Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Στη δίνη των απαιτήσεων Ερντογάν για εκδόσεις «τρομοκρατών» Σουηδία και Φινλανδία

 

Από την υπογραφή του μνημονίου συμβιβασμού μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

AP Photo/Bernat Armangue


Τρώγοντας έρχεται η όρεξη λένε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση. Το τουρκικό παζάρι με το ΝΑΤΟ, με επίκεντρο τους όρους του μνημονίου που υπογράφτηκε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, συνεχίζεται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τον αριθμό όσων χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και ζητά την έκδοσή τους από αρχικά 11 σε 33, στη συνέχεια σε 60 και πλέον σε 73.

Το ζήτημα έχει αυξήσει τις ήδη μεγάλες αντιδράσεις στη Σουηδία, με τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπέκυψαν στους εκβιασμούς της Τουρκίας με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, είπε ότι «αν οι δύο χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», η συμφωνία ένταξής τους «δεν θα φτάσει για επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Σουηδία έχει υποσχεθεί ότι θα εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε.

Το κείμενο του μνημονίου δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων προς έκδοση, αλλά αναφέρει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα χειριστούν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία» της Τουρκίας γρήγορα και διεξοδικά, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες, στοιχεία και πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις Εκδόσεις Υπόπτων.

Ωστόσο, την Τετάρτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας είχε πει ότι έχουν ήδη σταλεί στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη οι φάκελοι 33 ατόμων που κατηγορούνται για δεσμούς με το PKK και το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα ονομάζει FETO. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε αρχικά τον αριθμό αυτό σε 60 και στη συνέντευξη Τύπου σε 73.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά και τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σουηδική κυβέρνηση προσπαθεί να απαλύνει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα αρχίσουν μια σειρά από διώξεις και άνθρωποι θα αρχίσουν να εκδίδονται στην Τουρκία.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας, SVT, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, είπε ότι καταλαβαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να φοβούνται ότι θα εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό και θα γίνουν εκδόσεις. Ωστόσο πρέπει όλοι να θυμούνται ότι τηρούνται οι σουηδικοί νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις και πως δεν εκδίδονται στο εξωτερικό Σουηδοί πολίτες».

Επίσης, με επιστολή του στην εφημερίδα Göteborgs-Posten, ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μόργκαν Γιόχανσον, απάντησε στις ανησυχίες αυτές σημειώνοντας ότι «στη Σουηδία, οι νόμοι εφαρμόζονται από ανεξάρτητα δικαστήριο. Σουηδοί πολίτες δεν εκδίδονται στο εξωτερικό».

Και προσθέτει ότι «πολίτες άλλων χωρών μπορούν να εκδοθούν έπειτα από αίτημα άλλων χωρών, αλλά μόνο αν αυτά είναι συμβατά με τους σουηδικούς νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση».

Επισήμανε επίσης ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας «εξετάζει αυτά τα αιτήματα και έχει το δικαίωμα του βέτο. Είναι σαφώς διατυπωμένο στο μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία ότι συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις Εκδόσεις Υπόπτων».

Στις ανησυχίες αυτές έχει απαντήσει και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, που επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πουθενά στη συμφωνία ονόματα και πως «στην περίπτωση που θα κληθούμε να εκδώσουμε κάποιον, θα ακολουθήσουμε το δικό μας δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Άλλωστε, οι εκδόσεις υπόπτων είναι ένας τομέας που δεν έχουν δικαίωμα να επηρεάσουν οι πολιτικοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου