Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Πριαπισμός, η παρατεταμένη στύση του πέους είναι μία θρομβοεμβολική επιπλοκή που εμφανίστηκε σε ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι νοσούν βαριά.

 Νοσοκομείο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2058)
Βρείτε μας

Πριαπισμός, η παρατεταμένη στύση του πέους είναι μία θρομβοεμβολική επιπλοκή που εμφανίστηκε σε ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι νοσούν βαριά.

Παρατεταμένη στύση πέους, πριαπισμό, εμφάνισαν βαριά νοσούντες με κορονοϊό, ως επιπλοκή της ασθένειας και η οποία προέρχεται από θρομβοεμβολικές επιπλοκές, τη δημιουργία δηλαδή θρόμβου ο οποίος εμποδίζει τη ροή αίματος σε άλλο αγγείο.

Το σύμπτωμα παρατηρήθηκε σε 69χρονο στο Οχάιο με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού και οι γιατροί περιέγραψαν την εμπειρία της πορείας του σε έκθεση στο American Journal of Emergency Medicine.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο άντρας έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά την επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζε επί μια εβδομάδα, όπως βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. 

Το τεστ για τον κορονοϊό βγήκε θετικό και ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Την επόμενη ημέρα νοσοκόμα παρατήρησε ότι ο άνδρας είχε στύση. Η ομάδα φροντίδας έβαλε παγοκύστες στην περιοχή, αλλά η στύση δεν έπεφτε και μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη στύση οφειλόταν σε ισχαιμικό πριαπισμό, ο οποίος σύμφωνα με την κλινική Mayo, συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να φύγει από το πέος. Τα άτομα με ισχαιμικό πριαπισμό συνήθως έχουν στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες και που δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό ενδιαφέρον ή τη διέγερση.

Ακόμα ένα σύμπτωμα του ισχαιμικού πριαπισμού είναι ο προοδευτικός πόνος στο πέος. 

Συνήθως, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να ρωτήσουν τους ασθενείς σχετικά με το επίπεδο πόνου τους για να προσδιορίσουν εάν έχουν ισχαιμικό πριαπισμό ή άλλου τύπου πριαπισμό, γνωστό ως μη ισχαιμικό ή πριαπισμό υψηλής ροής. Αυτό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στο πέος δεν ρυθμίζεται σωστά· πονάει συνήθως λιγότερο από τον ισχαιμικό πριαπισμό. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ασθενής ήταν σε καταστολή, οι γιατροί δεν μπορούσαν να μετρήσουν το επίπεδο του πόνου που θα ένιωθε αν είχε συνείδηση. Έπειτα από τεστ έκριναν ότι ήταν ισχαιμικός πριαπισμός.

Οι γιατροί που συνέταξαν την έκθεση, θεωρούν ότι ο πριαπισμός είναι «κλινική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. 

Στην περίπτωση του 69χρονου, το αίμα αποστραγγίστηκε από το πέος του και με τη βοήθεια αγωγής στη βάση του πέους, η στύση του υποχώρησε μετά 30 λεπτά θεραπείας. Δεν υπήρξαν πρόσθετες θρομβοεμβολικές επιπλοκές και ο πριαπισμός δεν επαναλήφθηκε, ο άνδρας όμως κατέληξε από άλλες επιπλοκές του κορονοϊού.

Το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό καθώς 62χρονος ασθενής με κορονοϊό και συμπτώματα της COVID-19 παρουσίασε πριαπισμό αφού μπήκε σε αναπνευστήρα, όπως αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine.

Η δεύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση συνέβη στις Βερσαλλίες της Γαλλίας: Ένας 62χρονος άνδρας που υπέστη το ίδιο σύμπτωμα, με στύση διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2025

  ΕΛΛΆΔΑ / Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, 11:52:23 / Τελευταία Ενημέρωση: 11:52 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού ...