Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Γράφουν σβήνουν για το lockdown μετά το μπάχαλο με τα σχολεία

 Γράφουν σβήνουν για το lockdown μετά το μπάχαλο με τα σχολεία

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, μετά και το τελευταίο μπάχαλο με το άνοιγμα των σχολείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει σήμερα τις εισηγήσεις των ειδικών για την παράταση η όχι του lockdown.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα κατά την ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και είναι ορατό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μια εβδομάδα ακόμη και… βλέπουμε.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα δώσει σήμερα τις τελικές της εισηγήσεις, όμως ειδικοί εκφράζουν ήδη ενστάσεις για συνδυαστικό άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων και το πιο πιθανό είναι να προτείνουν άνοιγμα του λιανεμπορίου (click away) στις 18 Ιανουαρίου, δηλαδή παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα.

Άλλωστε, εκτιμάται ότι από τις 10 Ιανουαρίου και μετά θα αρχίσουν να καταγράφονται νέα κρούσματα από την περίοδο των εορτών, τα οποία αναμένονται αυξημένα.

Ανησυχία, όμως, επικρατεί για τα όσα «ιερά» συνέβησαν τα Θεοφάνεια και η αναμενόμενη διασπορά κορονοϊού δεν θα αρχίσει να καταγράφεται παρά μετά τις 20 του μήνα.

Λιανεμπόριο μόνο με click away και όχι click in shop

Για το θέμα του click away έδωσε διευκρινίσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ανέφερε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επανεκκινήσει το λιανεμπόριο.

Μιλώντας στο OPEN TV τόνισε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις για το click in shop. 

Όσο για το δίλημμα ανάμεσα σε σχολεία και λιανεμπόριο ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν και είναι βασική προτεραιότητα. 

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων και την επαναλειτουργία του click away υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα προγνωστικά του μοντέλα, στα τέλη Φεβρουαρίου τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ξανά τα 2.000 ημερησίως.

Αυτό θα φέρει νέα πίεση στο ΕΣΥ με τις ΜΕΘ να έχουν πληρότητα έως και 80%.

Ο ίδιος ανέφερε πως  θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου. 

«Από την πλευρά το υγειονομικού κινδύνου, πράγματι θα έκανε μια διαφορά να ανοίγαμε αργότερα, για παράδειγμα στις 25 του Γενάρη όλα τα σχολεία, όλες τις βαθμίδες, με την έννοια του να είχαμε μεγαλύτερη βεβαιότητα τι συνέβη τις γιορτές», δήλωσε.

Επιφυλακτικός για ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε (Mega) «Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και παραδείγματος χάρη οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας».

Τέλος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν θα υπάρξουν ούτε απόκριες και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία και μετά η αγορά

«Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, μετά και τα Δημοτικά που ανοίγουν τη Δευτέρα, και μετά από μια βδομάδα θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι και θα αποφασίσουν. Ιανουάριος – Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες.Να δούμε και τα αποτελέσματα των ρεβεγιόν στις 10-11 του Γενάρη και θα πάμε βήμα – βήμα».

Πρόσθεσε, ακόμη , ότι «Αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων μεγάλη τα νοσοκομεία δε θα τα βγάλουν πέρα. Στόχος είναι να γίνουν τα εμβόλια όπως γίνονται, να γίνονται πολλά τεστ. Από τον Ιούνιο και μετά θα δούμε να μειώνονται τα μέτρα, αφού φτάσουμε τέλος Ιουνίου στο 60-65% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.   Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα μαγαζιά, έχουμε μπει σε κατάθλιψη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Θα γίνουν πιο χαλαρά τα πράγματα, λίγη υπομονή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ © Dreamstime.com Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 29.09.24 09:44 Πάνος Κοσμάς Σύμφωνα με τα στ...