Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Μυστικά και ψέματα για τα τεστ

 Μυστικά και ψέματα για τα τεστ

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Σε απευθείας συμφωνία με κινεζική εταιρεία για την προμήθεια 18 εκατ. self-tests προχώρησε η κυβέρνηση μετά τους διαγωνισμούς-παρωδία ● Πληροφορίες θέλουν να υπήρξαν επαφές και με πολυεθνικές, αλλά δεν διέθεταν τις απαραίτητες ποσότητες ● Ερωτήματα για την ποιότητα των τεστ και για την τύχη των πολυδιαφημισμένων διαγωνισμών ● Παραμένει και το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε εδώ και 6 μήνες τις νομικές δυνατότητες που είχε (;) και επέτρεψε σε μεσάζοντες να κερδοσκοπούν και να καθυστερούν τις διαδικασίες.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα δώσει άμεσα 4 τεστ τον μήνα δωρεάν σε κάθε πολίτη της χώρας. Χθες, μετά την ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού-παρωδία για τα 10 εκατ. self tests και μετά τις αναφορές για πλαστές παρτίδες προϊόντων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε πως μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα για την προμήθεια 18 εκατ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο, αριθμός βέβαια κατά πολύ χαμηλότερος από όσα είχε υποσχεθεί.

Ωστόσο πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς η κυβέρνηση παρακάμπτει όλους τους ενδιάμεσους μεσάζοντες, μειώνοντας το κόστος και ελέγχοντας την όλη διαδικασία. Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία δεν αναφέρεται επιμελώς το χρονικό διάστημα της παραλαβής αυτών των αμφιλεγόμενων σε κάθε περίπτωση τεστ, στα οποία έχει βασίσει η κυβέρνηση το αφήγημά της.

Οι συζητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση, προτού συνάψει την απευθείας σύμβαση με την κινεζική εταιρεία, είχε απευθυνθεί στο υψηλότατο επίπεδο στις πολυεθνικές Abbott και Roche, αλλά και σε κάποιους εγχώριους μεσάζοντες. Καμία από τις δύο δεν διαθέτει όμως τις απαραίτητες ποσότητες και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδίως η Roche έπειτα από μια ανάκληση παρτίδων που έγινε από το κεντρικό εργοστάσιο της Biosensor στην Κορέα.

«Οταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια και εύλογες ενδείξεις για πλαστές παρτίδες, η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη αντίδραση δεν είναι άλλη από τη ματαίωση του διαγωνισμού και, συνεπώς, τη σφράγιση της διαδρομής των μεσαζόντων. Επιπλέον, ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκατ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων, που καθιστούσαν τον διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό, αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests» αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, με μια διατύπωση που ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές απευθείας αναθέσεις.

«Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όλοι εμείς στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούμε με όρους απόλυτης διαφάνειας, νομιμότητας, σεβασμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ του Ελληνα πολίτη. [..] Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε υποκύπτει σε πιέσεις» αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παραδεχόμενος εμμέσως ότι υπήρχαν πιέσεις και απόπειρες εκβιασμών. Δεν ξεκαθαρίζει πάντως σε ποιους αναφέρεται.

Το πιο σοβαρό ερώτημα είναι άλλο: Αν η κυβέρνηση είχε αυτή τη νομική δυνατότητα, γιατί δεν την εκμεταλλεύτηκε εδώ και 6 μήνες, αλλά έχει προκηρύξει μέχρι στιγμής 3 διαγωνισμούς του ΙΦΕΤ για τα rapid, έναν του ΕΟΔΥ πάλι για rapid και δύο για τα self tests, αφήνοντας τους μεσάζοντες (ορισμένοι εκ των οποίων αποδείχθηκαν τυχοδιώκτες) είτε να κερδοσκοπούν είτε να καθυστερούν τις διαδικασίες;

Παρωδία

Παρά τις διακηρύξεις της ΓΓΠΠ περί διαφάνειας, γεγονός παραμένει πως και ο πρώτος διαγωνισμός για τα self-tests αποδείχθηκε παρωδία: φωτογραφικές προδιαγραφές, περίεργες συμμετοχές και ανυπόστατοι οικονομικά μειοδότες, με τον έναν μάλιστα να εκπίπτει.

Σε εκείνον τον διαγωνισμό, στελέχη του υπ. Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με την υποστήριξη συγκεκριμένων λοιμωξιολόγων, αναγκάστηκαν να «βαφτίσουν» ένα προϊόν ως συμβατό με τις προδιαγραφές. Ετσι επέλεξαν το Joysbio και φαίνεται πως κάποιοι ενημερώθηκαν για να προσφέρουν το προϊόν αυτό. Οι ίδιοι μειοδότες, στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ, είχαν προσφέρει όλοι μαζί ένα άλλο προϊόν, το WondFo. Και αυτό σύμπτωση;

To Joysbio (αλλά και γενικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ) προφανώς και δεν αποτελούν κάποια ποιοτική λύση ώστε να βασιστεί σε αυτά η υγειονομική ασφάλεια ενός κράτους. Για του λόγου το αληθές, στη μελέτη που έχει υποβάλει στην ιστοσελίδα FindDX, το συγκεκριμένο προϊόν δεν πιάνει ούτε τις απαραίτητες επιδόσεις που απαιτεί η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αν παρατηρήσει κανείς, η ευαισθησία που δίνει η ίδια η εταιρεία (σ.σ. συνήθως το πραγματικό αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλότερο) στον 33ο κύκλο φορτίου του ιού είναι 78,9%, κάτω δηλαδή και από το ελάχιστο επίπεδο του 80% που απαιτεί ο ΠΟΥ. Αλλά αναγκάστηκαν να το κάνουν δεκτό για να γίνει η δουλειά.

Η αποκάλυψη των φερόμενων πλαστών παρτίδων αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι για τις απευθείας αναθέσεις. Τι θα γίνει όμως τώρα και με τους διαγωνισμούς του ΙΦΕΤ και του ΕΟΔΥ για τα rapid tests;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...