Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Αθλήτρια του γυναικείου ποδοσφαίρου ξεσπά: «Η Ελλάδα είναι μια πατριαρχική χώρα» λέει η Χαμαλίδου

 Η Ιωάννα Χαμαλίδου με τη φανέλα της Μπανταχόθ

AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Βρείτε μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η διεθνής αθλήτρια του ποδοσφαίρου Ιωάννα Χαμαλίδου τα λέει έξω από τα δόντια για το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Πιθανόν, η υπόθεση «γυναικείο ποδόσφαιρο» στην Ελλάδα να ακούγεται σε κάποιους κάτι εξωτικό ή αφηρημένο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απευθυνθήκαμε σε μία καθ' ύλην αρμόδια, τη διεθνή Ελληνίδα αθλήτρια του ποδοσφαίρου Ιωάννα Χαμαλίδου για μια κουβέντα γύρω από το ελληνικό κίνημα #MeToo και το ταλαίπωρο εν Ελλάδι γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η 24χρονη, που παίζει ως επιθετικός, αγωνίζεται από τον Ιανουάριο στην Μπανταχόθ στη Β' κατηγορία της Ισπανίας.

Η «Juanita» από το 2011 έως το 2018 αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2018-19 φόρεσε τη φανέλα του Άρη, ενώ την περσινή σεζόν, στο πρώτο μισό της αγωνίστηκε στην ισπανική Σαραγόσα και στο δεύτερο μισό της στην τουρκική Μπεσίκτας. Το καλοκαίρι του 2020 μεταγράφηκε στη Δόξα Δράμας, ωστόσο το ελληνικό πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε λόγω της πανδημίας. Η Ιωάννα είναι διεθνής με όλες τις ελληνικές Εθνικές Ομάδες (Κορασίδων, Νεανίδων, Γυναικών).

Το #MeToo στην Ελλάδα

Η Ιωάννα μάς εξήγησε πως νιώθει χαρούμενη που έστω και με καθυστέρηση έρχονται στο φως τέτοιες υποθέσεις, ελπίζοντας πως οι αποκαλύψεις αυτές θα οδηγήσουν σε μια λιγότερο τοξική κοινωνία. Παράλληλα, έβγαλε και το καπέλο στη Σοφία Μπεκατώρου που έκανε το πρώτο βήμα.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους ήρθε η στιγμή να ξεσκεπαστούν τέτοιες χυδαίες και ποινικές πράξεις, έστω και αργά. Μας δείχνει πως η κοινωνία μας κάνει βήματα μπροστά και θεωρώ πως όλες αυτές οι καταγγελίες θα συνεισφέρουν σε μια λιγότερο τοξική κοινωνία. Μια κοινωνία με ηθική.

Απαιτεί μεγάλη γενναιότητα να φανερώσεις και να ανοίξεις παλιές βαθιές πληγές και είναι όλοι τους άντρες και γυναίκες άξιοι θαυμασμού και παραδειγματισμού. Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην πρωτοστάτη κυρία Σοφία Μπεκατώρου που έκανε το πρώτο βήμα».

Μας τόνισε πάντως ότι η ίδια δεν έχει πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς και δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή της κάποιο περιστατικό.

«Όχι, προσωπικά έχω υπάρξει τυχερή έως τώρα και δεν είχα κάποια ανάλογη κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος μου, όπως επίσης και να είμαι μάρτυρας σε περιστατικό άλλης αθλήτριας».

Γυναικείο ποδόσφαιρο, τι δύσκολο πράγμα (στην Ελλάδα)

Στην ερώτησή μας για το τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα μια γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, η Ιωάννα δεν χάρισε κάστανα:

«Όπως έχω πει πολλές φορές, στην Ελλάδα δεν μπορούν ακόμα να δεχτούν ότι οι γυναίκες μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Ότι έχουμε τις ίδιες ικανότητες. Έχουμε υποστεί πολύ ρατσισμό, σεξισμό και αδικίες στην πορεία μας.

Παίζω ποδόσφαιρο επαγγελματικά από τα 17 μου, οι κακές εμπειρίες είναι περισσότερες από τις καλές. Θα πρέπει αυτό επιτέλους να αλλάξει. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και ίσες επιβραβεύσεις. Ως πότε θα ζητάμε τα αυτονόητα;»

«Επίθεση στην επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα»

Η Ιωάννα ήταν κάθετη ως προς το πώς αντιμετωπίζει τις διάφορες σεξιστικές συμπεριφορές.

«Δεχόμαστε σεξιστικά σχόλια τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον δρόμο. Κάποιες δεν αντιδρούν, σιωπούν ή αγνοούν. Και κάποιες αντιδρούν και αντιμάχονται. Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκω κι εγώ. Επίθεση στην επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα».

Γιατί οι Έλληνες δεν αγκαλιάζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο

Στην Τουρκία και στην Μπεσίκτας η Ιωάννα αγωνιζόταν σε γήπεδα με κόσμο, την ώρα που στην Ελλάδα τα ματς του γυναικείου ποδοσφαίρου διεξάγονται μεταξύ συγγενών και φίλων. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει αγκαλιάσει το γυναικείο ποδόσφαιρο και η άποψη της Ιωάννας είναι σκληρή, αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα είναι μια βαθιά πατριαρχική χώρα. Δύσκολα αλλάζεις τα δεδομένα στα οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε εδώ και χρόνια. Σε ό,τι γίνεται μπορεί κανείς να αντιληφθεί την απαξίωση την οποία δεχόμαστε, με πιο τρανό παράδειγμα την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων σε όλα τα γυναικεία αγωνίσματα εκτός αυτό του ποδοσφαίρου».

Η Ιωάννα επιλέγει το «My Way»

Κλείνοντας την κουβέντα και μιλώντας περί στόχων, η νεαρή αθλήτρια μας είπε κάτι απλό και πολύ ωραίο:

«Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να είμαι ευτυχισμένη με τον τρόπο ζωής που επιλέγω και να γίνομαι κάθε μέρα μια καλύτερη έκδοση του εαυτού μου» ανέφερε, ενώ σχετικά με την καριέρα της σχολίασε ότι «οι αγωνιστικοί μου στόχοι είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο. Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο ισπανικό και το γαλλικό πρωτάθλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

  AP Photo ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 03.10.24 19:30 efsyn.gr Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει πως τυχόν ισραηλινή επίθεση θα συναντούσε μια «μη σ...