Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Υποσχέσεις φτωχών παροχών από μια κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο

 

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ



Με τον πρωθυπουργό εγκαλούμενο για το σκάνδαλο των υποκλοπών και αρνούμενο να δώσει απαντήσεις, η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στις εκλογές, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα με υποσχέσεις για μέτρα που, όπως και το προηγούμενο διάστημα, αποδείχθηκαν ανεπαρκή, ή επανάλαμβανοντας ήδη προαναγγελθείσες παρεμβάσεις με αμφίβολο τελικό αποτύπωμα.

Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και τις ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει σε διαρροές για παροχές προς τους περισσότερο αδύναμους, επικαλούμενο «την καλή πορεία των δημοσίων εσόδων και του τουρισμού», αφήνοντας πάντως και τους πολίτες σε «αγωνία» έως ότου «επιβεβαιωθούν» τα στοιχεία.

Οι διαρρέοντες τις πληροφορίες πάντως κρατούν και μια πισινή, που πάντως είναι και το πιο πιθανό σενάριο: την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και την ανάγκη να αυξηθούν οι ανάγκες για επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή, ο δημοσιονομικός χώρος θα περιοριστεί και τότε ποιος ξέρει τι θα γίνουν οι υποσχέσεις... Άλλωστε γι' αυτό έχει προειδοποιήσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, που έχει μεν πει ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά «όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για τις επιδοτήσεις στις τιμές της ενέργειας, τόσο στερούνται πόροι για αλλά μέτρα στήριξης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν μέτρα τόσο μόνιμου χαρακτήρα όσο και περιστασιακού, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως η επιταγή ακρίβειας, μέτρο προεκλογικής φύσης που απευθύνεται στις πολύ ευάλωτες ομάδες και δεν μπορεί να αφήσει μακροχρόνιο αποτύπωμα. 

Σύμφωνα με τα σενάρια, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού: Οι πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να φτάνει, από τα 713 ευρώ (μικτά) στα 751 (μικτά), ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις.

• Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους. Ωστόσο το μέτρο, αν τελικά ψηφιστεί, δέχεται σφοδρές επικρίσεις, καθώς αυτή δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους.

• Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Επίσης μέτρο που θα έχει πολύ μικρό αποτύπωμα, καθώς θα αφορά περίπου 500.000 άτομα και σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αφήνει εκτός το 66% των συνταξιούχων, που λαμβάνουν συντάξεις έως 1.000 ευρώ.

• Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Κι εδώ μόνο σενάρια διακινούνται, κάποια μιλούν για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά διευκρινίζεται ότι αυτό είναι από τα μέτρα που θα κριθούν στο «παρά πέντε» και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

• Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου