Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ιωάννα Λιούτα: Όταν μιλούν οι αριθμοί

 

Ιωάννα Λιούτα: Όταν μιλούν οι αριθμοί

Ιωάννα Λιούτα: Όταν μιλούν οι αριθμοί
Ιωάννα Λιούτα  Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 - 07:00
Η κυβέρνηση, αξιοποιεί την πανδημία, για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ το 2010.

Ύφεση, ανεργία, φτώχεια, λουκέτα περιγράφουν την Ελλάδα σήμερα, χωρίς φτιασιδώματα και ωραιοποιήσεις. Αποσπασματικά μέτρα, που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο, τις ανάγκες των επαγγελματιών και εργαζομένων, επιδόματα ψίχουλα, μεταφορά χρεών που συσσωρεύονται και κάποια στιγμή θα εκραγούν. Είναι η πραγματικότητα που κρύβουν κυβέρνηση και συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αριθμοί έχουν την δική τους γλώσσα και οδηγούν στην αλήθεια, όταν δεν γίνονται εργαλείο στρέβλωσης. Δίνουν την εικόνα μιας Οικονομίας σε βαθιά ύφεση, σε μια ταλαιπωρημένη χώρα από την οικονομική κρίση και την πανδημία:

  • Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην χώρα μας τον Δεκέμβριο ήταν 1.181.296
  • Η Ευρωπαική Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις δίνει την 2η χειρότερη θέση ύφεσης στην Ελλάδα .
  • Η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη σχετικά με τις ενισχύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.επιχειρηματίες
  • Το δημόσιο χρέος το 2020 ανήλθε στα 350 δις, το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε πάνω από 10% του ΑΕΠ και το κρατικό έλλειμμα αγγίζει το 15%. .

To Μέρα25, από την 10η Μαρτίου στη Βουλή, προτείνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελματιών και εργαζομενων, κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των αδύναμων, αλλά η Κυβέρνηση τα απορρίπτει. Παράλληλα, επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα και εισοδήματα των εργαζόμενων – με πρώτο ορατό αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο ο τζίρος των μικρομεσαίων (όταν και όποτε λειτουργούν).Έτσι, πληθαίνουν τα λουκέτα, διογκώνεται κι άλλο το Κρατικό Έλλειμμα, καθώς καταρρέουν τα δημόσια έσοδα και γιγαντώνεται το ήδη μη βιώσιμο Δημόσιο Χρέος

Η Κυβέρνηση μένει άπραγη ή καθυστερεί εγκληματικά να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, που η ΕΕ υιοθετεί και ο κ.Σταϊκούρας ανακοίνωσε πανηγυρικά τον Γενάρη στην Βουλή. Για ποιό λόγο;

Από τον Οκτώβριο του 2020, ευρωπαικές χώρες, ζήτησαν και πήραν έγκριση(ec.europa.eu) για τα προγράμματα κάλυψης παγίων δαπανών (έως το 90% των παγίων εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών) και μετατροπής δανείων και εγγυήσεων σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις:

-η Γερμανία ζήτησε και πήρε την 20-11-20 χορήγηση 30δις και την 22-1-21 άλλα 12δις

-η Αυστρία ζήτησε και πήρε την 20-11-20 χορήγηση 12δις

-το Λουξεμβούργο 160 εκατομμύρια την 22-11-20

-η Ιταλία 1δις την 15-12-20

-η Σλοβενία 900 εκατομμύρια την 21-12-20 και

-η Πολωνία 2,9δις την 23-12-20 και 1,9δις την 30-01-21 για γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογράφους)

Το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι αποτέλεσμα κακής εκτίμησης και λανθασμένου σχεδιασμού του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του. Είναι μία σταθμισμένη επιλογή, μη στήριξης , με στόχο την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Επιλογή που αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση Πισσαρίδη. Η κυβέρνηση, αξιοποιεί την πανδημία, για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ το 2010.

Η Ιωάννα Λιούτα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του τομέα Οικονομίας του Μέρα25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου