Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αρκετοί νεκροί και τραυματίες σε επίθεση σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία

 

Ζωντανή αναφορά

Επιμέλεια: Owen Amos

Εμπλέκομαι

  1. «Βομβαρδίζεται για τρεις μέρες ασταμάτητα»Ενημερώσεις από ανταποκριτές του BBC στην Ουκρανία και την περιοχή: Orla Guerin, Lyse Doucet και James Waterhouse στο Κίεβο, Sarah Rainsford στο Dnipro, Fergal Keane και Joel Gunter στο Lviv και ομάδες στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας

    Εικόνα BBC UGC του Izyum, τραβηγμένη στις 4 Μαρτίου 2022

    Η Ana Morari, από το Leicestershire, έχει οικογένεια στο Izyum, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία έστελνε τις ενημερώσεις της.

    Ο ξάδερφός της έχει ένα μωρό τριών ετών και έχει μετακομίσει σε ασφαλές μέρος στο Petrovs'kyi στα ανατολικά. Εν τω μεταξύ, η μαμά, ο μπαμπάς και ο αδερφός του βρίσκονται ακόμα στο Izyum.

    «Ο ξάδερφός μου έχει μετακομίσει σε ασφαλές μέρος, αλλά η υπόλοιπη οικογένειά του δεν ήθελε να φύγει από το Ισιούμ.

    «Η θεία μου είναι φαρμακοποιός, εργάζεται με πλήρες ωράριο, αλλά δεν μπορεί να πάει σε μαγαζιά.

    "They are absolutely trapped. They’ve been bombed for three days non-stop. They're in a shelter.

    "Οι ρωσικές ειδήσεις λένε ότι το Izyum είναι ένα στρατιωτικό στρατηγικό σημείο. Ίσως ήταν πριν από 100 χρόνια. Είχε ένα εργοστάσιο όπλων που έκλεισε πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, οι Ρώσοι λένε ότι αυτό είναι που πρέπει να ισοπεδωθεί.

    Εικόνα BBC UGC του Izyum, τραβηγμένη στις 4 Μαρτίου 2022

    «Τώρα πυροβολούν σε πολυκατοικίες, σπίτια, σχολεία. Μια αποθήκη έχει βομβαρδιστεί. Δεν έχουν τίποτα εκεί.

    "Εξετάζουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να φέρουν προμήθειες σε αυτούς. Ζήτησαν πάνες κλπ. Στο ίδιο κελάρι, υπάρχουν παιδιά. Ο θείος μου είναι πολύ άρρωστος, δεν κινείται πολύ."

    Μήνυμα απόσπασμα: Πολλοί δεν θέλουν να φύγουν επειδή υπάρχουν γκάνγκστερ έτοιμοι να κάνουν έφοδο στα διαμερίσματα και τα σπίτια τους. Τώρα έχουν κολλήσει. Δεν μπορούν ούτε να βγουν έξω»
  2. Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο BBC στη Ρωσία παρά τους περιορισμούς

    Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο BBC στο εξωτερικό

    Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η πρόσβαση στις υπηρεσίες ειδήσεων του BBC έχει περιοριστεί στη Ρωσία .

    Το Γραφείο Τύπου του BBC εξέδωσε τώρα μια δήλωση σχετικά με το πώς να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς.

    Λέει ότι τα εργαλεία παράκαμψης - όπως η εφαρμογή Psiphon (διαθέσιμη σε Android, iOS, Windows, Mac) - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση στον ιστότοπο του BBC.

    Λέει επίσης ότι το Tor Browser έχει έναν αποκλειστικό ιστότοπο του BBC. Το Tor Browser είναι λογισμικό που εστιάζει στο απόρρητο και χρησιμοποιείται για πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό .

    Με αυτό ή παρόμοια προγράμματα περιήγησης, όπως το Onion Browser για iPhone, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μέσω αυτής της διεύθυνσης URL.

    Ακολουθούν σύνδεσμοι για πρόσβαση στο BBC News στα ουκρανικά, ρωσικά και αγγλικά μέσω Onion:

    Εδώ είναι η συμβουλή στα ρωσικά:

    Δήλωση του Γραφείου Τύπου του BBC στον ιστότοπο του BBC - Ρωσικά
    Λεζάντα εικόνας: Δήλωση του Γραφείου Τύπου του BBC στον ιστότοπο του BBC - Ρωσικά

    Και παρακάτω στα ουκρανικά:

    Δήλωση του Γραφείου Τύπου του BBC στην ιστοσελίδα του BBC - Ουκρανικά
    Λεζάντα εικόνας: Δήλωση του Γραφείου Τύπου του BBC στον ιστότοπο του BBC - Ουκρανικά
  3. ΣΠΑΣΙΜΟΗ Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην εισβολή της.

    Σε συνέντευξη Τύπου, είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε δει αναφορές για χρήση άλλων τύπων όπλων που θα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

    Λέει επίσης ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσης πάνω από την Ουκρανία ούτε θα στείλει τα στρατεύματά της εκεί, αλλά υπόσχεται άλλη βοήθεια στο Κίεβο και προέτρεψε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει αμέσως την εισβολή.

  4. Το ύπουλο ταξίδι των προσφύγων 36 ωρών για να φτάσουν στην Πολωνία

    Ο Vitalii Tatarynov με την αδερφή Anna και τη μητέρα Viktoria

    Ο Vitalii Tatarynov ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Πολωνία σε μια αποστολή για να σώσει τη 18χρονη αδερφή του Άννα και τη μητέρα του, Viktoria, που κατέφυγαν εκεί από την Ουκρανία.

    Οι γυναίκες είχαν μόλις περάσει 36 ώρες σε ένα ύπουλο ταξίδι από την πόλη Kryvyi Rih της κεντρικής Ουκρανίας.

    Η Άννα και η Βικτώρια ταξίδεψαν μέσω στρατιωτικών σημείων ελέγχου και τεράστιων μποτιλιαρισμένων για να περάσουν τα σύνορα.

    Τώρα, αντί να ψάξει για μια θέση στο πανεπιστήμιο, όπως ήλπιζε, η Άννα είναι πρόσφυγας.

    «Θα ήταν υπέροχο να έρθω στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί αυτή η χώρα έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες να έχει μια καλύτερη ζωή», λέει.

    Ο Vitalii θέλει να τους φέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί του - αλλά οι 18 μήνες που πέρασε ζει και εργάζεται στο Λονδίνο δεν είναι αρκετοί για να πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα διευρυμένης οικογένειας προσφύγων της κυβέρνησης του ΗΒ.

    «Υπάρχουν απαιτήσεις από την κυβέρνηση ότι πρέπει να έχω το μόνιμο καθεστώς για να μου επιτραπεί να φέρω την οικογένειά μου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μπορώ να τη φροντίσω», λέει στο BBC μέσω βιντεοκλήσης.

    «Θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούν να μένουν δίπλα μου και μπορώ να τους βοηθήσω σε καθημερινή βάση, αντί να κάθομαι και να αναρωτιέμαι αν είναι καλά».

    Χάρτης που δείχνει χώρες στις οποίες καταφεύγουν Ουκρανοί πρόσφυγες
  5. Χάρκοβο: Η πόλη μου βομβαρδίζεται, αλλά η μαμά μου στη Ρωσία δεν θα με πιστέψει

    Πανό του Χάρκοβο
    Η Ολεξάντρα και τα σκυλιά της στεγάζονται στο Χάρκοβο

    Η Ολεξάντρα έχει καταφύγει στο μπάνιο του διαμερίσματός της στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο με τα τέσσερα σκυλιά της από τότε που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός.

    Η 25χρονη μιλούσε τακτικά στη μητέρα της, η οποία ζει στη Μόσχα της Ρωσίας.

    Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών - και ακόμη και μετά την αποστολή βίντεο από την πατρίδα της που έχει βομβαρδιστεί έντονα - η Oleksandra δεν είναι σε θέση να πείσει τη μαμά της για τον κίνδυνο που διατρέχει.

