Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

«Ξέχασε» τους άνω των 60 ετών

 «Ξέχασε» τους άνω των 60 ετών

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Εχοντας αφήσει εκτεθειμένους τους πλέον ευάλωτους στη βαριά νόσηση και τον θάνατο από τον ιό της πανδημίας, τους πολίτες άνω των 60 ετών –εμβολιασμένοι σε ποσοστό μόλις 65% συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου το ποσοστό ξεπερνά το 90%– η κυβέρνηση προχωράει τώρα στον εμβολιασμό των νέων άνω των 18 ετών και διαφημίζει τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων!

Για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, που μετράει σε παγκόσμιο επίπεδο το 95% των θανάτων από Covid-19(!), η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει έτοιμο το σχέδιο εμβολιασμών κατ’ οίκον, όπως παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μετέθεσε τις σχετικές ανακοινώσεις για την επόμενη εβδομάδα υπό την πίεση σχετικής ερώτησης. Ποιος θυμάται τις περσινές δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα ξεκινούσαν με τα πρώτα εμβόλια;

Ενας στους πέντε ενήλικους πολίτες (19%) έχει ανοσία, πεντέμισι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που επιτυγχάνεται όταν εμβολιαστεί το 70% και πλέον του πληθυσμού να μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Ο Μάιος έκλεισε χθες με συνολικά 57.273 κρούσματα, 1.714 θανάτους και 481 βαριά νοσούντες διασωληνωμένους, ενώ χθες κατέγραψε 1.007 νέες διαγνώσεις και 41 απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο άνοιγμα της εμβολιαστικής πλατφόρμας στους πολίτες άνω των 30 που μπορούν να κλείσουν ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια αλλά και των νεαρότερων πολιτών 18-29 ετών με το σκεύασμα της Johnson&Johnson.

Σε σχέση με τα νησιά και την περιβόητη επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους απέδωσε τα εύσημα στην Κύθνο όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έφτασε στο 93% εμβολιασμένων με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένων. Την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως είπε, την έχει η Σύρος που από 12% έφτασε στο 30%, ενώ παραμένει χαμηλή η συμμετοχή στον εμβολιασμό σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπης Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που έδωσε το πράσινο φως. Παραμένει ανοιχτό θέμα για την Επιτροπή, διευκρίνισε, χωρίς να αποκλείει όμως το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός –εφόσον αποφασιστεί– να αφορά παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι όλα τα παιδιά.

Αναφέρθηκε στο ερευνητικό πρωτόκολλο για τα παιδιά που έδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ανοσογόνο και 100% αποτελεσματικό, τονίζοντας όμως ότι τα 2.260 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη είναι περιορισμένος αριθμός για να ανιχνευτούν σπάνιες παρενέργειες. Τέλος, αναφερόμενη στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί σε νέα άτομα (κάτω των 30 ετών) από το εμβόλιο της Pfizer, θύμισε τον πρωταρχικό στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...