Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος διαψεύδει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το δήθεν τέλος των Μνημονίων


Τελικά έχουμε ή όχι τέλος των Μνημονιών; Πώς γίνεται να κάνει σχετικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός και να διαψεύδεται από πρωτοκλασσάτο στέλεχος της κυβέρνησης, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας;

Φαίνεται ότι μάλλον ο πρωθυπουργός δεν γίνεται πιστευτός ούτε από τους ίδιους τους υπουργούς της κυβέρνησης..

Προτάσεις

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή. Πριν ελάχιστες ημέρες, σε διάγγελμάτου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος των Μνημονίων «και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».

Σε ποια ακριβώς κατάργηση όσων επιβλήθηκαν αναφέρεται άραγε ο πρωθυπουργός; Πρωτοκλασσάτος υπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σπεύδει να τον διαψεύσει, επικαλούμενος τα μνημόνια, για να μην καταργηθούν οι περικοπές που εφαρμόστηκαν στα στελέχη.

Πιο συγκεκριμένα. σε απάντηση που δίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην Βουλή, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αποκατασταθούν οι μισθοί των στελεχών, καθώς μια «πρόταση για αύξηση αποδοχών ή επαναφορά των επιδομάτων δώρων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), θα θεωρηθεί ότι εισάγει την επιλεκτική μεταχείριση».

Θα μπορούσε λοιπόν κάποις να συμπεράνει ότι όσα λέει ο πρωθυπουργός για κατάργηση όσων επιβλήθηκαν στο όνομα των Μνημονίων είναι ένα ψέμμα.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα νυχτερινά ο υπουργός εθνικής άμυνας, επικαλείται πάλι τα «καταργημένα» Μνημόνια για να πει ότι δεν πρόκειται τα στελέχη να τα πάρουν. Πιο συγκεκριμέν αναφέρει:

«Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, όμως λόγω των έκτακτων υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα, καθίσταται δυσχερής η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, γεγονός που μετακυλίει το χρόνο έκδοσής της, προς αποτροπή δημοσιονομικών αποκλίσεων».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακάκης είχε ρίξει την ευθύνη της μη παροχής των νυχτερινών αποκλειστικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι:

«Για να καταστεί δυνατή η χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (περ. β΄ της παρ. Δ΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017), η προκαλούμενη δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο του εκτελούμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».