    «Δεν ήθελα να τρομάξω τους γονείς μου, αλλά άρχισα να τους λέω ευθέως ότι άμαχοι και παιδιά πεθαίνουν», λέει.

    Προσθέτει ότι παρόλο που οι γονείς της ανησυχούν γι' αυτήν, "εξακολουθούν να λένε ότι πιθανότατα συμβαίνει μόνο τυχαία, ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα στόχευε ποτέ αμάχους. Ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που σκοτώνουν τους δικούς τους ανθρώπους".

    Η Ολεξάντρα λέει ότι η μητέρα της επαναλαμβάνει τις αφηγήσεις όσων ακούει στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

    Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία της εδώ

    Ο σκύλος της Ολεξάνδρας
    Λεζάντα εικόνας: Τα σκυλιά της Ολεξάντρα ήταν πηγή υποστήριξης κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού
  6. Πόσο επικίνδυνη ήταν η επίθεση;

    Όπως μόλις αναφέραμε, η Ουκρανία λέει ότι "πολλοί" άνθρωποι "σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν" όταν η Ρωσία επιτέθηκε και κατέλαβε τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia.

    Η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, λέει ότι κανένα από τα συστήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκε και δεν υπήρξε έκλυση ραδιενεργού υλικού.

    Ωστόσο, οι ειδικοί στα πυρηνικά λένε ότι η επίθεση δημιούργησε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

    Εάν ένας αντιδραστήρας -η συσκευή που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής- και το κτήριο που στεγάζει υποστούν ζημιά, ο αντιδραστήρας μπορεί να υπερθερμανθεί και να οδηγήσει σε κατάρρευση του πυρήνα.

    Η ακτινοβολία από το εργοστάσιο θα μπορούσε στη συνέχεια να διαρρεύσει στο περιβάλλον. Εάν οι άνθρωποι εκτεθούν σε αυτή την ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

    Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι - αν και η επίθεση ήταν επικίνδυνη - υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εργοστασίων του Τσερνομπίλ και της Ζαπορίζια.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ.

    Infographic που δείχνει πώς η ακτινοβολία επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα
  7. ΣΠΑΣΙΜΟΗ Ουκρανία αναφέρει νεκρούς από πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο

    Ένα διοικητικό κτίριο στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia υπέστη ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς
    Λεζάντα εικόνας: Ένα διοικητικό κτίριο στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia υπέστη ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς

    Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη φωτιά που ξέσπασε από ρωσικούς βομβαρδισμούς πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

    Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν το εργοστάσιο της Zaporizhzhia για να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί με ασφάλεια και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι επί του παρόντος φυσιολογικά, αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση στο Facebook..

    Αλλά εάν διαταραχθεί η διαδικασία ψύξης του πυρηνικού καυσίμου εντός των μονάδων ισχύος, θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλης κλίμακας ραδιενεργή ζημιά.

    «Χιλιάδες άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων αμάχων που δεν μπορούν επί του παρόντος να εκκενώσουν την περιοχή κοντά στο εργοστάσιο λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και μαχών - θα πληγωθούν από αυτό», αναφέρει η δήλωση.

    Σύμφωνα με την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου , το υπουργείο λέει ότι μια πυρηνική καταστροφή στη Zaporizhzhia θα μπορούσε να είναι χειρότερη από προηγούμενα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς – όπως στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα .

    «Η Ρωσία έχει αναλάβει συνειδητά μια ένοπλη επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση, μια ενέργεια που παραβίασε όλες τις διεθνείς συμφωνίες εντός του ΔΟΑΕ [Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας]», προσθέτει η δήλωση.

    Το υπουργείο προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να αναγκαστούν τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από την περιοχή, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά της.

  8. Chernihiv: Οικογένειες που κρύβονται κάτω από τραπεζαρίες

    Τζόελ Γκάντερ

    BBC News, Ουκρανία

    Πανό Chernihiv

    Η Ρωσία κλιμάκωσε την αεροπορική της εκστρατεία εναντίον ουκρανικών πόλεων την Πέμπτη και τη νύχτα προς την Παρασκευή, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ και συνεχίζοντας να πολιορκεί κατοικημένες περιοχές στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο .

    Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μετά από αεροπορικές επιθέσεις που κατέστρεψαν πολυώροφα κτίρια, υπέστησαν ζημιές σε κλινικές και ένα νοσοκομείο.

    «Μπορούμε να ακούσουμε τους ήχους των αεροπορικών επιδρομών σε κοντινή απόσταση», είπε ο κάτοικος του Τσερνίχιβ, Σβιτλάνα, 40 ετών.

    Το πρωί της Παρασκευής, κρυβόταν κάτω από την τραπεζαρία της με τα δύο της παιδιά, έξι και τριών ετών, και τους γείτονές της σε μια πενταόροφη πολυκατοικία.

    Η Σβιτλάνα είπε ότι μια πολυκατοικία 500 μέτρα μακριά καταστράφηκε την Πέμπτη.

    «Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ, υπάρχει μόνο ένα νεκροταφείο, κτίρια κατοικιών, κλινικές και ένα νοσοκομείο», είπε. «Γιατί μας βομβαρδίζουν;

    Η πολυκατοικία της Σβιτλάνα απέχει μόλις 50 μέτρα από ένα νοσοκομείο παίδων που νοσηλεύει καρκινοπαθείς.

    Είπε ότι παιδιά από την ογκολογική πτέρυγα του νοσοκομείου είχαν μεταφερθεί στο καταφύγιο ανάμεσα στα δύο κτίρια - αλλά το ιατρικό προσωπικό δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον εκεί και προσπαθούσε να βρει τρόπο να εκκενώσει τα παιδιά.

    Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία εδώ .

    Κτίριο που καταστράφηκε στο Chernihiv, Ουκρανία.
  9. «Πραγματική πυρηνική τρομοκρατία» - ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας

    Γερμανός Γκαλουσένκο

    Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας λέει ότι ο πυρηνικός σταθμός που ανέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα λειτουργεί με ασφάλεια από το υπάρχον προσωπικό.

    Όμως ο Γερμανός Γκαλουστσένκο λέει στο BBC ότι ο βομβαρδισμός του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια από τη Ρωσία «είναι πραγματική πυρηνική τρομοκρατία».

    «Βομβάρδισαν απευθείας στον σταθμό - ξέρουν τι έκαναν», λέει.

    Ανησυχεί ότι εάν συνεχιστούν οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο, ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει τις περιοχές αποθήκευσης πυρηνικών πυρηνικών ή άλλες γύρω από την Ουκρανία και να προκαλέσει μια «απίστευτη κατάσταση».

    Λέει ότι αυτό είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας ασφάλειας και ζητά μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων - σχεδιασμένη για να σταματήσει τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη - πάνω από την Ουκρανία.

    «Πρέπει να κλείσουμε τον ουρανό για να είμαστε ασφαλείς», λέει. «Όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

  10. Πολλά οχήματα έχουν πινακίδες κολλημένες στο παράθυρο - λένε απλώς «παιδιά» ή «άνθρωποι»

    Σάρα Ρέινσφορντ

    BBC στο Χάρκοβο

    Πανό του Χάρκοβο

    Μόλις περάσαμε το σημείο ελέγχου στο Χάρκοβο σήμερα το πρωί, είδαμε την ουρά: αυτοκίνητα και λεωφορεία, που στέκονταν τρία ή τέσσερα χοντρό στο δρόμο για να βγούμε από την πόλη.

    Μερικοί οδηγοί διέσχισαν την κεντρική κράτηση, προσπαθώντας να πηδήξουν τη γραμμή που συνεχιζόταν για μίλια σε απόσταση.

    Πολλά οχήματα είχαν χειρόγραφες πινακίδες κολλημένες στο παράθυρο - λένε απλώς «παιδιά» ή «άνθρωποι».

