ΕΥΡΩΠΗ
►Μόσχα και Κίεβο επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάνοντας τα πρώτα δειλά βήματα για μια πιθανή συμφωνία.
►Να μειωθεί δραστικά η στρατιωτική δραστηριότητα προς το Κίεβο αποφάσισε το Κρεμλίνο που στρέφεται μαζικά προς τα ανατολικά της Ουκρανίας.
►Για «αναδιάταξη» και όχι για «απόσυρση» μιλούν οι Ουκρανοί.
►H Γερμανία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.
►Ασφυκτική οικονομική πίεση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
►Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων.
►Όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Ρεπορτάζ, άρθρα, αναλύσεις, ΕΔΩ
Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι – Πούτιν
Τις επόμενες ώρες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο ΟΗΕ όρισε ειδικούς για να ερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Η Μόσχα δεν θα ζητήσει άμεσα να πληρωθεί σε ρούβλια για το φυσικό άεριο
Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση.
«Οι νέοι μηχανισμοί για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια δεν θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο, 31 Μαρτίου», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στην ερώτηση εάν η προθεσμία που έθεσε για αύριο ο Πούτιν σημαίνει ότι άμεσα αλλάζει και το νόμισμα πληρωμής. «Δεν σημαίνει πως όποιες ποσότητες παραδοθούν αύριο πρέπει να πληρωθούν σε ρούβλια. Οχι, είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία», είπε.
Η «θετική» πλευρά των διαπραγματεύσεων
«Είναι θετικό ότι η Ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον, άρχισε να σχηματοποιεί συγκεκριμένες προτάσεις και να γράφει στο χαρτί αυτά που προτείνει. Αυτό είναι θετικός παράγοντας [...] Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι συνομιλίες, είπε, πρέπει να διεξάγονται κατ’ ιδίαν, επομένως δεν θα μπει στην ουσία, αλλά θα μιλήσει αργότερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Όσο για το θέμα της Κριμαίας που αναφέρεται προς επίλυση μέσω διαπραγμάτευσης στις ουκρανικές προτάσεις, ο Πεσκόφ ήταν κατηγορηματικός: «Η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας δεν μπορούμε να συζητήσουμε με κανέναν την τύχη εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την τύχη Ρωσικών περιφερειών. Αυτό αποκλείεται, είναι γραμμένο στο Σύνταγμα».
Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε το θέμα των χωρών που ζητά η Ουκρανία να συνυπογράψουν ως εγγυήτριες δυνάμεις, παραπέμποντας στην ενημέρωση που θα κάνει ο σύμβουλος του Πούτιν, Μεντίνσκι.
Στα μέτωπο του πολέμου
- Συνοικίες της πόλης Λισιχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, μέσω Telegram.
- Ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κυριλένκο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής που χωρίζει το ελεγχόμενο από την ουκρανική κυβέρνηση έδαφος από την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντόνετσκ στα ανατολικά.
- Ρωσικές οβίδες βομβάρδισαν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ τη νύχτα, δήλωσε ο δήμαρχος λίγες ώρες αφότου το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις εκεί.
- Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η Βαρσοβία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο
Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και να σταματήσει να εισάγει ρωσικό άνθρακα έως τον Μάιο το αργότερο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η χώρα κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Θα επιβάλουμε πλήρες εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέσκι σε συνέντευξη Τύπου. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».
Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.
Ο Αμερικανός αστροναύτης Mark Vande Hei και οι κοσμοναύτες Anton Shkaplerov και Pyotr Dubrov πρόκειται να αναχωρήσουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τη ρωσική διαστημική κάψουλα Soyuz.
Οι εικασίες ότι ο Vande Hei ενδέχεται να μην επιστρέψει στη Γη με το διαστημόπλοιο Soyuz λόγω των εντάσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία διαψεύστηκαν τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Ρωσία.
Η τακτική της Ρωσίας με τα μάτια των Ουκρανών
«Η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις από τη βόρεια προς την ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα» αλλά κρατά και μερικούς πίσω, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, «για να δεσμεύσει μέρος του ουκρανικού στρατού εκεί», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρεστόβιτς.
Ο ίδιος είπε ότι η χώρα του «βελτίωσε τη διαπραγματευτική της θέση πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής», πιέζοντας να εξασφαλίσει «ουδέτερο καθεστώς με εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας».
Τέλος, ανέφερε στο Reuters ότι «ο πόλεμος θα είναι ακόμη σε ενεργή φάση, για μια εβδομάδα».
Στην Κίνα ο Λαβρόφ
Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του σήμερα.
Ήταν η πρώτη συνάντηση δια ζώσης του Γουάνγκ με τον Σεργκέι Λαβρόφ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
H Γερμανία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έθεσε τη χώρα στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης». Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.
Πόλεμος στην Ουκρανία και οικονομική κρίση
Στη Γερμανία, ένα ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές των προιόντων τους, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τον πληθωρισμό, αναφέρει το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αυξήσεις, ειδικά στα τρόφιμα . Το Ifo προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5% φέτος, μια άνοδος που δεν έχει καταγραφεί στη Γερμανία εδώ και 40 χρόνια. Τον Φεβρουάριο ήταν της τάξης του 5,1% και προβλέπεται ότι ο Μάρτιος θα κλείσει με πληθωρισμό 6,3%. Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι πιέσεις στις τιμές καταγράφονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στη λιανική, τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Η πρόβλεψη είναι ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2022 στο 1,8% από 4,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ κατά μέσο όρο πληθωρισμό 6,1% για το 2022 και 3,4% για το 2023.
Στην Ισπανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,8%, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός από το 1985, λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας. Οι τιμές των αγαθών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Καμπανάκι και στη Βρετανία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει ακι το 9%, λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ben Broadbent, «Η εισβολή έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και άλλων προιόντων. [...] Είναι αμφίβολο εάν η Βρετανία έχει βιώσει εξωτερικό πλήγμα αυτού του μεγέθους στο πραγματικό εθνικό εισόδημα. Μεσοπρόθεσμα το αποτέλεσμα θα είναι ένας δύσκολος συνδυασμός ακόμα πιο υψηλού πληθωρισμού, αλλά ποιο αδύναμης εσωτερικής κατανάλωσης και ανάπτυξης».
► Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ευρώπη μπαίνει σε δύσκολη φάση. Θα αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης. Τα νοικοκυριά είναι πιο απαισιόδοξα και επομένως θα μειώσουν τις δαπάνες τους. Πιθανότητα θα επηρεαστεί και ο τομέας των επενδύσεων στις επιχειρήσεις. Θα χρειαστεί καιρός για να αποκαταστούν τα δίκτυα ανεφοδιασμού.
Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, καθώς εκπνέει (31 Μαρτίου) το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Μεγαλώνει το κύμα της προσφυγιάς
Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου