρώτα επεισόδια της οργάνωσης μάλιστα, πολλοί κάτοικοι έδειξαν ένα σκληρό, ρατσιστικό πρόσωπο. Τα πογκρόμ και σε μετανάστες και πρόσφυγες έδωσαν σκληρές εικόνες την ώρα που η Χ.Α. σημείωνε στην περιοχή ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά της στην Αθήνα.
Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια όμως, η κατάσταση είχε ισορροπήσει και σχετικά ησυχάσει, μέχρι που ήρθε ο κορονοϊός, το γηροκομείο και ο μεγάλος συνωστισμός στην πλατεία, για να δυναμιτίσουν ξανά την ατμόσφαιρα. Ο Σύρος Mohamad Alhorani, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με μπακλαβάδες παραπλεύρως της πλατείας, φοβάται αυτή την κλιμάκωση που υπάρχει ξανά ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς κάτοικους. Όπως λέει ο ίδιος:
«Το βράδυ έχει κόσμο, ναι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο εδώ αλλά και σε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επίσης πολλοί ξένοι εδώ δεν έχουν καλή ενημέρωση για τον κορονοϊό».
«Είχαμε προειδοποιήσει ότι το πράγμα δεν θα ελέγχονταν» λέει η αστυνομία
Σχολιάζοντας στο Sputnik αυτή την κατάσταση που κάνει την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα να θυμίζει χύτρα κοντά στο ανώτατο σημείο βρασμού, ο Σταύρος Μπαλάσκας, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, μας είπε ότι οι αστυνομικοί είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι οι πλατείες θα ήταν δύσκολο ως ακατόρθωτο να ελεγχθούν μαζικά από τους αστυνομικούς.
Επίσης, όπως μας τόνισε ο ίδιος, εκτός από το ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν θέλουν να συγκρούονται με πολίτες, είναι αυτή τη στιγμή και γραμμή της κυβέρνησης να μην υπάρξει κλιμάκωση με το κοινό στις πλατείες. Κατά τον ίδιο, οι βραδινοί επισκέπτες της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα είναι σε ποσοστό 90% αλλοδαποί και μάλιστα όχι αποκλειστικά κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και του ευρύτεροι κομματιού Άνω-Κάτω Πατησίων και Κυψέλης.
Πάντως, για όσες ώρες βρισκόμασταν στην πλατεία τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ένα βανάκι της Άμεσης Δράσης βρισκόταν άλλοτε παρκαρισμένο επί της πλατείας κι άλλοτε στην απέναντι πλευρά της Αχαρνών, ενώ μηχανάκια της ΔΙ.ΑΣ. περνούσαν συχνά από τους γύρω δρόμους (όλα, σε κλίμα μακρινής επιτήρησης).
Ένα από τα πιο απογοητευτικά στοιχεία πάντως της σημερινής αυτοψίας είναι η κάκιστη κατάσταση της περιοχής (πλατείας και γύρω δρόμων) από την άποψη των σκουπιδιών, τα οποία δεν φαίνεται να προέρχονται μόνο από τη βραδινή… χλαπαταγή αλλά από… παραίτηση των υπηρεσιών καθαριότητας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Η δε πλατεία μοιάζει σαν από καιρό παραδομένη σε κουτσουλιές και κάθε είδους άλλες βρωμιές. Οι φωτογραφίες του Sputnik μιλούν από μόνες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου