Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

«Μητσοτάκη παραιτήσου»

 

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Πλήγμα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προκαλούν οι πρώτες τρεις δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ● Υποχωρεί η Ν.Δ., παραίτηση Μητσοτάκη ζητούν οι πολίτες, σε ελαφριά άνοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πώς σχολιάζουν τα κομματικά επιτελεία.

Αξιοσημείωτη φθορά για την κυβέρνηση, παρά τη συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, επιφέρει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ τα θραύσματα της πολύκροτης υπόθεσης δεν αφήνουν ανέγγιχτο τον πρωθυπουργό, του οποίου η εικόνα πλήττεται έτι περαιτέρω. Την ίδια στιγμή, ελαφρώς ωφελημένα αναδεικνύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφουν ανοδικές τάσεις.

Πάντως, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι απασχολεί -ή μάλλον τρομάζει- τους πολίτες είναι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών πρώτων μετρήσεων κοινής γνώμης που είδαν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται το γεγονός -αναφορικά με την αξιοπιστία των ευρημάτων- ότι διενεργήθηκαν εντός του Αυγούστου - ένας μήνας που δεν προσφέρεται για απολύτως ασφαλή συμπεράσματα.

Πιο αναλυτικά, βαριά «τραυματισμένος» από το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς 1 στους 2 πολίτες (ποσοστό 54%) θεωρεί ότι πρέπει να υποβάλει παραίτηση, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στο twitter. Παράλληλα, συνολικά 3 στους 4 ερωτηθέντες (ποσοστό 75%), αλλά και 1 στους 3 ψηφοφόρους της Ν.Δ. (ποσοστό 35%) πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει προσωπική πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων.

Στο μεταξύ, σημαντικά κλονισμένη αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων έναντι της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει το 58,3% όσων μετείχαν στην έρευνα της GPO που δημοσίευσαν «Τα Νέα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εφημερίδας, οι ψηφοφόροι βγάζουν «κίτρινη κάρτα» στη Ν.Δ., κάτι που καταγράφεται και μέσω του κλεισίματος της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η διαφορά των δύο κομμάτων πέφτει στις 6,3 μονάδες (31,4% έναντι 25,1%) από 8,9 μονάδες που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Ενισχυμένο κατά μία μονάδα εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,1% (από 11,1%). Αναφορικά με την ιεράρχηση των προβλημάτων, η εκτόξευση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου με 36,7% και η ακρίβεια με 36,3% αποτελούν τα δύο καυτά ζητήματα για την κοινωνία ενόψει του χειμώνα και έπεται -με απόσταση- η υπόθεση των παρακολουθήσεων με 9,7%.

Παρόμοια εικόνα -και κάπως ευνοϊκότερη για την κυβέρνηση- διαμορφώνεται και στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» όπου η Ν.Δ. προηγείται με 32% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5% (8,5 μονάδες διαφορά από 9,2). Μισή μονάδα «τσιμπάει» το ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνοντας στο 12,3 (από 11,8%). Αναλόγως, οι ανησυχίες των πολιτών για την τρέχουσα συγκυρία σχετίζονται σε συντριπτικό βαθμό με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τις εν γένει αντιξοότητες που θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα (84,2%), ακολουθούν τα εθνικά θέματα με 36,4%, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία (26,3%) και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με 16%.

Tαχεία κατάρρευση

Σχολιάζοντας ατύπως τις επίμαχες μετρήσεις, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι υποκλοπές δεν έδειξαν να επιδρούν καταλυτικά στην κρίση των πολιτών και στη στάση τους έναντι της κυβέρνησης. Από την απάντηση αυτή διαφαίνεται εξάλλου και η νέα στρατηγική του Μαξίμου που επιχειρεί να προσπεράσει το μεγάλο σκάνδαλο με αλλαγή ατζέντας μέσω κλίματος παροχών ενόψει ΔΕΘ.

Στον αντίποδα, η αίσθηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν ταχεία κατάρρευση της Ν.Δ. και επιπλέον ότι οι πολίτες αποδίδουν την ενοχή στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τέλος, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η υπόθεση αυτή εμφανίζει τη Χαριλάου Τρικούπη ως τη δυνητική επιλογή στα μάτια μιας μεγάλης εκλογικής δεξαμενής και σε βάθος χρόνου θα αποδειχθούν και τα πολιτικά κέρδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Το διδοσικό εμβόλιο της AstraZeneca | (AP Photo/Hassene Dridi)  ΕΥΡΩΠΗ   08.05.24 09:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link P...