Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Εκρήξεις στο Κίεβο, νεκροί από ρουκέτες σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Ντονέτσκ

 

Κίεβο - φωτ. αρχείου

AP Photo/Nariman El-Mofty



Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ακριβώς έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου. Η 24η Αυγούστου σημαδεύτηκε από επίθεση με ρουκέτα που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τσαπλίν. 

Στην επίθεση με ρουκέτα, που το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, εκτός από τους 22 νεκρούς, τραυματίστηκαν ακόμη 50 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Τσαπλίν, που βρίσκεται 145 χλμ δυτικά του Ντονέτσκ, πέντε από τους νεκρούς απανθρακώθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι ένα παιδί 11 ετών. Επίσης είπε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Αναφορές για εκρήξεις τα ξημερώματα στην περιοχή Βίσγκοροντ, στα βόρεια του Κιέβου, κάνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αναζητήσουν καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Ολέκσι Κουλέμπα, μίλησε για «αναφορές για αρκετές εκρήξεις σε κοινότητα της συνοικίας Βίσγκοροντ. Προσπαθούμε να διευκρινίζουμε τις πληροφορίες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήδη λειτουργούν».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, υπήρξε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε όλη την περιοχή στις 3.21 π.μ.

Νωρίτερα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είχαν ηχήσει σε όλα τα εδάφη που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση, ενώ ο φόβος για εκτεταμένες ρωσικές επιθέσεις έχει ενισχυθεί έπειτα από προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι Η Μοσχα εντείνουν την προετοιμασία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενες περιοχές, «σε λίγες μέρες ή εβδομάδες», με στόχο να προχωρήσει στην προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι

Τηλεφωνική συνομιλία θα έχει εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντομίρ Ζελένσκι, αφότου ανακοινώθηκε επιπλέον αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, υπεύθυνο επικοινωνίας του αμερικανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται με τον ελεύθερο κόσμο» και «να κινητοποιούν συμμάχους και εταίρους» για να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθώς η ρωσική εισβολή συμπλήρωσε ήδη έξι μήνες.

Είπε το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι θα επιβεβαιώσει αυτές τις δεσμεύσεις και θα παράσχει επίσης στον Ουκρανό πρόεδρο ενημέρωση για τις αποστολές όπλων των ΗΠΑ. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συγχαρεί τον Ουκρανό ομόλογό του για την 24η Αυγούστου, εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, διέψευσε την πιθανότητα ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για ταξίδια προς συζήτηση» και πως αν το ταξίδι είχε νόημα, θα εξεταζόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...