Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Πυρκαγιές κατακαίγουν Αργολίδα και Χαλκίδα - Πού είναι τα «δεκάδες» πυροσβεστικά αεροσκάφη της κυβέρνησης;

 Πυρκαγιές κατακαίγουν Αργολίδα και Χαλκίδα - Πού είναι τα «δεκάδες» πυροσβεστικά αεροσκάφη της κυβέρνησης;

 

 

Ανεξέλεγκτες κατακαούν δασικές και αγροτικές εκτάσεις δύο μεγάλες πυρκαγιές σε Αργολίδα και κοντά στην Χαλκίδα με τι πυροσβεστικές δυνάμεις να αδυνατούν επί του παρόντος να τις περιορίσουν.

Γιατί; Άγνωστο! Δεν πάει πολύ καιρός από τότε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχαν εξαγγείλει στα μέσα Ιουνίου ότι η χώρα θωρακίστηκε έναντι των πυρκαγιών με 69(!) εναέρια μέσα.

Που είναι τα δεκάδες αυτά εναέρια μέσα τώρα που χρειάζονται;

Υπενθυμίζεται ο ότι ο Ν.Χαρδαλιάς στην πυρκαγιά που κατέκαψε τα Γεράνια  Όρη τον Μάιο με αποτέλεσμα 71.000 στρέμματα δασικής έκτασης να γίνουν στάχτη είχε πει τότε ότι δεν υπήρχαν στη διάθεση του υπουργείου τα πυροσβεστικά που είχαν νοικιάσει για φέτος.

Τώρα τι έχει να πει για τα αεροσκάφη που έχουν έρθει αλλά κανείς δεν τα βλέπει; Εκτός και αν είναι τόσο απασχολημένος με τον αόρατο εχθρό τον κορωνοϊό που δεν βλέπει τίποτα άλλο.

Στην Αργολίδα η φωτιά επεκτείνεται με αποτέλεσμα να εκκενωθεί πριν λίγο, το χωριό Γκάτζια.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τ.Κ. Αραχναίο του δήμου Ναυπλίου Αργολίδας, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σε νεότερη ανακοίνωση για τη φωτιά που εκδηλώθηκε, υπήρχε αναφορά για 37 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση της περιοχής Γκάτζιας Επιδαύρου λόγω δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γκάτζια Επιδαύρου, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μετόχι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας εδώ».

Το μεγαλύτερο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το argolikeseidhseis, στη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το Αραχναίο Αργολίδας το πρωί της Κυριακής, είναι να προστατεύσουν το χωριό Γκάτζια.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη λόγω των δυνατών ανέμων και απειλεί το χωριό που νωρίτερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, έχουν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία μέσα στο χωριό ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά κινείται με ταχύτητα, με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα κάνουν συνεχείς ρίψεις πάνω από το χωριό ώστε να την ανακόψουν και να μην προχωρήσει.

Φωτιά όμως μαίνεται και σε αγροτοδασική έκταση στη Χαλκίδα, στην περιοχή Βαθροβούνι.

Η πυρκαγιά βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένη περιοχή, ενώ  καπνοί έχουν σκεπάσει το κέντρο της πόλης.

Στην Πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός με την ενημέρωση να ήταν αρχικά για 44 άνδρες και ένα πεζοπόρο. Στη συνέχεια όμως, ενισχύθηκαν με 51 πυροσβέστες , 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 22 οχήματα, 2 Ε/Π και 6 A/Φ. Συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες ΟΤΑ.

Την εμφάνισή  του έκανε και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Sikorsky S-64 Skycrane. Τα υπόλοιπα 68 που είναι;

Από πολύ νωρίς κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να ελέγξουν την κατάσταση. Σημειώνεται πως πολύ γρήγορα οι δυνάμεις περιόρισαν το μέτωπο της φωτιάς σε μια περιοχή που έχει λίγη βλάστηση και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή.

«Έχουμε αποφύγει τα δύσκολα. Είναι θέμα χρόνου οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, όπως επίσης μηχανήματα και υδροφόρα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τους δήμους να ελέγξουν την κατάσταση» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και μάλιστα συμπεραίνει «ήδη έχουμε αποφύγει τα δύσκολα με την ενεργοποίηση που είχαμε». Φωτογραφίες από το σημείο με τη φωτιά έχει δημοσιεύσει το evima:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDcwfG