Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αλλαγή ενεργειακής πολιτικής τώρα

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Τρία καίρια ζητήματα αναδείχτηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση. Πρώτον, αυτή η κρίση δεν είναι παροδικό φαινόμενο -όπως ισχυριζόταν η ελληνική κυβέρνηση- αλλά νέο κύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε από το 2008 και συνεχίζεται επηρεαζόμενη καταλυτικά από την πανδημία.

Δεύτερον, αυτή η ενεργειακή κρίση έχει γεωπολιτική -πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί;- διάσταση, που την κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Και, τρίτον, η λεγόμενη ενωμένη Ευρώπη κάθε άλλο παρά ενωμένη είναι και σε αυτό το θέμα.

Η γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και κάθε κρίσης, δεν αποτελεί έκπληξη για όλους όσοι θέλουν να βλέπουν ακόμα τις εξελίξεις με όρους πολιτικής οικονομίας. Οι κρίσεις πάντοτε οξύνουν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων και ειδικά των ισχυρών.

Καθένας από αυτούς θέλει να φορτώσει τα βάρη της στους άλλους, για να βγει κερδισμένος. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κερδίσει περισσότερες αγορές, ειδικότερα τις αγορές των άλλων.

Το παράδοξο δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχει γεωπολιτική διάσταση στην κρίση, αλλά στο ότι αυτή η διάσταση διαπερνά ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη. Δεν έχουν όλοι οι εταίροι τις ίδιες ανάγκες ούτε τα ίδια συμφέροντα. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στη Σύνοδο των 27, που ολοκληρώνεται σήμερα, στην οποία το χάσμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον ευρωπαϊκό Νότο έκανε πάλι την εμφάνισή του.

Στη βάση αυτών και με δεδομένο ότι η ακρίβεια καλπάζει πλήττοντας ανεπανόρθωτα το λαϊκό εισόδημα, ένα συμπέρασμα προκύπτει: Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει άρδην την ενεργειακή πολιτική της για τη χώρα.

Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της και η προθυμία της να προσαρμοστεί άμεσα στις κυρίαρχες λογικές της Ε.Ε. την οδήγησαν να εγκαταλείψει με συνοπτικές διαδικασίες την παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη, χωρίς να έχει εξασφαλίσει πραγματική και ασφαλή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέρα από το να φυτεύει ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα και να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ στο άψε σβήσε.

Προλαβαίνει ακόμη να μαζέψει το χαλί που άπλωσε, γιατί, διαφορετικά, η χώρα και ο λαός θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΜΥ: Εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το επόμενο τριήμερο- «Έρχονται» ισχυρές βροχές και χιόνια Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει 11.01.2025 | 12:26

  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, για την Κυριακή (12-01-25) έως και την Τρίτη (14-01-25). Στη δυτική, την κεντρική και...