Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

«Έρχονται φρικτοί χειμώνες»: Το επαπειλούμενο μπλακάουτ και οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκό πλαφόν

 


«Έρχονται φρικτοί χειμώνες»: Το επαπειλούμενο μπλακάουτ και οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκό πλαφόν
«Η ώρα των συζητήσεων έχει τελειώσει, τώρα είναι ώρα αποφάσεων» λέει η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου(AP Photo/Sergei Chuzavkov, File)

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα»: η προειδοποίηση της υπουργού Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν ντερ Στράτεν στο Twitter αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν λάβουν άμεσα μέτρα.

«Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι «φωνές» που ζητούν ανώτατο πανευρωπαϊκό όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή της ενέργειας όλο και πληθαίνουν, ωστόσο αναλυτές φαίνονται απαισιόδοξοι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε τελικά να λάβει την απαιτούμενη στήριξη μέσα στους κόλπους της ΕΕ.«Η ώρα των συζητήσεων έχει τελειώσει, τώρα είναι ώρα αποφάσεων» γράφει επίσης η Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, η οποία εξηγεί ότι ένα πλαφόν στην ενέργεια μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς των οικογενειών κατά 770 ευρώ το χρόνο.

Το «καμπανάκι» από την πολιτικό του Βελγίου έρχεται παρότι τα νοικοκυριά της χώρας πληρώνουν λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε αντίθεση με τους Έλληνες, τους Ολλανδούς και τους Βούλγαρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους υψηλότερους λογαριασμούς.

Το τίμημα της απεξάρτησης και το νέο ρεκόρ

Ενόσω η Ευρώπη επιχειρεί την πλήρη ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κυμαίνονται πλέον σε επίπεδο 10 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και περίπου 10 φορές ακριβότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ασφυκτικός ρωσικός έλεγχος στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλεί συνεχή άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.

Και όλα αυτά, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται να κλείσει για τρεις ημέρες τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 -από την ερχόμενη Τετάρτη- επικαλούμενη «εργασίες συντήρησης», αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για εργαλειοποίηση της ενέργειας ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ και τη στήριξη στην Ουκρανία.

Μία μακροπρόθεσμη διακοπή των ροών του φυσικού αερίου θα απειλούσε τις προσπάθειες εξασφάλισης αποθεμάτων -σε επαρκή επίπεδα- ενόψει χειμώνα, όταν και η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έφτασε σήμερα ελάχιστα πριν τα 700 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας ένα θεαματικό «άλμα» μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 697,25 ευρώ/MWh, με αύξηση κατά 54,84% σε σχέση με χθες (450,30 ευρώ/MWh) καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Υπέρ του πλαφόν ο καγκελάριος της Αυστρίας

Παρότι η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας είχε αρχικώς αντιταχθεί στην ιδέα πλαφόν για την ηλεκτρική ενέργεια, φαίνεται πως πλέον έχει αναθεωρήσει τη θέση της.

Ανακοίνωση του γραφείου του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ την Κυριακή υπογραμμίζει πως «πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ενέργειες».

«Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης» είπε ο Νεχάμερ, που παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συλλογικά.

«Κάτι πρέπει να συμβεί. Η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί στην παρούσα μορφή της. Καλώ τους 27 της ΕΕ να σταθούν ενωμένοι για να σταματήσουν άμεσα αυτή την έκρηξη τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως και η Γερμανία, έτσι και η Αυστρία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο πριν από τον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος εισήγαγε το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού της ρεύματος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεδομένου αυτού, η κυβέρνηση της Αυστρίας δυσκολεύεται να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η αγορά ενέργειας για το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να πέσει ξανά και να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο, ώστε να έρθει πιο κοντά στο πραγματικό κόστος παραγωγής» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας:

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε (σ.σ. τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν) να καθορίζει την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος κάθε ημέρα».

Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προτείνει μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του μπλοκ το συντομότερο δυνατό, για να τεθούν επί τάπητος οι εκρηκτικές τιμές ενέργειας.

Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τονίσει πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Μάλιστα, σε συνομιλία του με τον Τσέχο ομόλογό του την Τετάρτη υπογράμμισε για πολλοστή φορά την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία αλλά σκοπεύει να συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή κρίση από μόνος του.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τo Bloomberg και με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση καθώς έχει διαθέσει το υψηλότερο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ποσό μέχρι τώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά δηλαδή 6,8 δισ. ευρώ (το 3,7% του ΑΕΠ).

Ακολουθεί η Ιταλία με 2,8% (49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...