Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Πανδημία: Ο παράγοντας που θα κρίνει εάν θα δούμε νέο κύμα στην Ελλάδα - Αστερίσκος και για τη γρίπη

 


H Αθήνα εν μέσω πανδημίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.06.2021
Βρείτε μας
Από την ύφεση της πανδημίας COVID-19 έως το ενδεχόμενο νέου επιδημικού κύματος. Ο γρίφος για τον ιό της γρίπης. Τα ερωτήματα και οι φόβοι των ειδικών.
Καθώς η πανδημία στην Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς ύφεση, ερωτήματα δημιουργούνται για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και για το ενδεχόμενο νέου επιδημικού κύματος.
Στις 11 Ιουνίου, το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης έκανε την εμφάνιση στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν άνδρα στην Αθήνα, με την ιχνηλάτηση των επαφών του να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ερωτηθείς σχετικά από το Sputniko Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού δημιουργεί κάποια ανησυχία καθώς «διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση».
Παρόλ' αυτά, όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της, ο κ. Μαγιορκίνης κατέστησε σαφές πως η βραζιλιάνικη μετάλλαξη δεν έχει κάποιο ισχυρό πλεονέκτημα, γι' αυτό και δεν έχει επικρατήσει σε καμία χώρα του πλανήτη.
Η ινδική μετάλλαξη όμως προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς καθώς επικρατεί στη Βρετανία και δεν αποκλείεται να τη δούμε και στη χώρα μας.
Γκίκας Μαγιορκίνης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021
Ελλάδα
Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Αυτή είναι η ανησυχία των λοιμωξιολόγων – Η απάντηση Μαγιορκίνη στο Sputnik

Νέο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο;

Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται ωστόσο τους ειδικούς ανησυχεί ένα νέο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα το φθινόπωρο.
Ένας από τους παράγοντες που προκαλεί ανησυχία είναι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ενώ τα κρούσματα κινούνταν πτωτικά, εμφάνισαν ξαφνικά ραγδαία αύξηση παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν το 50% του συνολικού πληθυσμού.
«Εκτιμούμε ότι αν υπάρξει νέο επιδημικό κύμαδεν θα έχει σε καμία περίπτωση τη σφοδρότητα του προηγούμενου, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν. Αν όμως δεν εμβολιαστούν οι νέοι, δεν αποκλείεται ένα νέο επιδημικό κύμα που θα αφορά τους νέους κάτω των 30 ετών. Στην περίπτωση της Βρετανίας αρκετοί νέοι (σ.σ έως 30 ετών) δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα» αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης στο Sputnik.

Νέος κίνδυνος από τον ιό της γρίπης;

Μείζον ερώτημα αποτελεί και η μορφή που θα έχει ο ιός της γρίπης τον προσεχή χειμώνα. Τον περασμένο χειμώνα, δεν εκδηλώθηκε κύμα γρίπης λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Ο φόβος των ειδικών έγκειται στη μορφή που θα έχει ο ιός κατά την επανεμφάνισή του στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
«Αυτό που θα εξετάσουμε τότε είναι, αν το εμβόλιο θα είναι επαρκές για τη μορφή που θα έχει ο ιός» επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Αν τελικά δεν είναι, τότε δεν αποκλείεται μια νέα πανδημία, σύμφωνα με τον καθηγητή, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο η προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση: Στα χαμηλά η Ν.Δ., ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Νίκος Ανδρουλάκης | Χάρης Δούκας | EUROKINISSI ΠΟΛΙΤΙΚΗ 03.10.24 20:42 efsyn.gr Oι 2 στους 3 ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα πρ...