Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

«Βαρόμετρο» τα καταστήματα για την επόμενη μέρα: Τα σενάρια και οι φόβοι για νέα άρση των μέτρων

 

Κρούσματα: 
95.650.959
Ανέρρωσαν: 
52.756.191

Θάνατοι: 
2.042.881
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1096)
Βρείτε μας

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με την πορεία των περιοριστικών μέτρων. Ο αντίκτυπος από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου στον αριθμό των κρουσμάτων, θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με το lockdown.

«Σήμα» για τη σταδιακή επαναλειτουργία και επιπρόσθετων δραστηριοτήτων της οικονομίας θα μπορούσε να δώσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον πάντα το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού ακολουθεί πτωτική τάση, με τους λοιμωξιολόγους εντούτοις να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη που θα έχει η νόσος, με τις ανησυχίες να σχετίζονται με την κινητικότητα που θα δημιουργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τα νηπιαγωγεία και δημοτικά διανύουν τη δεύτερη εβδομάδα ανοιχτά, με τα πρώτα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κριτήριο για την απόφαση των λοιμωξιολόγων θα αποτελέσει, εντούτοις, και το «αποτύπωμα» από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Συνεπώς, η επιτροπή επιδημιολόγων που συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις για την πορεία των περιοριστικών μέτρων, θα περιμένει τον αντίκτυπο από τη μέχρι στιγμής άρση των μέτρων στον αριθμό κρουσμάτων. 

Από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης, όσο και των επιδημιολόγων, έχει διατυπωθεί η πρόθεση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και ασφαλές, αλλά και έχει καταστεί σαφές ότι οποιοδήποτε δείγμα οπισθογυρίσματος θα μπορούσε να επαναφέρει το «λουκέτο» και στους τομείς που έχουν ανοίξει. 

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από μία νέα έξαρση της πανδημίας, μεταξύ άλλων, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό, μεσούσης και της επιβάρυνσης που εμφανίζει η Αττική

Ο φόβος για νέο κύμα εν μέσω εικόνων με ουρές έξω από τα καταστήματα

Οι πρώτοι δύο μήνες του έτους θεωρούνται, ούτως ή άλλως, επίφοβοι για την πορεία του ιού, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας που παρατηρείται. Πόσω μάλλον όταν τα καταστήματα είναι ανοικτά για τους καταναλωτές, με μια σειρά ασφαλώς από μέτρα προστασίας, τα οποία καλούνται να ακολουθήσουν καταστηματάρχες και καταναλωτές. 

Ήδη από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των καταστημάτων σημειώθηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα, κάτι που σίγουρα ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι επανειλημμένα έχουν απευθύνει έκκληση για πιστή τήρηση των κανόνων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας. 

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ημέρα που λειτουργεί το λιανεμπόριο, καταγράφονται αντίστοιχες εικόνες με τις χθεσινές, με πλήθος κόσμου να σπεύδει στα καταστήματα, προκειμένου να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις. 

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Τίμος Τζάννες, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο άνοιγμα της αγοράς, τόσο για οικονομικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Παράλληλα, κάλεσε σε πιστή εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει η ανάγκη για κλείσιμο της αγοράς. 

Τα επόμενα βήματα που εξετάζονται

Τα σχολεία βρίσκονται πάγια στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και πλέον η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα πρέπει να εξετάσει το εάν μπορούν να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, ήτοι Γυμνάσια και Λύκεια, σε συσχέτιση με το λιανεμπόριο.

«Πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα για να δούμε ποια θα είναι η επίδραση» είπε χθες ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, σημειώνοντας πως «επειδή θέλουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρώτα θα χρειαστεί να αναλύσουμε τα δεδομένα με τις νέες συνθήκες και στη συνέχεια να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις».

Οι ημερομηνίες που έχουν ακουστεί είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου, με τη δεύτερη να φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προκειμένου να φανεί κάθε πιθανός αντίκτυπος στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Σειρά, μετά τα σχολεία, αναμένεται να πάρει και η εστίαση, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο πάντως για επαναλειτουργία μετά από τουλάχιστον έναν μήνα. 

Ωστόσο, «φρένο» στον ρυθμό ανοίγματος διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών δράσεων έβαλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ) και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ερωτώμενος από το Sputnik για το πότε μπορεί να ανοίξει η εστίαση ανέφερε ότι η συζητήσεις τέτοιου είδους πρέπει να σταματήσουν.

«Εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση για τα παραπέρα, ας δούμε ποια είναι τα στοιχεία, να μην θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα έχουμε και ένα άνοιγμα, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να πηγαίνουμε αργά. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνουμε ένα βήμα σε κάθε εβδομάδα» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στο «τραπέζι» για το άνοιγμα της αγοράς, έχουν τεθεί, εν τω μεταξύ, και τα χιονοδρομικά κέντρα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να ανοίγει «παράθυρο» για το ενδεχόμενο άρσης του μέτρος της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι μέσα στα πλάνα, αν το επιτρέψει και η πανδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, διότι πρόκειται για μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου