Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ανεπάρκεια τροφής στην Ελλάδα

 

ΕUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Τα παράδοξα της διατροφικής ανασφάλειας φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επάρκεια τροφής στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες, όπως αποτυπώνονται στην Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για το 2020. Η ανεπάρκεια τροφής σχετίζεται αλλά δεν ταυτίζεται με την πείνα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει με την παχυσαρκία λόγω ανθυγιεινής διατροφής, η οποία επίσης συσχετίζεται με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ «επάρκεια τροφής υπάρχει όταν όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή, η οποία καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες και προτιμήσεις, για μια δραστήρια και υγιή ζωή». Η καταπολέμηση της ανεπάρκειας τροφής περιλαμβάνεται στην Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στο πλαίσιο του στόχου για εξάλειψη της πείνας ως το 2030.

H παγκόσμια κλίμακα FIES (Food Insecurity Exeperience Scale) ορίζει τον βαθμό ανεπάρκειας τροφής με βάση οκτώ ερωτήματα, εκ των οποίων μόνο ένα αφορά άμεσα την πείνα.

Υψηλότερα ποσοστά

Όπως διευκρινίζεται, «ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων».

Στην Ελλάδα, μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπισε το 6,1% του πληθυσμού και μόνο σοβαρή ανεπάρκεια το 1,6%. Σημαντικά υψηλότερα είναι τα ποσοστά των νοικοκυριών που ανησυχούν ότι δεν θα έχουν επαρκή τροφή (13,2%), έφαγαν μόνο ορισμένα είδη τροφών (14,2%) ή δεν είχαν τη δυνατότητα να τραφούν με υγιεινή και θρεπτική τροφή (12,8%). Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά όσων αναγκάστηκαν να παραλείψουν γεύματα ή να φάνε λιγότερο από όσο έχουν ανάγκη (6,2% και 6%). Ένα 3% δήλωσε ότι υπήρξαν μέρες που πεινούσε αλλά δεν έφαγε, 2,7% έμειναν χωρίς τροφή ενώ 2,3% αναγκάστηκαν να περάσουν ως και μία ολόκληρη μέρα νηστικοί.

Μεταξύ 2018-2020, το 8,6% των ελληνικών νοικοκυριών υπέφερε από μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής και το 1,7% από σοβαρή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8,1% και 1,3%. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα είναι οι Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιρλανδία και, τέλος, η Αλβανία, στην οποία ένα στα τρία νοικοκυριά (33,8%) υποφέρει από μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Ζαχάροβα: «Ο πόλεμος θα αλλάξει ριζικά αν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφός μας»

  Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία 18.11.2024 | 20:59 Η εκπρόσωπος Τ...