Τα ξίφη τους διασταυρώνουν σήμερα στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας

Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή. Και όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν τα ζητήματα αυτά».

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στα θύματα, αναλογικά με τον πληθυσμό. Κάθε εβδομάδα περίπου 300 συμπολίτες μας, ένα μικρό χωριό, φεύγει», συνέχισε.

«Κρύβεστε. Για να κρύψετε προφανώς την παταγώδη αποτυχία σας. Και στην προσπάθειά σας αυτή κρύβετε την αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως ελπίζει η επίκαιρη αυτή ερώτηση να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» για την κυβέρνηση.

Παραθέτοντας πίνακες με τα θύματα στην Ελλάδα από την πανδημία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι σε όλες τις χώρες οι δείκτες πέφτουν ενώ στη χώρα μας ανεβαίνουν.

«Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών» συνέχισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα είναι μακράν πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες του νότου σε εμβολιαστική κάλυψη.

«Τα ποσοστά στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι 'γιατί. Ή πιο σωστά, 'γιατί πάλι'. Η απάντηση για εμάς είναι απλή: γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όταν καταλάβατε ότι το θέμα θέλει δουλειά, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα και αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά. Και είναι τόσο προκλητικά εμφανές αυτό, που το λένε ακόμη και δικά σας στελέχη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είπε: Βάλατε τον κ. Πλεύρη στην ηγεσία του υπουργείου, ο οποίος προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο, για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

Αναφερόμενος στην επιστροπή των ειδικών είπε: «Ποιος επιστημονικά αρμόδιος εισηγήθηκε και συμφώνησε στις αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων; Και ποιος σχεδιάζει και υλοποιεί την στρατηγική για τον εμβολιασμό; Σήμερα έχουμε 6,5 εκατ. δόσεις αδιάθετες την ώρα που η κυβέρνηση αναπαράγει συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης. Πότε θα αναλάβετε όμως τη δική σας ευθύνη; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μιας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση;».

Η ερώτηση είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την περασμένη Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;

Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.

Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.

Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.

Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;

2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;».