    Ένα κίτρινο σχολικό λεωφορείο πέρασε δίπλα μας, γεμάτο συνταξιούχους, παιδιά και γυναίκες που αγκαλιάζονταν με πλαστικές σακούλες με τα υπάρχοντά τους στην αγκαλιά τους.

    Κάθε τόσο υπήρχε ένα αυτοκίνητο με προκλητική ουκρανική σημαία. Ο άντρας στο αυτοκίνητο δίπλα μου είχε ανοιχτό το διαβατήριό του στο ταμπλό για γρήγορο έλεγχο από τον στρατό και την πολιτοφυλακή στα πολλά οδοφράγματα κατά μήκος του δρόμου.

    Περάσαμε ένα μικρό αυτοκίνητο με την πινακίδα «παιδιά» στο πίσω μέρος και μια λευκή πετσέτα κρεμασμένη από το παράθυρο.

    Κανείς όμως δεν πήγαινε πουθενά γρήγορα. Αυτές οι οικογένειες ήταν στο δρόμο από το πρώτο φως και το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανυπομονώντας να φύγουν από τον βομβαρδισμό της πόλης τους.

    Ο κόσμος μας είπε ότι ήταν λίγο πιο ήσυχο χθες το βράδυ, οπότε φαίνεται ότι μερικοί από αυτούς που φοβήθηκαν πολύ να αφήσουν τις αποθήκες τους, έχουν τώρα μαζέψει τα νεύρα τους, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και βγήκαν έξω.

    Αλλά θα περάσουν ώρες σε αυτό το μποτιλιάρισμα και δεν ξέρουν πόσο καιρό αυτός ο δρόμος θα είναι ασφαλής. Ενώ περιμέναμε σε ένα σημείο ελέγχου, ακούσαμε μερικές εκρήξεις από μακριά.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ δεν έχουν κανένα πραγματικό σχέδιο, πουθενά να πάνε, ούτε τρόπο να ξέρουν πόσο καιρό θα φύγουν.

    Τα αυτοκίνητα κάνουν ουρά για να φύγουν από το Χάρκοβο στις 4 Μαρτίου 2022
  11. Πούτιν: Η Ρωσία θα προσαρμοστεί σε περαιτέρω κυρώσεις

    Περισσότερα τώρα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποιεί τις χώρες να μην επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στη χώρα του.

    Λέει ότι όσοι αρνούνται να συνεργαστούν θα βλάψουν τον εαυτό τους - καθώς και τη Ρωσία.

    Ωστόσο, παρά αυτή τη ζημιά, λέει ότι η χώρα του αναπτύσσει «νέες αρμοδιότητες» και έργα για «να λύσει τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουμε».

    «Θα επωφεληθούμε από αυτό [τις κυρώσεις]», ισχυρίζεται.

  12. «Τρέλα»: Οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιδρούν στην επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο

    Μπόρις Τζόνσον
    Λεζάντα εικόνας: Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι ο βομβαρδισμός του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια από τη Ρωσία είναι "απερίσκεπτος"

    Υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή για την ολονύκτια επίθεση της Ρωσίας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη , στη Zaporizhzhia στη νότια Ουκρανία.

    Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε ένα διοικητικό κτίριο, αλλά το ίδιο το εργοστάσιο είναι ασφαλές - αν και υπό ρωσικό έλεγχο.

    «Οι απερίσκεπτες ενέργειες του Προέδρου Πούτιν θα μπορούσαν τώρα να απειλήσουν άμεσα την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον .

    «Δεν είναι επικίνδυνο μόνο για την Ουκρανία και τους Ρώσους, είναι επικίνδυνο και για την Ευρώπη και παίζει με τη φωτιά που πραγματικά δεν έχει να κάνει με τη λογική ή την αναγκαιότητα», προσθέτει ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας .

    Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό λέει ότι οι «τρομακτικές επιθέσεις» από τη Ρωσία «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τη Μόσχα να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την τοποθεσία.

    Γενς Στόλτενμπεργκ , επικεφαλής του ΝΑΤΟ, λέει ότι η επίθεση καταδεικνύει την «απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του».

    Δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι καταδικάζει την «ειδεχθή επίθεση» ως «επίθεση στην ασφάλεια όλων» και καλεί την ΕΕ «να συνεχίσει να αντιδρά με ενότητα και με τη μέγιστη αποφασιστικότητα» για να στηρίξει την Ουκρανία.

    Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Store έχει επίσης δείξει «σθεναρή καταδίκη» του βομβαρδισμού.

    «Αυτό το είδος επίθεσης είναι τρέλα», λέει.

    Περιεχόμενο βίντεο

    Λεζάντα βίντεο: Βομβαρδίστηκε ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στην Ουκρανία
  13. Ανάλυση

    Οι Ουκρανοί περιμένουν 15 ώρες για να μπουν στη Μολδαβία

    Λούσι Γουίλιαμσον

    BBC News, συνοριακό πέρασμα Palanca, Μολδαβία

    Όταν η Οδησσός πτοείται, η Παλάνκα πιάνει το χτύπημα.

    Αυτό το μικρό σημείο διέλευσης της Μολδαβίας, συμπιεσμένο ανάμεσα σε δύο περιοχές της ουκρανικής επικράτειας, φέρει πλέον τα χαρακτηριστικά μιας πλήρους προσφυγικής κρίσης.

    Τριάντα μίλια (50 χλμ.) από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το νότιο λιμάνι της Οδησσού, προσελκύει επίσης ανθρώπους από μακρύτερα κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις εκεί εντείνονται.

    Είναι μια μακρά ψυχρή αναμονή για να περάσετε αυτά τα σύνορα - όσοι δεν έχουν οχήματα έχουν αναφέρει ότι έχουν ουρά για 10-15 ώρες.

    Οι αφίξεις εδώ συνήθιζαν να συναντώνται από ένα σωρό ντόπιων εθελοντών που προσέφεραν ανελκυστήρες με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

    Τώρα, τα λεωφορεία που προορίζονται για καταφύγια έκτακτης ανάγκης διασχίζουν το πλήθος ίντσα προς ίντσα. Οι σκηνές βοήθειας προσφέρουν λίγη ζεστασιά και καταφύγιο σε όσους περιμένουν χώρο μέσα.

    Ουκρανοί στη Μολδαβία

    Κατά μήκος του δρόμου προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου, βρίσκονται τα αυτοκίνητα των προσφύγων που οδήγησαν εδώ από πόλεις της νότιας Ουκρανίας.

    Οι πινακίδες με την ουκρανική σημαία, τώρα εξίσου γνωστές με εκείνες της πατρίδας: BH για την Οδησσό. BT για Kherson? AH για τη Μαριούπολη.

    Οι υπηρεσίες προσφύγων εδώ λένε ότι η ρωσική προέλαση στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της νότιας Ουκρανίας έχει πυροδοτήσει αυτή την άνοδο στις αφίξεις.

    Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι σχεδόν 170.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Μολδαβία την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 70.000 μένουν εδώ για να δουν πώς εξελίσσονται τα γεγονότα. Αυτοί είναι μεγάλοι αριθμοί για μια μικρή χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

    Με την Οδησσό να είναι έτοιμη για μια πλήρη επίθεση, οι αξιωματούχοι λένε ότι οι αφίξεις εδώ θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά.

    Χάρτης μετανάστευσης
  14. Επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο έγκλημα πολέμου - Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο

  15. «Σαν μαθητές σε ένα ταξίδι κάμπινγκ, μόνο που κρατούσαν τουφέκια εφόδου»

    Τζέρεμι Μπάουεν

    Ρεπορτάζ από το Κίεβο

    Ουκρανοί εθελοντές που εκπαιδεύονται για πόλεμο

    Αυτοί οι νεαροί άνδρες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία. Όταν τους συναντήσαμε χθες, οι νέοι είχαν ακόμα μια αίσθηση ενθουσιασμού, πατριωτισμού -ακόμη και αήττητου- που είχαν πάντα οι νέοι άνδρες, όχι πολύ περισσότερο από τα αγόρια, όταν δηλώνονταν στον πόλεμο.

