Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Στρατηγική ήττα για την Άγκυρα: Η Αίγυπτος αναγνώρισε (έμμεσα) την ελληνική δυνητική ΑΟΖ στο σύνολό της - Δέχτηκε τις θέσεις της Αθήνας (χάρτης) Το Κάιρο «ξεφορτώνεται» και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

 




Κύρια θέματα, Εθνικά Θέματα • 09/03/2021 - 7:42
Στρατηγική ήττα για την Άγκυρα: Η Αίγυπτος αναγνώρισε (έμμεσα) την ελληνική δυνητική ΑΟΖ στο σύνολό της - Δέχτηκε τις θέσεις της Αθήνας (χάρτης)

Το Κάιρο «ξεφορτώνεται» και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους




Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο έβγαλε δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις:

Η Αίγυπτος δεσμεύθηκε ότι θα επανακαθορίσει τα γεωγραφικά όρια του οικοπέδου 18 άρα δεν θα είναι με βάση τις τουρκικές θέσεις όπως είναι τώρα αλλά με τις ελληνικές.

Η Άγκυρα τα έχασε όλα

Για όσους δεν κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό, το Κάιρο έμμεσα αναγνωρίζει την δυνητικά νόμιμη ελληνική ΑΟΖ και όχι την «φανταστική» παράνομη τουρκική ΑΟΖ.

Οι ισλαμιστές «sleeping agents»

Οι Τούρκοι τα έπαιξαν όλα για όλα με τους «sleeping agents» Αδελφούς Μουσουλμάνους που ακόμα βρίσκονται «τρυπωμένοι» στο αιγυπτιακό ΥΠΕΞ αλλά από την στιγμή που το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για αυτούς.

Αφού η Αίγυπτος απέρριψε τους «τουρκικούς» χάρτες τότε αυτόματα αποδέχεται τους ελληνικούς.

Η δυνητική ελληνική ΑΟΖ είναι πλέον αναγνωρισμένη από το Κάιρο, το μόνο που απομένει είναι να μπουν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα-Αίγυπτο και Κύπρο.

Η ελληνική ΑΟΖ όπως πρέπει να ανακηρυχθεί με βάση τον Χάρτη της Σεβίλλης

Το δεύτερο θετικό που προέκυψε είναι ότι η Αίγυπτος δεσμεύτηκε να «νοικοκυρέψει» τον κρατικό της μηχανισμό και να απομακρυνθούν τα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που επιχείρησαν με υπονόμευση να διαλύσουν την στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Αφορά την αιγυπτιακή πλευρά το ζήτημα με τους χάρτες και θεωρούμε ότι έχει επιλυθεί»

“Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί.»

Αυτό ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά από την επίσκεψη του στην Αίγυπτο και τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και τον τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit).

O N.Δένδιας έριξε την “μπηχτή” του για το θέμα των “Αδερφών Μουσουλμάνων” και η υπόθεση κλείνει εδώ.

Ο νέος χάρτης

Σύμφωνα με τον νέο χάρτη που δόθηκε στην δημοσιότητα, το οικόπεδο EGY-MED-18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Συντριπτική ήττα για την Άγκυρα

Η τουρκική ήττα ήταν εκκωφαντική. Το σχέδιο τους όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά τους οδήγησε σε στρατηγική ήττα.

Η Αίγυπτος επί σειρά δεκαετιών ως πονηρή αραβική χώρα, απέφευγε να δυσαρεστήσει την Τουρκία και μάλιστα επεδίωκε να «φαγωθεί» η Αθήνα με την Άγκυρα ώστε να προκύψουν οφέλη για την δική της ΑΟΖ από τα «απομεινάρια» της διένεξης.

Με αυτό που έκαναν οι Τούρκοι ανάγκασαν την Αίγυπτο να αναγνωρίσει από μόνη της τις ελληνικές θέσεις.

Συν τοις άλλοις ο θυμός στο Κάιρο για αυτό που έκαναν οι τουρκόφιλοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατ’εντολή της Άγκυρας, ήταν τόσο μεγάλος που εν τέλει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Α.Σίσι αποφάσισε να τελειώσει οριστικά το ζήτημα της ΑΟΖ.

Αναγνώρισε την ελληνική δυνητική ΑΟΖ στο σύνολό της. 


https://warnews247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου