Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα – Ελπίδες για οριοθέτηση εντός της ημέρας

 


Κατάσβεση πυρκαγιάς στο Αλεποχώρι Κορινθίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.05.2021
Βρείτε μας
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.
Για ακόμη ένα 24ωρο οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στη φωτιά που κατακαίει περιοχές σε Κορινθία και Αττική.
Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και μέχρι την Πέμπτη είχε επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, διασχίζοντας κατά μήκος τα Γεράνεια Όρη.
Αθήνα καπνός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.05.2021
Ελλάδα
Φωτιά στον Σχίνο: Πανοραμικά πλάνα της Αθήνας, καλυμμένη με πυκνό πέπλο καπνού και στάχτης
Οι φλόγες που εξαπλώνονταν με ταχύτατους ρυθμούς οδήγησαν την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία στην εκκένωση πολλών οικισμών ενώ αρκετά σπίτια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν υποστεί ζημιές.

Πού έχει φωτιά τώρα – Οι ενεργές εστίες

Παρά το δύσκολο βράδυ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Πυροσβεστική στο Sputnik, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι αρκετά καλή τώρα.
Μάλιστα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες.
Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική επικεντρώνεται στις εστίες που βρίσκονται στις περιοχές Χάνι, Πευκενέα, Άγιος Ιερόθεος, Παρασκευά και Αιγειρούσες.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα και εθελοντικές ομάδες.
Ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 8 αεροσκάφη καναντέρ, 10 πετζετέλ, 2 ελικόπτερα του στρατού, ένα σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής, ενώ στη διάθεση της επιχείρησης είναι και δύο ελικόπτερα της Υπηρεσίας, αλλά και ένα της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία Χαρδαλιά για οριοθέτηση μέσα στην ημέρα

Η παραπάνω εικόνα της πυρκαγιάς αποτυπώνεται και στα όσα ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσής του για την πορεία της επιχείρησης και την εικόνα του μετώπου, ο υφυπουργός επεσήμανε πως ο μηχανισμός παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και η προσπάθεια στα μέτωπα της φωτιάς είναι τιτάνια.
Ο ίδιος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για οριοθέτηση της φωτιάς μέσα στην ημέρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσβεση θα κριθεί και από την πορεία του αέρα.
«Οι δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι την πλήρη κατάσβεση» διαβεβαίωσε.
Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.05.2021
Ελλάδα
Κόλαση φωτιάς: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

Πατούλης: Δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμό από τη μεγάλη φωτιά

Εν τω μεταξύ στο Αλεποχώρι βρέθηκε το πρωί ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός, ενώ έκανε λόγο για αναφορές για κάποια σπίτια που έχουν καεί, αλλά θα πρέπει να γίνει αυτοψία για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής.
Τέλος, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, σημειώνοντας πως είναι μεταξύ 50.000 – 60.000 τα στρέμματα που έγιναν στάχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία

  Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία Η λίμνη Δύστος που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αλιβερίου, αποτελεί έναν επίγειο παρ...