    Μερικοί ηλικιωμένοι άντρες ήταν επίσης εκεί και έδειχναν πιο ανήσυχοι από τους 18 και 19 ετών.

    Οι έφηβοι έμοιαζαν με μαθητές που πήγαιναν για κάμπινγκ, μόνο που κρατούσαν τουφέκια. Είπαν ότι θα λάβουν εκπαίδευση μόνο τριών ημερών, αλλά ήξεραν ήδη πώς να πυροβολούν και να συντηρούν τα όπλα τους.

    Σήμερα το πρωί τους είδα να επανδρώνουν οδοφράγματα στην άκρη της πόλης. Εκτός από ελαφρά όπλα είχαν βόμβες μολότοφ.

    Η Ουκρανία διαθέτει επαγγελματικό στρατό και οι εθελοντές πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν σε ρόλους υποστήριξης πίσω από την πρώτη γραμμή.

    Αλλά εάν και όταν δεχθεί επίθεση στο Κίεβο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα - και οι εθελοντές, μεγάλοι και νέοι, θα μπορούσαν να βρεθούν βαθιά εμπλεκόμενοι στις μάχες.

    Ουκρανοί εθελοντές που εκπαιδεύονται για πόλεμο
    Ουκρανοί εθελοντές που εκπαιδεύονται για πόλεμο
  16. Η ψηφοφορία για τα δικαιώματα του ΟΗΕ δείχνει στον Πούτιν «όλο τον κόσμο εναντίον σου»

    Και εδώ περισσότερα από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τη διεξαγωγή έρευνας (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) .

    Η συντριπτική ψήφος για τη διερεύνηση των καταχρήσεων δείχνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «όλος ο κόσμος είναι εναντίον σου», λέει ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

    Η Yevheniia Filipenko είπε στους δημοσιογράφους: «Το μήνυμα προς τον Πούτιν ήταν σαφές: Είστε απομονωμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο και ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον σας».

  17. Ο πυρηνικός σταθμός το πρωί μετά τον βομβαρδισμό

    Αυτή η φωτογραφία δείχνει τις ζημιές μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σε ένα διοικητικό κτίριο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia.

    Ο δήμαρχος Dmytro Orlov του κοντινού Enerhodar λέει ότι «οι συνεχείς εχθρικοί βομβαρδισμοί των κτιρίων και των μονάδων [του εργοστασίου]» φαινόταν να προκαλούν τη φωτιά.

    Έχουμε πλάνα από κάμερα ασφαλείας για το τι συνέβη εδώ.

    Διοικητικό κτίριο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia
  18. Σε Εικόνες: Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο

    Όπως έχετε δει στην κάλυψή μας, η Ρωσία συνεχίζει να προωθεί την εισβολή της στην Ουκρανία με επιθέσεις σε πολλές βασικές πόλεις.

    Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να πλησιάζουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο , έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μερικές θανατηφόρες αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη.

    Η παρακάτω πολυκατοικία χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

    Πολυκατοικία στο Κίεβο πριν και μετά τις ρωσικές επιθέσεις.

    Η μικρή πόλη Irpin βρίσκεται 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) βορειοδυτικά του Κιέβου και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα.

    Irpin πριν και μετά τις ρωσικές επιθέσεις

    Ενώ το Χάρκοβο , η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των έντονων βομβαρδισμών από τους Ρώσους.

    Το Χάρκοβο πριν και μετά τις ρωσικές επιθέσεις

    Το Chernihiv , μια πόλη 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) βορειοανατολικά του Κιέβου, έχει επίσης αντιμετωπίσει σφοδρό βομβαρδισμό τις τελευταίες ημέρες από ρωσικές δυνάμεις που εισβάλλουν από το βορρά.

    Chernihiv πριν και μετά τις ρωσικές επιθέσεις
  19. Τεράστια ήττα για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

    Imogen Foulkes

    BBC News, Γενεύη

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

    Η Ρωσία έμεινε εντελώς απομονωμένη, με μόνο ένα άλλο κράτος μέλος - την Ερυθραία , να καταψηφίζει το ψήφισμα.

