Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός

 

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων». 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI



Στο «καναβάτσο» ο Κ. Μητσοτάκης μετά το πολύωρο, εξαντλητικό, σφυροκόπημα από το κόμματα της αντιπολίτευσης. Ασύστολα ψέματα, ανευθυνότητα και καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης από έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή που αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε εθνικιστικές κορώνες. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα» το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. Ηχηρές απουσίες από τα «γαλάζια» έδρανα και απανωτές «σφαλιάρες» στo πρωθυπουργικό αφήγημα. Ραντεβού στην εξεταστική, η απάντηση Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη.

Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, εντός του Κοινοβουλίου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη που... δεν γνώριζε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ.

Το «Βατερλό» του πρωθυπουργού, στην προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ολοκληρώθηκε μετά από πεντάωρο σφυροκόπημα όλων των πτερύγων (εκτός της δεξιάς) του Κοινοβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε υπόλογος για τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν εμφανίστηκε χωρίς να δώσει απαντήσεις επιδεικνύοντας πλήρη ανευθυνότητα και ισχυριζόμενος πως δεν γνώριζε τίποτα για τις παρακολουθήσεις στην ΕΥΠ παρότι έχει την Υπηρεσία υπό την εποπτεία του.
Από το βήμα του κοινοβουλίου εξαπέλυσε εθνικιστικές κορώνες και υπεραμύνθηκε των έργων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταξύ των οποίων η προετοιμασία για «να μας βρει έτοιμους η μαζική είσοδο μεταναστών που επιχειρήθηκε στον Έβρο».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή και μίλησε για ένα «λάθος» που απέκτησε μεγάλες διαστάσεις λόγω της φύσης των υπηρεσιών, για ένα «ολίσθημα» που κατά τον ίδιο «δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό με μετρήσιμο εθνικό όφελος».

Στην πρωτολογία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ζήτησε ξανά τα ρέστα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ επαναλαμβάνοντας ότι κλήθηκε να ενημερωθεί προσωπικά όμως αρνήθηκε και απέδωσε την σοβαρότατη καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του σε επικείμενη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε μάλιστα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης για ανεντιμότητα, ανευθυνότητα αλλά και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Κόντρα σε όλους και σε όλα τόνισε πως δεν πρέπει να εξαιρούνται οι βουλευτές από παρακολουθήσεις, ισχυριζόμενος ότι ούτε το Σύνταγμα ούτε ο σχετικός νόμος το προβλέπουν. Και επανέλαβε ότι πρέπει να παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, αρκεί να υπάρχουν φίλτρα και αυστηροί κανόνες.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε έναν αδύναμο ελιγμό λέγοντας πως δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ξεχνώντας πως σχεδόν από την πρώτη στιγμή που έγινε ένοικος του Μαξίμου έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό την εποπτεία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε «ανένδοτο θεσμικό αγώνα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι ο «πρωθυπουργός των υποκλοπών που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί» έδωσε την εντολή παρακολούθησης Ανδρουλάκη και τον κάλεσε να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Μίλησε για για βαρύτατο θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις.

Κατά την πρωτολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει γιατί παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το τρίτου κόμματος στη Βουλή.

Κατήγγειλε τον Κ. Μητσοτάκη για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, για κατάλυση στοιχειωδών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος και τόνισε ότι οι υποκλοπές, κατά παράβαση άρθρου 19 παρ. α του Συντάγματος «δεν είναι απλό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη, καθώς πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού».

Μάλιστα, όσον αφορά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε, μίλησε για ανικανότητα να ελέγξει ακόμη και τους άμεσα υφισταμένους του.

Ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη ώστε να πάψει να βυθίζεται η πολιτική ζωή «σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος «από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα» για «την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη».

Παρασκήνια εντός και εκτός Κοινοβουλίου 

Με τρανταχτές απουσίες πραγματοποιήθηκε η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα βουλευτικά έδρανα ΔΕΝ βρέθηκαν οι τέως πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Αν και κατά κανόνα οι δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας δεν πάνε σε προ ημερησίας συζητήσεις η κρισιμότητα του σημερινού θέματος θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαίρεση, όμως αυτό δε συνέβη.

Η απόφασή τους αυτή έχει την πολιτική αξία καθώς αν ήθελαν να στηρίξουν τον στριμωγμένο πολιτικά Κυριάκο Μητσοτάκη, σίγουρα θα είχαν πάρει θέση στη Βουλή.

Απανωτές «σφαλιάρες»  

Με ρεσιτάλ παραπλανητικών αναφορών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε πάση θυσία να μετατοπίσει τις ευθύνες που του αναλογούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών που ξέσπασε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI

Επιχειρώντας ένα συμψηφισμό έβαλε στο κάδρο προηγούμενες κυβέρνησης χρησιμοποιώντας δηλώσεις πρώην και νυν πολιτικών αλλά και την ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη. 

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνα μερικά λεπτά για να λάβει αποστομωτικές απαντήσεις που χάλασαν το αφήγημα που καλλιεργούσε.

Έχουμε και λέμε:

Απόλυτη «επιτυχία» για τον πρωθυπουργό και ακόμα... η μέρα είναι μεγάλη.

 

Ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που εκπροσωπήθηκε στη Βουλή από τον Μιχάλη Κατρίνη, μετά το πέρας της συνεδρίασης έκανε δηλώσεις on camera δίνοντας ραντεβού στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

«Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι τίποτα δεν τελείωσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αρνήθηκε για άλλη μια φορά να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα».

Τα υπόλοιπα κόμματα

Σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση από τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ψέματα και έωλους ισχυρισμούς και τις προηγούμενες κυβέρνησης για τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό ενός σάπιου θεσμικού πλαισίου.

Μίλησε για ένα πολυπλόκαμο πλέγμα, το οποίο μένει στο απυρόβλητο και βάσει του οποίου αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

«Η πρωθυπουργία σας τελείωσε» είπε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κουρέλιασε το Σύνταγμα εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτή θα έχει ένα αργό βασανιστικό τέλος.

Απάντησε στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα περί καταγγελιών του για παρακολούθηση από την πρώην κυβέρνηση λέγοντας πως «πότε δεν είπα ότι με παρακολούθησε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ με παρακολουθούσαν» και εξήγησε πως ο τότε διοικητής της ΕΠΥ, του είχε ξεκαθαρίσει ότι επί θητείας του η Υπηρεσία δεν έχει παρακολουθήσει Έλληνες πολίτες παρά μόνο αν είναι σε επικοινωνία με άτομα στο εξωτερικό, που βρίσκονται στο στόχαστρο.

«Αυτό που είπε ο διοικητής της ΕΥΠ ανερυθρίαστα ότι ''όλοι παρακολουθούνται'' σημαίνει ότι η Δημοκρατία τελείωσε», ανέφερε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...