Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Anadolu: Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ στο Αιγαίο

 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» βρίσκεται στο Αιγαίο όπου πραγματοποιεί έρευνες.

Τις έρευνες που πραγματοποιεί το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ στο Αιγαίο φέρεται να παρενόχλησε ελληνικό μαχητικό σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu».

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο "Τσεσμέ", που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως υποστηρίζουν οι γείτονες, το ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά πλησίασε στα δύο ναυτικά μίλια το «Τσεσμέ», ρίχνοντας «αερόφυλλα».

Διαψεύδει η Αθήνα

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διαψεύδουν πάντως τις καταγγελίες της Άγκυρας ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το «Τσεσμέ», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όχι μόνο δεν ακολούθησε αερομαχία ελληνικών με τουρκικών μαχητικών, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά «δεν υπάρχει καμία πτητική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή που βρίσκεται το Τσεσμέ».

Αντιθέτως, η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αρκετά μίλια νοτιοδυτικά από την περιοχή.

«Νόμιμες οι έρευνες του Τσεσμέ»

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπεραμύνεται των ερευνών του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο κατηγορώντας την Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει νόμιμες τις έρευνες του Τσεσμέ, καθώς πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες», ενώ «δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, εν αναμονή του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Η γείτων χώρα ανακοίνωσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν… τσάρκα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDZ0P9