    Μια εξεταστική επιτροπή είναι το υψηλότερο επίπεδο έρευνας που μπορεί να διατάξει το συμβούλιο – υπάρχει μια για τη Συρία, τώρα θα υπάρχει μια για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - 32 υπέρ, 2 κατά και 13 αποχές - είναι ταπείνωση για τη Μόσχα.

    Η Κίνα, η Κούβα ή η Βενεζουέλα μπορούν συνήθως να βασιστούν για να στηρίξουν τη Ρωσία - αυτή τη φορά απείχαν.

    Ωστόσο, ορισμένα κράτη που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από την Ουκρανία με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, εξέφρασαν δυσφορία που η διατύπωσή του ήταν μονόπλευρη.

  20. Πέντε σενάρια για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος

    Τζέιμς Λαντέιλ

    Διπλωματικός ανταποκριτής

    Ένα καμένο αυτοκίνητο στο Χάρκοβο

    Μέσα στην ομίχλη του πολέμου, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε το δρόμο προς τα εμπρός. Εδώ είναι μερικά πιθανά αποτελέσματα. Τα περισσότερα είναι σκοτεινά.

    1. Σύντομος πόλεμος

    Η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις με καταστροφικές επιθέσεις. Χιλιάδες πεθαίνουν, το Κίεβο πέφτει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας σκοτώνεται ή τρέπεται σε φυγή και η Ρωσία εγκαθιστά ένα καθεστώς μαριονέτας υπέρ της Μόσχας. Αυτό θα ήταν ένα ασταθές αποτέλεσμα, ευάλωτο σε εξέγερση και μελλοντικές συγκρούσεις.

    2. Μακρύς πόλεμος

    Ίσως πιο πιθανό. Ίσως οι ρωσικές δυνάμεις να βαλτώσουν, με χαμηλό ηθικό και κακή επιμελητεία. Μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγξουν ακόμη και πόλεις που έχουν καταληφθεί. Με τον καιρό, οι δυνάμεις της Ουκρανίας γίνονται μια αποτελεσματική εξέγερση, ενώ η Δύση συνεχίζει να προμηθεύει όπλα. Ίσως μετά από πολλά χρόνια, η Ρωσία τελικά φεύγει.

    3. Ευρωπαϊκός πόλεμος

    Ο Πούτιν θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, που δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Ή μπορεί απλώς να υπάρξει λάθος υπολογισμός και κλιμάκωση. Ο Πούτιν μπορεί να διακινδυνεύσει αν ένιωθε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσει την ηγεσία του - εάν αντιμετώπιζε την ήττα, μπορεί να μπει στον πειρασμό να κλιμακωθεί περαιτέρω.

    4. Διπλωματική λύση

    Συμφωνώντας ήδη σε συνομιλίες -ακόμα και αν δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο- ο Πούτιν φαίνεται ότι έχει τουλάχιστον αποδεχτεί την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων. Εάν ο πόλεμος πάει άσχημα γι 'αυτόν, ο Πούτιν μπορεί να κρίνει ότι η συνέχιση είναι μεγαλύτερη απειλή για την ηγεσία από τον εξευτελισμό του τερματισμού του.

    5. Ο Πούτιν εκδιώχθηκε

    Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο. Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες. Εάν ο πόλεμος είναι καταστροφικός για τη Ρωσία, μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος της λαϊκής επανάστασης. Και αν εκείνοι που επωφελήθηκαν από τον Πούτιν δεν πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι απίθανο.

    Διαβάστε την πλήρη ανάλυση του James Landale εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πολεμικό Ναυτικό: Οι ΕΠΟΠ «αρρωσταίνουν» από τις συνθήκες εργασίας

  Από   Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi  - 15 Νοεμβρίου 2024   Πολεμικό Ναυτικό: Οι ΕΠΟΠ «αρρωσταίνουν» από τις συνθήκες εργασίας και το εγκατ...