Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Αύξηση κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα στην Αττική - «Δεν αντέχει τρίτο κύμα το ΕΣΥ», λέει η Παγώνη

 


ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2385)
Βρείτε μας

«Mακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες», σχολίασε η Ματίνα Παγώνη για την πρόβλεψη Σύψα, ο οποίος υποστήριξε ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown.

Την εκτίμησή της ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ ειδικά στην Αττική όπου το ιικό φορτίο παραμένει στο «κόκκινο», εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κα. Παγώνη αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του κ. Σύψα, ο οποίος υποστήριξε ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, τονίζοντας ότι «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες», ενώ κατέστησε σαφές πως «οι εμβολιασμοί πρέπει να διπλασιαστούν», καθώς γίνονται με βραδείς ρυθμούς.

Επίσης, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία, έκανε λόγο για τρίτο κύμα που θα έρθει περίπου τον Φεβρουάριο.

«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δυο επιλογές που πρότεινε ο κ. Δερμιτζάκης, για σκληρό lockdown τριών εβδομάδων ή για άλλη στρατηγική με άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κα. Παγώνη εμφανίστηκε αιχμηρή τονίζοντας ότι «εμείς ακούμε τη δική μας επιτροπή».

«Επειδή εμείς εδώ είμαστε στην Ελλάδα και έχουμε τα δεδομένα τα δικά μας, σέβομαι τον κ. Δερμιτζάκη, αυτά που λέει από εκεί από τη Γενεύη, όμως εμείς πάμε με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά μπορεί να έχει (γνώμη) αλλά εμείς έχουμε κάποια κριτήρια που λέγεται Ε.Σ.Υ. και έχει προτεραιότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη, δε, στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους ιατρούς και τους θανάτους ασθενών σε απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ, η κα. Παγώνη έκανε λόγο για μια ατυχή δήλωση που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ.

«Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει. Όλα τα site γράφουν “ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ”. Εμάς αυτό μας στεναχώρησε πάρα πολύ», κατέληξε η κα. Παγώνη.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επιβεβαίωσε ότι οι επιστήμονες παρατηρούν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών.

Τόνισε, δε, ότι μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο «θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες».

Σχετικά, τέλος, με τα κριτήρια βάσει των οποίων ένας ασθενής διασωληνώνεται, σημείωσε ότι είναι επιστημονικά, ενώ ένας ασθενείς όταν κριθεί απαραίτητο διασωληνώνεται και σε απλή κλίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η νέα «κλοπή» των 7,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας δείχνει το «έγκλημα» που έγινε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας

  02.10.2024 | 15:56 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr Η επιστροφή των τραπεζών σε εθνικό-ελληνικό έλεγχο είναι εκ ...