Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Τηλε-συνεδριάζει η Ε.Ε. για την πανδημία με φόντο τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις

 Τηλε-συνεδριάζει η Ε.Ε. για την πανδημία με φόντο τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις

Σαρλ Μισέλ και Ανγκελα Μέρκελ / Stephanie Lecocq via AP



Νέα σύνοδος κορυφής σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για την διαχείριση της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία, εν μέσω της συζήτησης για την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, την εκστρατεία εμβολιασμού και την υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όμως, η ένατη κατά σειρά διαδικτυακή συνάντηση των ηγετών γίνεται επίσης μετά τις αποκαλύψεις διμερών ντιλ για προμήθεια επιπλέον δόσεων εμβολίων (όπως αυτή με τη Γερμανία) κατά παράβαση της σχετικής απαγόρευσης παράλληλης διαπραγμάτευσης και σύναψης συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες τηρούν σιγήν ιχθύος παρά την σφοδρή κριτική, που τουλάχιστον θίγει την αλληλεγγύη στους κόλπους της Γηραιάς Ηπείρου στο ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν αποκτήσει ανοσία 200 εκατ. Ευρωπαίοι, αριθμός εξωπραγματικός με τους σημερινούς ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων.

Γι΄ αυτό εδώ και δύο μέρες η Κομισιόν ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη-κράτη μέλη αγνοώντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, με το βλέμμα στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, στη σκιά της κάκιστης «επίδοσης» του προηγούμενου καλοκαιριού που οδήγησε στο δεύτερο, σαρωτικό, κύμα της πανδημίας.

Με τις περισσότερες χώρες να έχουν επιστρέψει σε lockdown ή περιοριστικά μέτρα, αφού οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν τίποτα απ’ όσα έπρεπε για να δομήσουν ισχυρά και ετοιμοπόλεμα Συστήματα Υγείας τους προηγούμενους μήνες, η Επιτροπή ζητά τον εμβολιασμό τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Μάλιστα, έως τον Μάρτιο του 2021 θέλει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Εκτός της σημερινής συνεδρίασης όποια συμφωνία για πιστοποιητικά

Πληροφορίες αναφέρουν πως η σημερινή συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση κοινών κανόνων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά το ζήτημα περιπλέκεται καθώς υπάρχουν διαφωνίες.

Κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε χθες πως οι ηγέτες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό «διαβατήριο» ανοσίας, στη βάση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού τίθενται πολλά ζητήματα, από το πόσο θα διαρκεί η ανοσία στους εμβολιασμένους -στοιχείο που ακόμη δε γνωρίζουν οι επιστήμονες- μέχρι τι θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια. 

Επιφυλάξεις διατυπώνουν διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, που κρίνει ότι η συζήτηση για το θέμα είναι πρώιμη με δεδομένο το μικρό ποσοστό έχει εμβολιαστεί, και η Ρουμανία, που έχει τονίσει πως ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους και όχι για ταξίδια.

Άλλες, όπως το Βέλγιο, ανησυχούν ότι θα γίνονται διακρίσεις σε βάρος των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εξάλλου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μετάδοσης της Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, υπογραμμίζει η Γερμανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., στόχος ενός «κοινού διαβατηρίου» είναι να επιτρέπεται η κοινή αναγνώριση των εγγράφων και να αποφευχθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα διαγνωστικά τεστ, ενώ μακροπρόθεσμα να είναι η διεθνής αναγνώριση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού.

Η Επιτροπή άλλωστε επιμένει να δηλώνει «πως συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων, που μπορούν να στηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης. Μία κοινή προσέγγιση πρόκειται να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία χρήση των πιστοποιητικών των κρατών-μελών στα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής».

Παράλλλα, προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του κορονοϊού, κρίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι επαρκείς. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού προκειμένου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και ως τον Μάρτιο το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 80 ετών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι «η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει εκ νέου αποφασιστικότητα από την Ευρώπη να δράσει μαζί, με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ανακούφιση του βάρους των ήδη πιεσμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κ.Τσουκαλάς: «Δεν θα ψηφίσουμε τον Κ.Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Θα προτείνουμε άλλον» Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την πρότασή του απέδειξε ότι δεν εννοεί τα περί συναίνεσης 15.01.2025 | 11:34

pronews.gr Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης (15/1) ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τον Κώστα ...