Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος

 


Νεαροί άνδρες κολυμπούν στον ποταμό Δνείπερο από το πυρηνικό συγκρότημα Zaporizhzhia, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. (Heidi Levine για την Washington Post)

Ο ανώτατος στρατιωτικός αρχηγός της Ουκρανίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ένας «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν μπορεί να απορριφθεί, ένα σενάριο με σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις.

«Υπάρχει άμεση απειλή χρήσης, υπό ορισμένες συνθήκες, τακτικών πυρηνικών όπλων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», έγραψε ο αρχιστράτηγος Valeriy Zaluzhnyi σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Ukrinform, ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης. «Είναι επίσης αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής των κορυφαίων χωρών του κόσμου σε μια «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση, στην οποία η προοπτική του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ήδη άμεσα ορατή».

Ο Ζαλούζνι αναγνώρισε επίσης για πρώτη φορά ότι το Κίεβο βρισκόταν πίσω από τα χτυπήματα βαθιά μέσα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας τον Αύγουστο. Οι αεροπορικές βάσεις και η αποθήκη πυρομαχικών που χτυπήθηκαν βρίσκονταν σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν εκτός εμβέλειας για την Ουκρανία — αλλά ήταν μέρος της στρατηγικής της να μετατοπίσει «το κέντρο βάρους του ρωσικού στρατού», έγραψε ο Zaluzhnyi.

Οι επιθέσεις στην Κριμαία δείχνουν τη νεότερη στρατηγική της Ουκρανίας, λέει αξιωματούχος

Με τις μάχες να συνεχιστούν μέχρι το 2023, η Ουκρανία πρέπει να κάνει τον πόλεμο «ακόμη πιο οξύ και χειροπιαστό για τους Ρώσους και για άλλες κατεχόμενες περιοχές, παρά την τεράστια απόσταση από τους στόχους», έγραψε ο Zaluzhnyi.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα χτυπήματα της Κριμαίας «πειστικό παράδειγμα» των εκκλήσεων του Κιέβου προς τους συμμάχους να στείλουν όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για τους στρατιώτες του που δεν έχουν πυροβοληθεί. Η Μόσχα, είπε, μπορεί να χτυπήσει 20 φορές μακρύτερα.

Η εκτίμηση του αρχηγού του στρατού έρχεται καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι ανακαταλαμβάνουν μικρές περιοχές σε αντεπιθέσεις στα νότια και τα ανατολικά της χώρας – μάχες που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες από τα πιο προηγμένα όπλα και τεχνολογίες της Ρωσίας.

Ο Πούτιν επανέφερε την απειλή πυρηνικής σύγκρουσης «στην σφαίρα των πιθανοτήτων», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Η προειδοποίηση του Zaluzhnyi ακολουθεί εβδομάδες διεθνούς συναγερμού σχετικά με μια πιθανή καταστροφή στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης, τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές αρχές ελέγχουν το εργοστάσιο, με περισσότερους από 1.000 Ουκρανούς εργάτες να προσπαθούν να το διατηρήσουν σε λειτουργία και να συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τους παρά τους συχνούς βομβαρδισμούς.

Ο Οργανισμός Ατομικής Παρακολούθησης του ΟΗΕ ζήτησε την Τρίτη για μια ασφαλή ζώνη εκεί για να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα εάν αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν. Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει την άλλη ότι εκτόξευσε ρουκέτες και βαρύ πυροβολικό γύρω από το εργοστάσιο.

Ο Ζαλούζνι είπε ότι η χρήση του εργοστασίου από τη Ρωσία ως στρατιωτικής βάσης έδειξε την αδιαφορία της για τις παγκόσμιες πυρηνικές διασφαλίσεις «ακόμη και σε έναν συμβατικό πόλεμο».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia της Ουκρανίας

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πυροδότησε εν μέρει την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Όμως η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί να παράσχουν στην Ουκρανία οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη ουκρανικού εδάφους που συνδέει ανατολικά με νότο — από την περιοχή Ντονμπάς, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές πολεμούν από το 2014, στη νότια χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα την ίδια χρονιά.

Η Ουκρανία ξεκίνησε πρόσφατα τις αντεπιθέσεις της με στόχο την ανακατάληψη της Χερσώνας, ενός στρατηγικού νότιου λιμανιού, και περιοχών που κατέχονται από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.

Αν και μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αλώβητο, οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ εξακολουθούν να αποτελούν απειλή και θα μπορούσαν να χτυπήσουν ολόκληρη τη χώρα με «ατιμωρησία», έγραψε ο Zaluzhnyi. «Όσο επιμένει η τρέχουσα κατάσταση, αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κλείνουν οι Αμερικανοί την πρεσβεία στο Κίεβο - Επικαλούνται πληροφορίες για χτύπημα

  Newsroom   Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 08:01 3 SHARES To κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Andrew Kravche...